Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Toszka 22:11, 10 sie 2018

effka napisał(a)

Zamawiam dwie sztuki bo mam buksy w dwóch miejscach. Załamka z tą ćmą... Ponoć ptaki powoli się do niej przekonują, może bedzie w koncu miała wroga w przyrodzie...

Co do ptaków nie jestem wcale przekonana, czy taka dieta im służy - gąsienice żrą buksy i są przesiąknięte toksycznymi alkaloidami jakie ma bukszpan. Krótko mówiąc, ta ćma jest tak samo trująca i toksyczna jak roślina którą pożera.To, że ptaki jakieś jadły, nie oznacza, że przeżyły taki posiłek
Natomiast już wiadomo, że ćma nie gardzi ostrokrzewami, irgą, trzmieliną, laurowiśnią i zapewne wszystkimi innymi zimozielonymi lisciastymi roślinami.
eVka 22:14, 10 sie 2018

Toszka napisał(a)

Co do ptaków nie jestem wcale przekonana, czy taka dieta im służy - gąsienice żrą buksy i są przesiąknięte toksycznymi alkaloidami jakie ma bukszpan. Krótko mówiąc, ta ćma jest tak samo trująca i toksyczna jak roślina którą pożera.To, że ptaki jakieś jadły, nie oznacza, że przeżyły taki posiłek
Natomiast już wiadomo, że ćma nie gardzi ostrokrzewami, irgą, trzmieliną, laurowiśnią i zapewne wszystkimi innymi zimozielonymi lisciastymi roślinami.

Błagam nie strasz, niech w tych laboratoriach badawczych szybko coś wymyślą, co skutecznie wybije to okropieństwo, bo naprawdę kiepsko będzie.
Toszka 22:37, 10 sie 2018

Nie straszę, raczej staram się uzmysłowić z czym mamy do czynienia. Tego problemu nie da się zignorować, ani zamieść pod dywan...Warto, aby o tym pisać w każdym watku, bo wiele osób nie wie co się dzieje.
jaki to jest problem pokazuje film z Francji, który na prawdę, od serca polecam.
Nie ważne co mówią - ważne co pokazują. Sam obraz wystarczy
eVka 08:58, 11 sie 2018

Toszka napisał(a)

Nie straszę, raczej staram się uzmysłowić z czym mamy do czynienia. Tego problemu nie da się zignorować, ani zamieść pod dywan...Warto, aby o tym pisać w każdym watku, bo wiele osób nie wie co się dzieje.
jaki to jest problem pokazuje film z Francji, który na prawdę, od serca polecam.
Nie ważne co mówią - ważne co pokazują. Sam obraz wystarczy

Toszka, nie wierzę w to co widzę na tym filmie...plaga egipska dosłownie;, dramat niesamowity. Zaczynam przestać wierzyć że jest szansa na uratowanie buksów w PL pułapki zamówione. Strasznie jestem ciekawa ile wylapia tego cholerstwa.
Może Iwonko dożyliśmy czasów powolnej zagłady bukszpana...
Margerytka40 09:21, 11 sie 2018

Patrząc na ten film pomyślałam czas czasem jak zabraknie już bukszpanów ,trzmielin i ostrokrzewów nie znajdą sobie nowych obiektów żerowania. Taka plaga to pewnie wszystko co zielone potrafiłby pochłonąć.
Toszka 11:28, 11 sie 2018

Ja jednak wierzę, że uda się ograniczyć plagę ćmy.
To co pokazane na filmie, to efekt zaskoczenia i braku prewencji. Jeszcze kilka lat wstecz nie wiedziano jak z ćmą walczyć i czym. Do nas na szczęście dotarła w momencie kiedy już opracowano sposoby walki, czyli pułapki feromonowe i kilka preparatów zawierających wyspecjalizowaną bakterię, która to wnika do przewodu pokarmowego gąsienic a ta przestaje żerować i obumiera.
Niestety, te środki nie są ogólnie dostępne

Buksów mniej w sprzedaży, bo wiele szkółek albo już zlikwidowało buksy, albo walczy z ćmą. Przyzwoity szkółkarz nie sprzeda zainfekowanego materiału/roslin.
Kasia_CS 13:24, 11 sie 2018

Ja mam mało buksów i póki co, odpukać, nie ma śladów obecności.. Może dlatego, że mieszkam na blokowisku i słabe okolice mają na żer..
Toszka 13:49, 11 sie 2018

Kasiu, zakup pułapki lejkowej nie jest duzym kosztem (30-45zł, zalezy gdzie). Potem co 4-6tygodni trzeba wymienić feromon (koszt 10-12zł).
Dopóki nie powiesiłam pułapki lejkowej to nie zdawałam sobie sprawy z nasilenia zagrożenia.
Wiem od Tessy, że wymieniła pułapki lepowe (z feromonem) na lejkowe. Róznica taka, że w lepowych nie łapało się praktycznie nic, a w lejkową po pierwszej dzisiejszej nocy - deszczowej dodajmy - już złowiła 9szt.
Te pułapki mozna wykorzystać na łapanie innych szkodników, chocby mola spozywczego i ubraniowego, zwójke rózóweczkę i inne latajace. Trzeba tylko odpowiedni feromon zakupić i założyć.
eVka 19:33, 11 sie 2018

Rzeczywiście, gdyby każdy posiadacz buksów zakupił pułapki może populacja ćmy bukszpanowej byłaby dużo mniejsza. Myślę, że kwestia czasu i będą ogólnodostępne środki chemiczne zwalczające ćmę.
Dzisiaj potrzasnelam wielkim buksem i jakaś ćma wyleciała, więc są. Czekam na kuriera z lejkami.
eVka 20:46, 11 sie 2018

Ogłaszam, że poszukuję werbenę patagońską, nie mam jej jeszcze w ogrodzie a zakochałam się po zobaczeniu pola serbskiego skwerku miejskim. Mogę wymienić na siewki szałwi omszonej Violet Queen