Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 19:05, 24 paź 2017

szemusia napisał(a)
Ewcia, znalazłaś te pokrzywy? Też się zastanawiam czy są. Ale jeszcze nie wymarzły przeciez

Pokrzywy są, mają się świetnie. Znalazłam w dzikim małym parku obok mojego domu. JeszCE nie zerwałam, trochę się boję popaprzenia jutro muszę się zebrać.
eVka 19:12, 24 paź 2017

Kasiolaaa napisał(a)
Ewa bardzo mi sie podoba twoj pomysl na rabate i z tymi lisciastymi dalej to swietnie bedzie bo jak dasz tak jak u mnie lisciaste w rozach itp to masakra hehe ze sprzataniem na jesien

Kasiu dziękuję bardzo , to chyba jest tak, że liściaste tworzą klimat ogrodu a iglaki to takie zielone ramy. Byliny to biżuteria.
eVka 19:16, 24 paź 2017

Fuksja napisał(a)
Zapewniam, że jest to odpowiedni czas i dadzą sobie radę. Oczywiście jak są upały to nie przesadzamy, czekamy na odpowiednią pogodę.

Mam nadzieję Aniu, bo trochę tych pieniędzy poszło.
eVka 19:42, 24 paź 2017

Posadziłam dzisiaj red barony na rabacie przed domem, mega wypasione sadzonki uwaga po 4 zł. Kupione na allegro próbę. Bardzo polecam tego sprzedawcę, wszystko piękne i dorodne. Jak ktoś chce namiary, napisze na priv. Wiem, że już późno na sadzenie traw, ale w zeszłym roku dały radę sadzone w listopadzie, to moŻe w tym roku też

Przed wsadzeniem:

I po, już zmierzcha:

nO
eVka 19:48, 24 paź 2017

A tu moja kordylina australijska, stojącą przed domem. Jest już spora.Mam zamiar spróbować ją przezimować ma widnym chłodnym poddaszu (nieogrzewane, w moim biurze).

Bardzo nam się podoba, rośnie jak na drożdżach u nas w cieniu i wilgoci.
Fuksja 19:49, 24 paź 2017

To akurat dotyczy terminy sierpniowego.
effka napisał(a)

Mam nadzieję Aniu, bo trochę tych pieniędzy poszło.

Co do sadzenia październik listopad to sąsiadka trzy lata temu pod koniec listopada sadziła smaragdy 2 metrowe,tydzień później był mróz, myślałam, że szlak trafi wszystkie żyją, lała dużo wody pod nie, druga sąsiadka w zeszłym roku sadziła brabanty w listopadzie, wszystkie żyją, dzisiaj dosadzała jeszcze. Oczywiście, że jest ryzyko bo może przyjść mroźna zima. Dlatego ja wolę wiosnę i sierpień.
No ale jak mus to mus. Sadzić, lać wodę, na zimę wyściółkować korzenie.

Fuksja 19:50, 24 paź 2017

No, jak trawy dały, to czego nie iglaki. Jeszcze ma być ciepło.
eVka 19:55, 24 paź 2017

A fotek tylnej rabaty dalej nie mam, nie zdążyłam zrobić, już z ciemno było jak skończyłam sadzić
Magleska 20:15, 24 paź 2017

red barony po 4 zeta ...niezle .... u mnie po dyszce są ....fajnie się rabatka z nimi prezentuje
i na resztę fotek cierpliwie czekam
eVka 20:45, 24 paź 2017

Fuksja napisał(a)
To akurat dotyczy terminy sierpniowego.

Co do sadzenia październik listopad to sąsiadka trzy lata temu pod koniec listopada sadziła smaragdy 2 metrowe,tydzień później był mróz, myślałam, że szlak trafi wszystkie żyją, lała dużo wody pod nie, druga sąsiadka w zeszłym roku sadziła brabanty w listopadzie, wszystkie żyją, dzisiaj dosadzała jeszcze. Oczywiście, że jest ryzyko bo może przyjść mroźna zima. Dlatego ja wolę wiosnę i sierpień.
No ale jak mus to mus. Sadzić, lać wodę, na zimę wyściółkować korzenie.

Tak obsypię je kompostem i na to korę sosnową.