Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

mrokasia 17:47, 01 lip 2018

Dubelek.
eVka 22:45, 01 lip 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cisy do róż będą ładnie pasować, tylko pamiętaj, żeby im trochę dolomitu do dołka sypnąć, bo róże i trawy lubią lekko kawśnie, a cisy zasadowe są. Rady Toszki zapamiętałam i staram się stosować Jakiś bum na naparstnice, dokładnie te kolory wsadziłam w tym roku na frontową, pięknie i długo mi kwitną.
Zakupy w A. super, choć mają taki nierówny towar - zamawiałam u nich sporo i niektóre trawy mają ładne, np. seslerię, a inne takie wypierdki, że aż wkurzające. Mam nadzieję, że będą ok, bo lista imponująca.
Rodkom miejsce przygotowałaś super, ale będziesz miała cudnie niedługo.

Właśnie tak myślę, że będą ładnie się komponować na różance z miskantami ML.
Tylko teraz muszę pojechać negocjować cenę bo nie widzi mi się 300 zł za nie płacić. Tak, czytałam rady Toszki odnośnie przygotowania gleby pod cisy, sypnę im dolomit.
Naparstnice są obłędne, zakochałam się w nich podobnie jak w przetacznikach.
Zakupów w Albamarze jestem ciekawa, rzeczywiście czasami sadzonki są wypasione a czasami wypierdki. Tyle dobrze, że zaesze uznają reklamacje jak coś jest nie tak, więc kupuję bezstresowo.
Co do rodków zostały mi jeszcze cztery do przesadzenia na jutro. Zastanawiam się, czy sadzić przy malutkich sosnach dopiero co wsadzonych, na dalszej części tej rabaty bo tam słońce jest. Jak by sosny były większe nie byłoby problemu.

eVka 22:52, 01 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Ewa, to niezła ta impreza była .
Jak to wszystko przyjdzie będzie szał!!!
Prawie wszystko bym chętnie kupiła.
Pokaż koniecznie te przetaczniki jak przyjdą.

Oj udana, udana. Po piwku łatwiej się podejmuje decyzje. Pewnie zdziwili sie w sklepie dzisiaj rano jak zobaczyli o której godzinie przyszło zamówienie (3 w nocy).
Zakupy oczywiście pokażę, mają być już w środę ☺
Buziaki
eVka 22:57, 01 lip 2018

Dzisiaj od rana działałam na wjazdowej. Wsadziłam sosenki pumilo, liliowce bo musiałam je gdzieś wcisnąć, naparstnice i na tylnej części rabaty sosny czarne. Muszę kupić małe sadzonki buksów na opaskę, jakieś kulki niskie na pniu dla podwyższenia optycznego rabaty. Coś muszę pokombinować.
Jutro będę wsadzić brzozy i palikować drzewka, bo sporo mam niezapalikowanych.
eVka 15:15, 02 lip 2018

O takie przypadkowe zakupy w drodze do domu (normalni ludzie kupują chleb, mleko i coś na obiad, ogrodomaniacy floksy, naparstnice i przetaczniki, no dobra kupiłam jeszcze pietruszkę w doniczkach )
nicol21 16:04, 02 lip 2018

Coraz przyjemniej się robi z tym czarnym złotem, nowymi roślinami. Będzie pięknie!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
eVka 18:18, 02 lip 2018

nicol21 napisał(a)
Coraz przyjemniej się robi z tym czarnym złotem, nowymi roślinami. Będzie pięknie!

Mam nadzieję, bo na razie przy wjeździe nieciekawie było, teraz zaczynają jakoś wyglądać. Muszę jeszcze ziemi dosypać bo pośrodku rabaty dołek jest, wsadzić brzozy, byliny kolorowe, trawy i te cisy fastigiata.
Jak skończę to się pochwalę
Kasiolaaa 18:21, 02 lip 2018

Ewa ale masz fajne zakupy kiedys kupowalam tez naparstnice ale na drugi rok nie rosla chyba za ciezka u mnie ziemia czy co
mrokasia 18:26, 02 lip 2018

Kasiolaaa napisał(a)
Ewa ale masz fajne zakupy kiedys kupowalam tez naparstnice ale na drugi rok nie rosla chyba za ciezka u mnie ziemia czy co

Naparstnice są dwuletnie. Jednego roku wyrasta z nasiona, drugiego kwitnie i produkuje nasiona a potem ginie. I tak w koło macieju... więc jeśli Ci się nie wysiała to po herbacie.
A jaką ziemię lubią to nie wiem.
eVka 19:06, 02 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Naparstnice są dwuletnie. Jednego roku wyrasta z nasiona, drugiego kwitnie i produkuje nasiona a potem ginie. I tak w koło macieju... więc jeśli Ci się nie wysiała to po herbacie.
A jaką ziemię lubią to nie wiem.

O widzisz, nawet nie wiedziałam, to muszę trzymać kciuki za wysianie nasion. Najwyżej za rok znów kupię.