Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Magleska 22:37, 21 paź 2017

effka napisał(a)

Boska ta róża, piękny ma kolor. Teraz mnie natchnęło jak napisałaś o różach okrywowych, że może właśnie tą rabatę zrobiłabym rożaną. Ona i tak jest całą do przerobienia. Jest przy wjeździe na posesję, powinna być wyjątkowa.
To może i róże okrywowe i wysokie w innej części tej rabaty.

Czy jakieś trawy pasują do róż, jakieś iglaki? Z cZym można je połączyć?

Jak ja kocham ogrodowisko właśnie za takie burze mózgów

Dziękuję Kasiu!

Ja w różanej mam miskanty ML za różami ,a przed -seslerie - chyba skalną

Miałaś gównianą robotę dziś
Kasiolaaa 07:01, 22 paź 2017

Ewa jak cos wywalaj nie chcem smiecic roza bailando
Kasiolaaa 07:13, 22 paź 2017

A teraz pokaz roza Pastella
Kasiolaaa 07:34, 22 paź 2017

Róza niska Cubana
eVka 09:16, 22 paź 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Ewunia to swietny pomysl na przerobienie tej rabaty na rabatke różaną ja lubie klasyk niczym cie nie zaskocze obwodka z bukszpanu za nimi róże okrywowe w rzedzie jedna obok drugiej pozniej za nimi rzad lawendy np. Hidcote pozniej rzad pastelli albo zamiast bukszpanowej obwodki rzad haconechloa ta saledynowa

Magleska napisał(a)

Dziewczynki nie chce nic mówić ale właśnie mi rabatę zaprojektowałyście jupi!!!
Kasiu świetnie będzie wyglądało połączenie róż okrywowych z wysokimi, bukszpanem i lawendą. Magda a do tego jak dodam plecy z miskantów ML (kocham je), będzie bajka.

Chciałabym tylko jeszcze zmieścić jakieś drzewka, może iglaki o wąskim pokroju, typu jałowce te nie chorujące np.jałowiec kolumnowy hibernica. Podoba mi się jego pokrój i lekkość. Wiem że na O. jałowce są nie polecane ale muszę się przekonać na własnej skórze

Pierwotnie chciałam jakieś drzewa liściaste i tak nadal jest na "projekcie" ale podjazd je z grysu i zbieranie liści z kamyczków to byłaby masakra.
eVka 09:23, 22 paź 2017

Kasiolaaa napisał(a)
A teraz pokaz roza Pastella

Kasiu nie zaśmiecasz wręcz przeciwnie. Dzięki Tobie będę.miała piękna i pachnąca różami rabatę. Twoje róże są zjawiskowe, rzeczywiście Pastella i Cubana będą bardzo do siebie pasować. Chyba trochę się bałam róż w ogrodzie. Muszę po prostu ziemią nimi zainteresować, poczytać o pielęgnacji, zimowaniu bo wstyd się przyznać ale w wieku 36 lat nic o nich nie wiem

eVka 09:30, 22 paź 2017

Magleska napisał(a)

Nie znałam seslerii,znaczy czytałam O niej mię raz na O. ale jakoś nigdy nie sprawdziłam dokładnie co to. A jest REWALYCJNA! Mus ze gdzieś ją zaplanować, nie ma wyjścia. Taka leciutka i ten kolor.

A co do gównianej roboty to całe szczęście, że wczoraj pojechaliśmy, bo dzisiaj leje na maxa ciemno, ponuro i zimno.
Miałam gowienko przekopywać, potem szykować ziemię na tylnej rabacie pod szmaragdy a tu nici z roboty.
Kiedy można najpóźniej sadzić tuje?
Kasiolaaa 08:12, 23 paź 2017

Juz w tym roku sadzic tuje to niebezpiecznie moga nie przetrwac zimy najpozniej do pazdziernika a juz prawie listopad wiec musisz czekac do wiosny od kwietnia ruszaj z tematem pss jak dasz za pastellą miskanty ml bedzie bajka
eVka 08:24, 23 paź 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Juz w tym roku sadzic tuje to niebezpiecznie moga nie przetrwac zimy najpozniej do pazdziernika a juz prawie listopad wiec musisz czekac do wiosny od kwietnia ruszaj z tematem pss jak dasz za pastellą miskanty ml bedzie bajka

Kasiola nie stresuj mnie, naprawdę już nie mogę posadzić szmaragdów? 26 szt czeka na wsadzenie te zeszłoroczne sadzone końcem października mają się dobrze hm...
u nas bardzo łagodny klimat, kurcze sama nei wiem
Tak ML i róże to będzie to
szemusia 11:45, 23 paź 2017

A ja myślę, ze spokojnie mozesz sadzić. Przecież teraz najlepszy czas na te kopane z gruntu, a jeśli w doniczkach, to dopóki ziemia nie zamarznie. Nie zapowiadają szybkiej zimy, z zimy stulecia już się wycofano Ja bym sadziła

Ty tez na różyczkę zachorowałaś?