Aaa wogóle nie pisałam wam, nie mam juz szklarni, tej w której pomidor rosły, więc ogród optycznie znacznie się powiększył. Po ostatniej wichurze szyby sie potłukły i stwierdzilismy, że stała się niebezpieczna, a że mega niewyjściowa była wyglądowo zadecydowaliśmy, że rozbieramy ją. Muszę znów przerobić plany na tą część ogrodu. Dobrze że zima przed nami.
Ewa ja robię w ten sposób gnojowke - tnę pokrzywy, ale bez nasion, zalewam deszczowką i czekam ok 2 tygodni.
Do nawożenia rozcienczam 1do10, ale do kompostwania leje bezpośrednio. Dość dużo tych pokrzyw, ale dokładne proporcje mogę podać później jak będę miała dostęp do laptopa.
A fotki nowe jakieś kiedy będą lubię obrazkowo rozebrana szklarnia .....
Co do liści w kamyczkach ,tudzież igieł itp - sprawisz sobie odkurzacz za ok 120 zł i bez problemu będziesz mogła mieć każdą roślinę jaka Ci sie zamarzy mam odkurzacz naca i jestem nim zachwycona - kamyczki wypluwa ,a liście imigielki zbiera
Magda będą będą, miałam dzisiaj porobić ale namówiłam męża na wizytę w sklepie ogrodniczym obok naszego domu, bo mają wyprzedaż wszystko -30%
Piękne szerokie szmaragdy były z 22zł na 15 zł A brakuje mi jeszcze na jeden bok działki więc namówiłam go żeby kupić. Jutro po nie jedziemy.
Oczywiście przy okazji eM musiał dojrzeć piękne sosny bośniackie (a on miłośnik totalny wszelakich iglaków), więc jako że wyprzedaż, kupił takie dwie sosny. Nawet mam dla nich już miejsce w rogu słonecznym działki, tam na tylniej rabacie. Muszę dokupić jeszcze jedną, żebym w trójkąt mogła je posadzić.
Jutro będę sesję zdjęciową robić ale bałagan mam mega, bo szklarnia rozebrana, wory wielkie z obornikiem, ale co tam dzieje się
Odkurzacz mus kupić, bo korę mi wywiewa na grys. Napiszesz mi na priv. jaki masz model?
Ja mysle ze troszke za pozno na sadzenie tujek ale jesli juz je kupilas i sa to tuje w doniczkach to moze i nic sie nie stanie ale gwarancji niema jednak badzmy dobrej mysli nie dawaj lisciastych bo smieca strasznie na jesien no chyba ze kupisz odkurzacz tak jak pisala Madzia
Ewa - 1 kg pokrzyw na 10 litrów wody. Ja tego już nie waże - w 10 litrowe wiaderko pakuję pocięte pokrzywy do pełna (wiadomo, ze one są "napuszone"), zalewam. Trzeba codziennie mieszać. I bardzo śmierdzi. Gnojówka jest już dobra, gdy znikną burzyny i zrobi się brunatna.
Rośliny iglaste kopie się i sadzi nie wcześniej niz po 15 września. Sadzi się praktycznie do kiedy ziemia nie zamarznięta.
Cały szpaler cisów sadziłam ok 15 grudnia...rosną bezproblemowo już od 5 lat. Cisy były kopane, prawie dwumetrowe. Podobnie z tujami. Tak więc teraz najlepszy czas, zwłaszcza, że zimą system korzeniowy rozrasta się.
Nie ma smutniejszego ogrodu i bardziej pustego kompostownika bez liściastych....
No jestem dobrej myśli, nawet jutro dokupię żeby za jednym zamachem wszystkie posadzić. Wrocław najczęściej mrozy konkretne mamy we Wrocku najczęściej dopiero w styczniu. Ale wiadomo ryzyko zawsze jest.
Tą rabatę wjazdową będę robić w całości dopiero na wiosnę. Okazało się po pomiarach, że z jednej strony tam przy tujach wysokich jest mega obniżenie ziemi. Muszę dowieźć sporo ziemi, żeby dorównać do poziomu podjazdu i drugiej części rabaty.
Róże będą na pewno i miskanty i obwodki z bukszpanu , dorzucę tylko drzewa zimozielone jakieś bo chce żeby ta rabata była atrakcyjna też zimą.
Liściaste będą z tylu przy trawniku, bo łatwo zgrabić.