Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 14:37, 07 maj 2019

kasiab napisał(a)
Jak chcecie się pocieszyć to ja mam nic mąż chce trawę i taras w tym roku ja tuje dookoła i korę z obornikiem pod przyszłe rabaty a wspólnie chcemy ścieżki i podjazdy zobaczymy czy się uda w ogóle. Na razie elewacja

Powolutku, dopiero zaczynasz, więc wszystko pokolei. Ja bm najpierw zrobiła żywopłot. Bardzo żałuję, że obsadziłam się od razu, miałabym już teraz gotową przesłonę od drogi i budynków...
kasiab 14:51, 07 maj 2019

Ewo żywopłot musi być w pierwszej kolejności dzięki Ogrodowisku to wiem muszę policzyć ile tujek potrzebujemy i pojechać przyczepką i kupić
eVka 14:58, 07 maj 2019

kasiab napisał(a)
Ewo żywopłot musi być w pierwszej kolejności dzięki Ogrodowisku to wiem muszę policzyć ile tujek potrzebujemy i pojechać przyczepką i kupić

Szmaragdy szybko rosną i są stosunkowo niedrogie, choć powiem Ci, że teraz bym cisa lub laurowiśnię sadziła ale oba dużo droższe.
Jak maz kasiorkę, kup większe, takie maluszki zanim Ci urosną trochę minie.
kasiab 15:08, 07 maj 2019

Chętnie bym kupiła większe niestety taras elewacja to spory koszt a one mają pierwszeństwo
eVka 15:11, 07 maj 2019

kasiab napisał(a)
Chętnie bym kupiła większe niestety taras elewacja to spory koszt a one mają pierwszeństwo

Jasne, rozumiem doskonale, to kup mniejsze i sadź, będą sobie rosnąć a Ty w tym czasie będziesz kończyć dom i zaczniesz powoli ogród.
Podlewaj duuużo i nie nawoź. Dopiero za rok, dwa sypniesz taki dedykowany iglakom.
eVka 15:18, 07 maj 2019

Dziewczyny mądre poradźcie czy moge teraz zmienić podporę dla powojnika. Jest już spory i podpora za mała. Jakbym mu delikatnie odplatała te wąsy, którymi się chwyta podpór i po postawieniu kolumny spowrotem oplotła, da radę?
Wani 15:31, 07 maj 2019

Kasiab ja się chyba 3 lata zastanawiałam jaki żywopłot posadzić : gdybym zamiast myśleć sadziła już bym miała parawan od ulicy Tak więc jak wiesz co sadzić to sadź takie na jakie Ci wystarczy : urosną .
Zuzka25 16:56, 07 maj 2019

Poczytuję w wolnej chwili Waszą dyskusję. My 3 lata temu sadziliśmy żywopłot z tui (malutkie, mizerne, choć w szkółce wyglądały pięknie -ok.60cm). Teraz bym już pewnie co innego posadziła, bo tak szybko rosną, że boję się, że nie utrzymam ich w ryzach 2-2,2m. Teraz są spore, gęste i tnę je 2 razy w roku. To były tuje rosnące w doniczkach i wszystkie się przyjęły. A znajomi już kolejny raz dosadzają duże, kopane tuję, bo niestety nie chcą się przyjąć.
Zuzka25 16:59, 07 maj 2019

Za to kupiłam kopane cisy Hilli na żywopłot przed domem i niektóre miały tak poucinane korzenie... odpukać rok już rosną i chyba będzie ok.
Nowa12 17:24, 07 maj 2019

effka napisał(a)
Dziewczyny mądre poradźcie czy moge teraz zmienić podporę dla powojnika. Jest już spory i podpora za mała. Jakbym mu delikatnie odplatała te wąsy, którymi się chwyta podpór i po postawieniu kolumny spowrotem oplotła, da radę?

Mi się wydaje że to jest trudne do wykonania. Ja próbowałam moje rozplątać z patyka przed posadzeniem i przyczepić do siatki i mocno mi się porwały.
Ale może przy odrobinie szczęścia i precyzji to się da .