Sadż tuje - mozna sadzić dopóki ziemia nie zmarznie. Nie dawaj żadnej ziemi do iglaków (bo to torf) tylko szerzej i głębiej przekop z korą (i kompostem jesli masz).
Jesli myslisz, że zbieranie liści to horror, to pocieszę cię, że to nic w porównaniu z igłami wszelkich iglaków.
Ta rabata przy grysowym podjeździe musi byc mega mądrze zaplanowana. Musze jeszcze raz jednak wszystko przemyśleć, iglaki dać w dalszej linii wtedy nie bedą smiecić, z drzew liściastych na bank rezygnujew tym miejscu. Róże chcę ale jednak nie może być cała różana bo róże w zimie to mała atrakcja, muszę trochę róż trochę roslin ozdobnych zimą. Chciałam wysokie berberysy czerwone np. harlequin, miskany wysokie i żywotniki danica ale po decyzji z różami musze wszystko od nowa zaprojektować.
Kora lepiej by była przekompostowana. Nieprzekompostowana kradnie roślinom azot (bo azot potrzebny jest do procesu próchnienia) i jest ryzyko, że nieprzekompostowana kora może mieć patogeny i szkodniki.
Toszko, a jeśli moja kora kompostuje się prawie 3 miesiące, to mogłaby dać w ziemię już, czy za wcześnie? Kora olchowa (pisałaś mi, ze moze mieć szkodliwe substancje), ale zlałam ją dwukrotnie dużą dawką gnojówki z pokrzyw i mam wrażenie, ze się dość przekompostowała. Zmieniła kolor na ciemny i jest taka krucha.
Kupię korę przekompostowaną choć droga, Athena chyba najlepsza.
Musze nakupowac zwykłej sosnowej i zrobić znej pryzmę i niech się kompostuję, tanej wyjdzie a będe miała na nasadzenia w przyszłym roku. Jakoś specjalnie tą pryzmę przygotować? czymś polewać? Beata pisze o polewaniu gnojówką pokrzywową, trzeba?
Korę zostaw w workach. Podziurkuj. Wlej gnojówki, tak by dobrze ją-korę zmoczyć. Worki jakoś tak mniej miejsca zajmują i poręczniejsze są przy pracach ogrodowych
Pryzma też może być jeśli tylko wolisz