Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 21:21, 20 paź 2017

Kasia na tej rabacie chciałabym mieć trzy krzaki róż. Obecnie rosna w tym miejscu stare róże (kiepskie zdjęcie słabo widać), które chce wymienić na ładniejsze krzaki, bo te obecne urodą już nie grzeszą.

tak wygląda to na planie (trzy krzaki róż wysokich):

Kasiolaaa 21:56, 21 paź 2017

Juz jestem i dumam ja bym dala z przodu roze jakies niskie np odmiana Gartnerfreude to kolor malinowy by pasowal pozniej z.lawendą
eVka 21:57, 21 paź 2017

Ale się dzisiaj nawidłowałam, 5 wielgaśnych worów obornika końskiego przywiozła od koleżanki ze wsi. Część świeża ze słomą, część już wstępnie przekompostowana więc musze wszystko przekopać. Mam nadzieję że do marca się przerobi i będę mogła sądzić warzywa i rośliny ozdobne.
Kasiolaaa 22:02, 21 paź 2017

A z tyli co przed trawa pasek goly bym dala rząd roz Pastella obie te odmiany co podalam obficie i nieustannie kwitną mysle ze pieknie by sie wkomponowaly w ta rabate pastella jest biala z kremowo rozowym srodeczkiem nawet podam ci namiary na prv gdzie mozesz kupic te roze ze sprawdzonego zrodla
Kasiolaaa 22:03, 21 paź 2017

Ewa to mialas sporo roboty ja dzis leniuchowalam bo u mnie caly dzien deszcz padal
eVka 22:05, 21 paź 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Juz jestem i dumam ja bym dala z przodu roze jakies niskie np odmiana Gartnerfreude to kolor malinowy by pasowal pozniej z.lawendą

Boska ta róża, piękny ma kolor. Teraz mnie natchnęło jak napisałaś o różach okrywowych, że może właśnie tą rabatę zrobiłabym rożaną. Ona i tak jest całą do przerobienia. Jest przy wjeździe na posesję, powinna być wyjątkowa.
To może i róże okrywowe i wysokie w innej części tej rabaty.

Czy jakieś trawy pasują do róż, jakieś iglaki? Z cZym można je połączyć?

Jak ja kocham ogrodowisko właśnie za takie burze mózgów

Dziękuję Kasiu!
eVka 22:13, 21 paź 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Ewa to mialas sporo roboty ja dzis leniuchowalam bo u mnie cały dzień deszcz padal

U nas piękna pogoda, ciepło ale to już końcówka złotej jesieni... Jutro deszcz i 13 stopni.

Jeszcze pół rabaty tylnej zrobiłam powsadzałam w końcu rośliny: hakone i red przesadziłam piórkówki i rozchodniki matrona na przód rabaty.

Rabatę "patio" tą pośrodku przed domem trochę pozmieniałam, bo jakoś krzywo było. Jutro fotki porobię. Dzisiaj już mąż i dziecko chcieli mnie zabić bo 9-18 w ogrodzie.

Plan na jutro przygotowanie ziemi pod szmaragdy: 18 metrów do przekopania z kompostem i ziemią do iglaków.
iwka 22:17, 21 paź 2017

Ewa, w jakim programie tak ładnie planujesz ?
eVka 22:22, 21 paź 2017

iwka napisał(a)
Ewa, w jakim programie tak ładnie planujesz ?

Iwonko to jest Autocad, program do projektowania głównie architektury, ale ja używam do rysowania ogródka pracuje zawodowo w tym programie (ale projektantem nie jestem).

Jest prosty, trzeba się tylko wkręcić w rysowanie. Dużo jest w sieci podobnych darmowych.
Kasiolaaa 22:31, 21 paź 2017

Ewunia to swietny pomysl na przerobienie tej rabaty na rabatke różaną ja lubie klasyk niczym cie nie zaskocze obwodka z bukszpanu za nimi róże okrywowe w rzedzie jedna obok drugiej pozniej za nimi rzad lawendy np. Hidcote pozniej rzad pastelli albo zamiast bukszpanowej obwodki rzad haconechloa ta saledynowa