Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 11:40, 26 lip 2019

szemusia napisał(a)
Zdecydowanie. A jaki to ma termin ważności? To proszek jest, więc pewnie może trochę poleżeć. Ile zużywasz na swój ogród? Twój o wiele wiekszy od mojego...

3 lata, przynajmniej ten czeski. Zużywam na moje kilkanaście kulek, dwa małe stożki i jednego gigantycznego ponad 2m buksa na jeden oprysk ok. 20 g Lepinoxu. Razy 3 opryski w roku, wychodzi 60 g na rok, czyli 2 opakowania, łącznie 70 zł/rok.
szemusia 13:06, 26 lip 2019

Czyli niewiele się używa, jakby wziąć 1kg na pół i tak byłoby dużo, a cenowo o wiele mniej... Pomyślimy
eVka 13:12, 26 lip 2019

szemusia napisał(a)
Czyli niewiele się używa, jakby wziąć 1kg na pół i tak byłoby dużo, a cenowo o wiele mniej... Pomyślimy

Opcja fajna! Jak byś chciała to ja chętnie się złożę. Wprawdzie mam spore zapasy LEpinoxu z Czech, chyba jeszcze ze 3-4 opakowania, więc pewnie dopiero w przyszłym roku bym kupowała.
szemusia 13:16, 26 lip 2019

Kochana, na razie u mnie spokój, wiec jeszcze nie kupuję. Zawsze zdążę w razie czego zamówić. Będę o Tobie pamiętać
Na pewno kupię cały kg, cenowo bardziej oplacalne...
eVka 13:35, 26 lip 2019

Oki obys miała spokój od ćmy!
Pszczelarnia 15:03, 26 lip 2019

effka napisał(a)

Opcja fajna! Jak byś chciała to ja chętnie się złożę. Wprawdzie mam spore zapasy LEpinoxu z Czech, chyba jeszcze ze 3-4 opakowania, więc pewnie dopiero w przyszłym roku bym kupowała.

Czy Lepinoxu używa się prewencyjnie również? Nie mam ćmy ale przyleci, pewnie. I w sumie, to bym od kogoś nadmiar odkupiła. Bo potem "na już" nie znajdę.

eVka 15:12, 26 lip 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Czy Lepinoxu używa się prewencyjnie również? Nie mam ćmy ale przyleci, pewnie. I w sumie, to bym od kogoś nadmiar odkupiła. Bo potem "na już" nie znajdę.

Ja używam prewencyjnie i rzeczywiście nie miałam w tym roku az do tej pory ćmy, jednak spóźniłam się z drugim opryskiem (pryskam od marca do października co 3 m-ce) i niestety atak nastąpił.
Zuzka25 21:50, 26 lip 2019

effka napisał(a)

Współczuję i współodczuwam. W zeszłym roku miałam kilka rzutów i walczyłam właśnie Decisem i działał. Jesienią zeszłego roku kupiłam Lepinox Plus z Czech i w tym roku też zamawiałam wiosną. Pewnie jesienią będę znów zamawiać, to mogę Ci wziąść.
Nawet nie wiedziałam, że opuchlaki też atakują róże... Czy pryskasz?

Ja do wiosny też nie wiedziałam,że lubią róże. Wiosną w donicy z różami znalazłam sporo larw, a teraz grasują w donicy dorosłe osobniki. I musi ich był dużo, bo róża jest zmasakrowana. Przedwczoraj zlałam przedogródek Decisem i nadal sporo opuchlaków wyłapuję wieczorem
eVka 22:32, 26 lip 2019

Zuzka25 napisał(a)

Ja do wiosny też nie wiedziałam,że lubią róże. Wiosną w donicy z różami znalazłam sporo larw, a teraz grasują w donicy dorosłe osobniki. I musi ich był dużo, bo róża jest zmasakrowana. Przedwczoraj zlałam przedogródek Decisem i nadal sporo opuchlaków wyłapuję wieczorem

W donicy pół biedy, można wyciągnąć różę i dokładnie wyzbierać larwy i namoczyć we wrotyczu. Gorzej ogród...
Zuzka25 14:24, 27 lip 2019

effka napisał(a)

W donicy pół biedy, można wyciągnąć różę i dokładnie wyzbierać larwy i namoczyć we wrotyczu. Gorzej ogród...

Niestety wszystko się rozeszło po ogrodzie, choć wiosną też walczyłam z larwami. Chyba jesienią zrobię powtórkę z nicieni. Mąż się ze mnie śmieje, bo wieczorami po kilka razy wychodzę z latarką i zbieram robaki gdy tylko wypatrzę