Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 09:17, 27 cze 2018

Kasiolaaa napisał(a)
Ewa jakie ty tam roze posadzilas pastelle ? No troszke gesciej by sie przydalo ale niejest zle ja tam gdzie te stare roze dala bym trawe morning light i na jesien z golym korzeniem u hyzego kupuj duzo roż kup sobie co najmniej po 3 krzaczki tych samych odmian mozesz zrobic kolekcje piano wszystkie kolory bo sa piekne mi sie mega podoba jeszcze roza i chcem ją bardzo first lady Eden rose kup tzn jesli ci sie podobają

Kasiu to są te róże kupione u Grochowskich jak byłam na wycieczce, o tu je widaćdmiana cZerwona Leonardo da Vinci i kremowaa jakaś bez licencji (nie pamiętam nazwy odmiany).
Tu je widać:

Pastellle chciałam w ten pas pomiędzy starymi i nowymi różami tylko wtedy gdzie PIANO? ML między stare róże genialny pomysł kochana, lecę kupić
Chyba, że przesadzę te nowe róże gęściej, tak żeby jeszcze w tym samym pasie pastelle zmieścić. A za nimi jednak Piano? Jak myślisz?
eVka 10:21, 27 cze 2018

Magleska napisał(a)
ile pięknych obrazków ładnie działasz
ulewa niesamowita,ale przynajmniej dolało konkretnie -trawniczek masz super
i czytam ,że dalsze przeróbki szykujesz ......los ogrodnika hihi -wiecznie coś zmieniamy

Dziękuję miło mi. Ulewa koszmarna, kora drobna porozpływała się po grysie, dzisiaj tato od rana zbiera. Trawniczek mam nadzieję odżyje po ulewach, bo woda nie stała, ładnie wszystko szybko wsiąka, jednak gleba piaszczysto-gliniasta daje radę.
Przeróbki ogrodnicze są najlepsze uwielbiam coś dosadzać, przesadzać, sama wiesz hihi
Kawa 10:30, 27 cze 2018

Witaj
miło że do mnie wpadłaś przetacznik u mnie to Rosa Zwerg
eVka 10:36, 27 cze 2018

DorKa napisał(a)
No jak nie było zdjęć to nie było a tu taka fotorelacja. Super. Ja pomału ju z nie ogarinam co Ty aktualnie robisz . Tyle nowości u Ciebie widzę
Na pierwszy plan rzucają mi się buksiki przycięte perfekcyjnie. Brawo!
Overdamy mnie wuystraszyły bo nie sądziłąm ,że takie wielkie są ( jak zresztą KF ). Posadziłam ostatnio jedne i drugie w odległości ok 30cm
Twistery wychodzą super. Bardzo jestem ich ciekawa. U mnie póki co śpią.
Trawka super, szpalerek red baron bardzo mi się podoba. No a kanty Jak Ty możesz spać spokojnie z takimi kantami Wariatko. Pięknie jest!

Kochana, nie było, nie było i nagle hurtowo, tylko aparat za soczyste te zdjęcia zrobił, mam nauczkę na przyszłość, żeby spradzić najpierw ustawienia.
Teraz działam na różance i kwaśnej rabacie pod sosnami przy grysowym wjeździe, o tu:

Buksiki ciełam wg rady Darii ze Słonecznego Ogrodu zwykłymi nożyczkami dużymi, rewelacyjnie idzie, dużo łatwiej niż nożycami ogrodowymi.
Overdamy są extra!!! Kocham je, są wielkie, maja na pewno ponad 1,20 m ale wąskie, posadzone co 30 cm utworzą szczelny szpaler, fajnie to będzie wyglądać. Pwoeim ci, że właśnie się zastanawiam, czy ich lub KF nie posadzić na zakończenia trawnika niedaleko szkrzynek warzywnych, żeby własnie utworzyły szczelny szpaler. Są piękne! KF nie mam jeszcze, więc byłaby to odmiana od paskowanego Overdam, nie wiem który ładniejszy?

Twistery bardzo mnie ciekawią, nie mogę się doczekać, jak mi się spodobają dosadzę więcej. Mam na razie 16 szt na dwóch rabatach.
Kantów nie ma, jakiś chwast trawopodobny opanował trawnik, już go nawet nie pielę i głównie jest na obrzeżach, więc jak przytnę ostro kanty,przy okazji go w końcu usunę.
Nie śpię spokojnie, ale to nie przez kanty, tylko przez rodkową, stresuję się, czy dobrze zakwaszę ziemię. Nie miała baba kłopotów to sobie rodki kupiła
Buziaczki Dorka!
eVka 10:37, 27 cze 2018

Kawa napisał(a)
Witaj
miło że do mnie wpadłaś przetacznik u mnie to Rosa Zwerg

Hej, zaglądam do Ciebie czasai ale czasu na wpisu mało niestety. Przetaczniki piękne masz, upewniłam sę, że je chcę, lecę kupować w moim sklepiku netowym
DorKa 11:35, 27 cze 2018

No tak to rozumiem Obrazkowa legenda wszystko mi tłumaczy
Śpij spokojnie, na pewno sobie świetnie poradzisz a na wiosnę burza kwiatów rodkowych Cię czeka

16 szt twisterów ? Bedzie szał. Ja mam tylko 4 na probę ale tez planuje dokupić jak mnie zauroczą.
qrcze gdzie nie wchodzę to wszędzie róże. Co chwile mam chwilę słabości i chętkę na nie ...Takie cudne są.
eVka 14:05, 27 cze 2018

DorKa napisał(a)
No tak to rozumiem Obrazkowa legenda wszystko mi tłumaczy
Śpij spokojnie, na pewno sobie świetnie poradzisz a na wiosnę burza kwiatów rodkowych Cię czeka

16 szt twisterów ? Bedzie szał. Ja mam tylko 4 na probę ale tez planuje dokupić jak mnie zauroczą.
qrcze gdzie nie wchodzę to wszędzie róże. Co chwile mam chwilę słabości i chętkę na nie ...Takie cudne są.

Planuję na rodkowej aprawdę burzę kwiatową, bo chcę ich tam wsadzić całe mnóstwo, będę powoli dokupować kolejne i nie wiem, czy nie przeniosę z rabaty przed domem wszystkie rodki właśnie tam pod sosny, bo z pewnością na porządnie przygotowanej ziemi będzie im leiej niż na tym klepisku przed domem. Na dzień dzisiejszy mam 5 donic tylko, więc kolejnych z 10 w planach.

Twisterów jeszcze tak nie widać na rabatch bo posadziłam w dużych ostępach, bo nie było miejsca, żeby dać je gęściej. Dokupię a Albamarze jeszcze z 3 szt, żeby dosadzić do końca rabaty.

A róże, no zobaczymy jak im u mnie będzie, nie stresuję się, co będzie to będzie...
Kasiolaaa 14:54, 27 cze 2018

Ewcia niewiem czy dobrze zrozumialam ale niesadz chociaz roz naprzemiennie posadz w rzedach jednego gatunku po kilka krzaczkow a zobaczysz ze efekt za rok powali cie na kolana ja juz tez tak sadze w rzedach te same gatunki a nie dziubdziac tu taki a tam taki krzaczek w grupach wygladaja super jako jedna wieksza plama kllorystyczna za rok ci sie rozkrzewia i beda wygladac pizdziec hihi co do pastelli ona rosnie niewysoka troszke ponad kolana a leonarda niemam ale bardzo mi sie podoba za rabata rozana wsadz te miskanty kup chociaz z 5 szt i w metrowych odstepach jak wyrosna za 2 3 lata to sie zbiegna bedzie super tlo dla roz do tego kup super jezowki rabata bedzie mega orzywiona podoba mi sie lawenda z przodu za 3 lata ta rabata bedzie tetnic kolorem i motylami
Kasiolaaa 14:55, 27 cze 2018

Ewcia ja ciagle jestem za kolekcją PIANO sama chcem taka zrobic ale niewiem czy bede w PL temu nic nie kupuje a tylko marze
malinia 14:57, 27 cze 2018

effka napisał(a)

ale super zakupy różana rabata zapowiada się obiecująco