Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 11:26, 10 sie 2018

szemusia napisał(a)
Ewcia a rozchodnik? On uwielbia suche miejsca. Nie wiem tylko jak z cieniem, ale myślę, ze da radę. U mnie jeszcze hosty w takich trudnych warunkach sobie radzą, o dziwo też niepodlewane Może spróbuj.

Wrzuciłam u siebie zdjęcia green barona w doniczkach

Mam sporo rozchodników i rosną w pełnym słońcu bez wody, tam jednak cień/półcień więc nie bardzo dla rozchodnikow. Po za tym jakoś z rodkami i hostami nie bardzo mi się komponuje.

Widziałam Green barony U Ciebie, mega są. Dzisiaj wsadzę do wszystkich wysokich donic jakie mam. Ponoć jesień ma być gorąca to jeszcze trochę pociechy z donic będzie
eVka 11:28, 10 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)
Też o hostach pomyślałam,bo moje mało wody dostają-zwykle załapią się na krzywy ryj jak coś obok podlewam i coś im scieknie, rosną blisko drzew i kwitną kiedy trzeba

Mam na tej rodkowej mnóstwo host, myślisz że dołożyć jeszcze? Może posadzę runiankę a między nią kolejne wysoki hosty?
eVka 11:29, 10 sie 2018

AnnaCh napisał(a)
Ewa, pomysł z basenem popieram jak najbardziej. W te upały siedzę codziennie w wodzie, tylko po 17 jak panowie z tej ogromnej budowanej koło mnie hali już sobie idą
W przyszłym roku też myślimy z M o wykostkowaniu koła na basen, bo ja mam akurat koło. Mam intexa na stelażu i polecam, u mnie jest już chyba 10 rok, bo był jeszcze przed wprowadzeniem się, u teściów. Mam taki o średnicy 4,5 metra i już jest ok. Myślałam o prostokątnym, ale po pierwsze prostokąt mi w ogrodzie nie pasuje A po drugie ten jeszcze może wytrzyma ze dwa lata, szkoda mi go wyrzucać.

Oj basen i to spory to jest zbawienie w takie upały Powiedz, czy dużo zachodu kosztuje utrzymanie wody w czystości?
eVka 11:47, 10 sie 2018

PADAAAAAA DESZCZZZZ
AnnaCh 12:26, 10 sie 2018

effka napisał(a)
Oj basen i to spory to jest zbawienie w takie upały Powiedz, czy dużo zachodu kosztuje utrzymanie wody w czystości?
Wiesz u mnie zajmuje się tym M, chyba nie jest to jakoś czasochłonne, mamy parę rozwiązań, powiedzmy "autorskich" przetestowanych i fajnie woda jest czyściutka przez 3 miesiące. Jakbyś miała już basen i chciała coś więcej wiedzieć, to pisz priv. Teraz dużym problemem są nasiona brzóz, które latają wszędzie, ale da się to opanować
Deszczu zazdroszczę.
eVka 13:00, 10 sie 2018

AnnaCh napisał(a)
Wiesz u mnie zajmuje się tym M, chyba nie jest to jakoś czasochłonne, mamy parę rozwiązań, powiedzmy "autorskich" przetestowanych i fajnie woda jest czyściutka przez 3 miesiące. Jakbyś miała już basen i chciała coś więcej wiedzieć, to pisz priv. Teraz dużym problemem są nasiona brzóz, które latają wszędzie, ale da się to opanować
Deszczu zazdroszczę.

Aniu, dziękuję, na pewno napiszę priva ale t już chyba w przyszłym roku jak kupimy basen
Magleska 13:22, 10 sie 2018

Z moim basenem tez nie mam bardzo dużego problemu
Mam filtr piaskowy - długo się zastanawiałam ,czy go kupić ,ale jest to jeden z lepszych wydatków ......mam tez do kompletu odkurzacz ,taki do pompy podłączany ,chlor używam do dezynfekcji i tyle .....
Co kilka dni dolewam świeżej wody i jak narazie od miesiąca jest woda idealna z wyglądu i na wskaźnikach do badania

Chciałabym taki basen równy z podłożem jak pokazałaś ,ale koszty za duże niestety .....

Ps. U mnie nadal upał .....ale podobno burze będą i już się boję ....
eVka 14:10, 10 sie 2018

Magleska napisał(a)
Z moim basenem tez nie mam bardzo dużego problemu
Mam filtr piaskowy - długo się zastanawiałam ,czy go kupić ,ale jest to jeden z lepszych wydatków ......mam tez do kompletu odkurzacz ,taki do pompy podłączany ,chlor używam do dezynfekcji i tyle .....
Co kilka dni dolewam świeżej wody i jak narazie od miesiąca jest woda idealna z wyglądu i na wskaźnikach do badania

Chciałabym taki basen równy z podłożem jak pokazałaś ,ale koszty za duże niestety .....

Ps. U mnie nadal upał .....ale podobno burze będą i już się boję ....

Własnie czytałam o pompie, że koniecznie ma byc ze złożem piaskowym, odkurzacz, siatka, pływak z tabletkami chloru i antyglonu, paski do pH i tyle.
Tylko basen trzeba wybrać ...
Dzisiaj dużo chłodniej we Wro, 24 stopnie, padało z 2 godziny, zawsze coś
eVka 17:28, 10 sie 2018

Zdecydowałam się na runiankę z hostami i paprotnikami na rodkowej. A ze w moim ogrodniczym były mega duże i mega tanie sadzonki runianki, kupiłam 9 szt.
Toszka 17:55, 10 sie 2018

Ewo, zerknij i zastanów się, czy nie zabezpieczyć swojego buksa w pułapkę. Teraz, aktualnie jest lot ćmy.