Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

makadamia 08:35, 07 maj 2019

Ja też ostatnio choruję na ściankę wodną, ale do realizacji tego marzenia droga baaardzo długa.
A do dereni kousa jeszcze dłuższa

Ewcia, pięknie ogródek robisz!
Wani 08:37, 07 maj 2019

Ewa idzie jak burza!

Asia dlaczego długa droga do dereni? Coś z nimi nie tak?
kaz742011 08:55, 07 maj 2019

effka napisał(a)

Co zamówiłaś, znalazłaś szałwię? Chciałam dzisiaj coś podziałać po pracy ale było tak zimno, że zwiałam do domu. Za to mój M całe popołudnie spędził w ogrodzie... Strach się bać normalnie

Tak szałwia zamówiona. I do tego gaura . Jeszcze jeżówki może tam upchnę. Ale zobaczę jak z miejscem będzie.
eVka 09:05, 07 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
ścianka to moje marzenie zaraz po tarasie
chciałabym niedużą taką jak ma Jola z lawendowego....raczej bez oczka,bo miejsca mało
Widziałam w necie jakieś gotowe,tylko te ceny ...
Ten ogród Danusi to dla mnie nr 1 jeśli chodzi o mój gust...
Duuużżżooo kul z cisa i zywopłociki i hakone...i reszta
A to oczko ze ścianką mega

Jola z lawendowego ma cudną tą ściankę i jeszcze mega mi się ten placyk na palenisko podoba
Tak się zastanawiam nad tą ścianką, bo koszt wymurowania nie jest duży, tylko bloczki i tynk ale ciekawa jestem samego mechanizmu, w sensie pompa, wylewka. Orientowałaś się może?

Ogród Danusi podobnie jak Ty uważam za niepowtarzalny, minimalistyczny , ze smaczkami. Niestety finansowo dla mnie nie do udźwignięcia, tak duża liczna topiarów cisowych musiała kosztowac krocie
eVka 09:05, 07 maj 2019

Johanka77 napisał(a)
O tak! Ścianka u Joli!

Boska!
Wiolka5_7 09:14, 07 maj 2019

effka napisał(a)

Jola z lawendowego ma cudną tą ściankę i jeszcze mega mi się ten placyk na palenisko podoba
Tak się zastanawiam nad tą ścianką, bo koszt wymurowania nie jest duży, tylko bloczki i tynk ale ciekawa jestem samego mechanizmu, w sensie pompa, wylewka. Orientowałaś się może?

Ogród Danusi podobnie jak Ty uważam za niepowtarzalny, minimalistyczny , ze smaczkami. Niestety finansowo dla mnie nie do udźwignięcia, tak duża liczna topiarów cisowych musiała kosztowac krocie

U Joli to mi się wszystko podoba
Jeszcze się nie orientowałam,bo to jeszcze nie ten czas...
Ale też tak myślę,ze wymurowanie samej ścianki to nieduży koszt..tylko najwięcej kosztuje wylewka,pompa itp.

Dla mnie też nie do udżwignięcia...na samo spojrzenie,to widać ,ze to ogród luksusowy,na bogato...tyle topiarów z cisa, elementy wodne no i mega oczko wodne ...ogród Marzenie
eVka 09:14, 07 maj 2019

Wani napisał(a)
Ewa natknęłam się wczoraj na kule cisowe i jakoś tracę do nich serce..Nie wiem dlaczego one mają taki brązowawy odcień i to cięcie grubych gałęzi akie mało estetyczne jest. Rozmawiałam z panią ze szkółki i ona też raczej za buksami jest, mówi że po prostu trzeba pryskać. Zastanawiam się, mam kule bukszpanowe u sąsiada w szkółce, bardzo ładne. Może spróbuję?
Kupiłam dwa derenie kousa, choruję na nie od zeszłego roku

Wiem o co Ci chodzi, one są takie brązowawe wiosną ale chyba potem już ładnie się zielenią. Może to też zależy od szkółki, teraz nagle moda na cisy naszła i wszędzie się pojawiły i widzę niestety w większości kule i stożki kopane i tylko wsadzone do doniczki przed sprzedażą... Porażka.
A już np. w LM to istny koszmar, zasuszone cisy kosztujące majątek z uciachaną totalnie bryłą korzeniową. Kupiłam 3 stożki 1,5 roku temu i tylko jeden przeżył, ledw odratowany. Po wykopaniu okazało się, że są praktycznie bez korzeni, chamsko uciachane przy wykopywaniu, udawały, że rosły w doniczce. Dobrze, że załaciłam za nie groszę na jesiennej wyprzedaży bo w regularnej cenie za niewielkie stożki trzeba było zapłacić 100 zł za szt.

Słuchaj jak będziesz pryskać profilaktycznie Lepinoxem to dasz radę, zanim jeszcze pojawią się ćmy. U mnie czysto a w zeszłym roku o tej porze już były. Będę pryskac 3 razy w sezonie wg instrukcji. Zobaczymy...

Jakie derenie kupiłaś?
eVka 09:22, 07 maj 2019

makadamia napisał(a)
Ja też ostatnio choruję na ściankę wodną, ale do realizacji tego marzenia droga baaardzo długa.
A do dereni kousa jeszcze dłuższa

Ewcia, pięknie ogródek robisz!

Mamy tyle marzeń i planów i to jest fajne, bo możemy je planować i powoli realizować, takie gonienie króliczka
Pamiętam jak współczułam nowym sąsiadom, że firma ogrodnicza założyła im ogród w 3 dni. Bach bach i po sprawie i ta Pani do tej pory nic nie zmieniła w nim, no normalnie az mnie skręca, żeby jej coś dosadzić

Dziękuję kochana, miło mi, że Ci się podoba moja ciągła grzebanina i przeróbki
Wani 09:27, 07 maj 2019

Haha, Ewka...a ja czasem marzę o takiej firmie Pokopałam 20 min i leci ze mnie już, musiałam przerwę zrobić. A tak bym sobie siedziała z kawką na tarasie i podziwiała ogród
Derenie kupiłam satomi i teutonia. Przy okazji zakochałam się w grabowym (chyba) żywopłocie i wiązie camperdownii. Jeszcze szałwie i czosnki przywiozłam na rabatę koło tarasu. Za miesiąc dosadzę ostnice (teraz nie ma). Nałąduję telefon to zrobię zdjęcia i wstawię u siebie. Będę potrzebowała pomocy z rabatą z umbrami
eVka 09:28, 07 maj 2019

Wani napisał(a)
Ewa idzie jak burza!

Asia dlaczego długa droga do dereni? Coś z nimi nie tak?

Oj tam 3 lata już kombinuję z tym ogrodem to nie taka burza Burza to moja sąsiadka - kilka dni i ogród gotowy