Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Toszka 20:50, 11 sie 2018

Daj anons w dziale "przyjmę". Jesli nie siewki to na pewno nasiona dostaniesz
eVka 20:57, 11 sie 2018

Toszka napisał(a)
Daj anons w dziale "przyjmę". Jesli nie siewki to na pewno nasiona dostaniesz

Napisałam
21:51, 11 sie 2018
effka napisał(a)
Ogłaszam, że poszukuję werbenę patagońską, nie mam jej jeszcze w ogrodzie a zakochałam się po zobaczeniu pola serbskiego skwerku miejskim. Mogę wymienić na siewki szałwi omszonej Violet Queen

ja plewie 3 rok wiadrami siewki w pierwszym roku wywalałam..nie do wypwlenienia ...jeszcze mam kilka kwitnacych szt pod domem ...beda chyba jeszcze z 10 lat wschodzić ale nasion nie mam

poszukałam ci w necie taniocha ....zemsta ogrodowiska tu ja wszyscy nazywaja w szkółkach u nas były w donicach po 12 zł/szt

werbena-patagonska-verbena-bonariensis-i7472586860.html
SlonecznyOgrod 21:58, 11 sie 2018

effka napisał(a)
Ogłaszam, że poszukuję werbenę patagońską, nie mam jej jeszcze w ogrodzie a zakochałam się po zobaczeniu pola serbskiego skwerku miejskim. Mogę wymienić na siewki szałwi omszonej Violet Queen

Mogę zebrać Ci nasiona i wysłać. Nie szukaj juz
eVka 22:10, 11 sie 2018

eee_taam napisał(a)

ja plewie 3 rok wiadrami siewki w pierwszym roku wywalałam..nie do wypwlenienia ...jeszcze mam kilka kwitnacych szt pod domem ...beda chyba jeszcze z 10 lat wschodzić ale nasion nie mam

poszukałam ci w necie taniocha ....zemsta ogrodowiska tu ja wszyscy nazywaja w szkółkach u nas były w donicach po 12 zł/szt

werbena-patagonska-verbena-bonariensis-i7472586860.html

Słyszałam, że się wszędzie wysiewa, chcę ją na grabowej posadzić, tam może być wszędzie, łany. Ona daleki zasięg wysiewu ma?
eVka 22:11, 11 sie 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Mogę zebrać Ci nasiona i wysłać. Nie szukaj juz

Bardzo Ci dziękuję a masz może malutkie siewki? Kiedy się ja wysiewa, wprost do gruntu, czy najpierw do doniczek?
AnnaCh 22:18, 11 sie 2018

Ale jak teraz dostaniesz małe siewki, to mogą nie zdążyć zakwitnąć i nie będziesz miała nasion na przyszły rok. Moim zdaniem poczekaj na nasionka. U mnie sama się wysiewa. Jak coś to tez mogę podesłać. Nasionka sypnij sobie tan gdzie ją chcesz i wyjdzie. Ja w pierwszym roku wysiewałam na parapecie, ale trzeba mieć cierpliwość, bardzo długo wschodzi, najlepiej folią owinąć, część osób słyszałam, że się poddawała i wywalała, a potem w miejscu gdzie wywalili mieli werbenę
eVka 22:29, 11 sie 2018

AnnaCh napisał(a)
Ale jak teraz dostaniesz małe siewki, to mogą nie zdążyć zakwitnąć i nie będziesz miała nasion na przyszły rok. Moim zdaniem poczekaj na nasionka. U mnie sama się wysiewa. Jak coś to tez mogę podesłać. Nasionka sypnij sobie tan gdzie ją chcesz i wyjdzie. Ja w pierwszym roku wysiewałam na parapecie, ale trzeba mieć cierpliwość, bardzo długo wschodzi, najlepiej folią owinąć, część osób słyszałam, że się poddawała i wywalała, a potem w miejscu gdzie wywalili mieli werbenę

Aha dzięki za radę wysieję wprost do gruntu teraz wysiac czy wiosną?
Daria napisała, ze mi zbierze bardzo Ci dziękuję za chęci.
Zerknę jeszcze w poniedziałek w moim ogrodniczym, jak będą mieli nasionka to kupię, żeby was nie fatygować.
AnnaCh 22:35, 11 sie 2018

Lepiej dostać nasionka od forumek Te sklepowe często słyszałam, że zawodzą. Jak dostaniesz, to od razu jesienią sypnij, przemrożą się i wiosna wyjdą.
Margerytka40 22:37, 11 sie 2018

Ja też będę mieć nasionka i zrób tak jak Ania napisała. Teraz już nie ma sensu sadzić sadzonek chyba ,że już duże kwitnące. Ja werbenę uwielbiam i niech się sieje ile chce,to co niepotrzebne wyrywam i tyle. W tym roku mam piękny łanik werbenowy za hortkami na froncie ,motyle do niej przylatują. Jutro obfocę