Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 21:04, 14 paź 2017

Toszka napisał(a)

Dając propozycję posadzenia borówek przy np. rodkach podałam ci rozwiązanie problemu jakie bez wzgl. na odległość będziesz mieć/tworzyć dla borówki przy prawidłowej uprawie malin, czyli pilnowaniu zasadowego ph.
Gleba to taki dziwny organizm, że związki zasadowe wymywane są w głębsze warstwy co powoduje zazwyczaj wysokie ph podsiąku wód (gruntowych). A jak wiadomo podsiąk własnym życiem żyje... podobnie jak maliny, które lubią się rozłazić.
Stąd moja propozycja - dalekowzroczna, aby po prostu posadzić maliny i borówki oddzielnie. Ja wiem, że to dezorganizuje (trochę) twoje plany, ale jeśli chcesz mieć zdrowy ogród z minimalnym udziałem chemii to może lepiej przeorganizować plany na etapie planów Zwłaszcza, że borówka, jako sama w sobie roślina, ma olbrzymi walor dekoracyjny przede wszystkim jesienią
Dodatkowo mogę zaproponować u jej stóp jako roslinę zadarniającą żurawinę wielkoowocową, która to jest zimozielona (no, dobra - zimą ma bordowe listeczki).
Przemyśl to

EDIT
moja rada odnosnie kupowania drzew:
warto zapłacić więcej za starsze drzewko z mocnym, grubym pniem i adekwatnie rozwiniętą bryła korzeniową. Korona rośnie kilka razy szybciej niż pieniek, i to ona powoduje destabilizację cienkiego sztobru/pieńka. U Anbu masz najlepszy przykład, że kupione tańsze, rachityczne drzewka wymagały mocnych palików, które summa summarum wyniosły drożej niż całe drzewko. Tu bambusy nie dadzą rady...Palikowanie kijkami bambusowymi jest nic nie warte, bo te szybko pękają i gniją w części wbitej w ziemię.

Toszko jeśli będę sądzić borówki w tym tygodniu, jak radzisz przygotować ziemię: wymieszać ziemię z siarką, ściółka leśną, kompostem i torfem kwaśnym? Czy skoro nie ma kiedy się przemacerować ta mieszanka to po prostu ziemią z worka do borówek? Jadę jutro do lasu więc będę kraść do worków trochę ściółki.

Maliny zdecydowałam posadzić jednak w sporej odległości od borówek, w rogu działki, gdzie ich rozrastanie nie będzie przeszkadzać innym roślinom.

Co do drzewek to masz rację, lepiej dopłacić za grubsze pieńki, choć i je tak i tak trzeba opalikować.
eVka 21:10, 14 paź 2017

iwka napisał(a)

a jak już będziesz w tej szkółce to popatrzyłabyś czy mają brzozy doorenbos ?
nie jakieś wielkie wypasione, ale takie ładne w rozsądnej cenie kolega będzie za jakiś czas w okolicy może by mi kupił

Byłam w Jugowicach, zdjęcia doorenbos zrobiłam. Za pieniek 8-10 cm średnica 160 zł. Widziałam 2 szt. Ale mają chyba zapasy w drugiej części szkółki.donicach Wielka C50.

Na fotkach wyszły nie duże ale są bardzo wysokie.zdjęcie pod słońce robione więc bylejakie.
eVka 21:47, 14 paź 2017

Zakupy zrobione, to była prawdziwa uczta ogrodnicza
Pojechałam z mężem co by dźwigał, a okazało się że bardziej chyba ode mnie cieszył się tymi zakupami do ogrodu. Wszystko poszło wg listy zakupów, nie było tylko limek mniejszych, tylko bardzow duże i niestety za drogie. Kupię je w moim ulubionym sklepie online A...r. są połowę tańsze A bardzo dorodne.
Mąż wypatrzyl okaz sosny thunberga "ogon". Bardzo ciekawa, przebarwia się.na jesień na złoto. Teraz tylko miejsce dla niej muszę poszukać.

Z tylu widać zakupy, jutro porobię zdjęcia żeby się pochwalić.
(Nie patrZcie na zachwaszczony teren pod przyszłą rabatę )
eVka 22:15, 14 paź 2017

szemusia napisał(a)
Ewcia, lekturę mego wątku mozesz sobie odpuścić... Ja też ciągle się uczę...
Masz rację, nazwa szkólki już mi się gdzieś o uszy obiła, ale nie byłam w niej nigdy. Może wreszcie będzie okazja

Toszka bardzo mądra Kobieta jest I jak zagląda i radzi to będziesz miała super ogród

Beatka nakrzyczałam na Ciebie w twoim wątku. Masz piękny, zadbany ogród, więc głupoty gadasz
Zachęcam do odwiedzenia Jugowic, super obsługa, duży wybór no i dobre ceny jak na Wrocław.

Toszka to ogrodowiskowy dobry duszek, taki lekarz gleby tacy ludzie to obecnie rzadkość. Wszędzie tylko nawozy, chemia i pójście na łatwiznę.
Bardzo się cieszę że do mnie zagląda.
eVka 19:32, 15 paź 2017

Ale ciepło we Wrocławiu, normalnie lato, dzisiaj 22 stopnie o piękne słońce, aż chce się żyć .
Trawa soczyście zielona, tylko po roślinach na rabatach widać że jesień.
A ja zamiast sadzić zakupy na rabatach choruje jutro muszę się zebrać i powsadzać wszystko.
Najgorzej będzie że szmaragdami, tyle ich jest. Kopania i kopania na kilka dni.

Na wiosnę odgrodzę się od sąsiedniej działki i dam matę wiklinową, żeby chwasty nie psuły mi widoku.
Toszka 19:40, 15 paź 2017

Masz świadomość, że sosna Pinus thunbergii 'Ogon' to nie jest karzełek?
eVka 20:16, 15 paź 2017

Tak dorasta do 10 m jest stożkowa i pięknie przebarwia się na złoto na jesień. Zauroczyła nas tymi złotymi końcówkami igieł.
Będzie rosła prawdopodobnie przy innych sosnach w szpalerze od frontu.

Tu widać po prawej stronie sosny, to w tym ciągu.
eVka 20:18, 15 paź 2017

Akurat ten ciąg sosen będzie tworzył granicę między działkami.
Magleska 08:51, 16 paź 2017

effka napisał(a)
Ale ciepło we Wrocławiu, normalnie lato, dzisiaj 22 stopnie o piękne słońce, aż chce się żyć .
Trawa soczyście zielona, tylko po roślinach na rabatach widać że jesień.
A ja zamiast sadzić zakupy na rabatach choruje jutro muszę się zebrać i powsadzać wszystko.
Najgorzej będzie że szmaragdami, tyle ich jest. Kopania i kopania na kilka dni.

Na wiosnę odgrodzę się od sąsiedniej działki i dam matę wiklinową, żeby chwasty nie psuły mi widoku.

Jak jesteś chora ,to wstrzymaj się z tym kopaniem ,cały tydzień ma być ładny podobno
Faktycznie jak zasłonisz to chwastowisko ,to będzie super
Trawka piękna
eVka 10:21, 16 paź 2017

Magleska napisał(a)

Jak jesteś chora ,to wstrzymaj się z tym kopaniem ,cały tydzień ma być ładny podobno
Faktycznie jak zasłonisz to chwastowisko ,to będzie super
Trawka piękna

Niestety to chwastowisko niszczy cały widok i przyjemność z patrzenia . Nie moge zmusić właściciela tej działki (która kiedyś była nasz ale ją sprzedaliśmy), żeby zrobił porządek. Czasami sobie myślę, że sama się za nią zabiorę żeby wykosić te badyle, ale mąż puka się w głowę. Jedynym rozwiązaniem, póki drzewa (tuje i śliwy wiśniowe pissardi, któe palnuje zasadzić na tej rabacie) nie zasłonią tej działki, jest osłonienie ogrodzenia matą wiklinową. Przynajmniej ten bałagan z tyłu nie będzie tak kuć w oczy.

Chore zatoki mnie powaliły, ledwo żyję ale serce pęka, że doniczki stoją i nie ma kto ich wkopać.

Dziękuję za pochwałę trawki, to moje oczko w głowie