Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 13:09, 12 lut 2019

Dorka wiesz jak to jest ....jakoś tak mi ten tył nie do końca gra ....
Asia ....widzisz ....sama nie wiem .....jakbym wiedziała ,to bym nie prosiła o pomoc
tak sobie patrzę na ogród i myślę ,że zagajnik z brzozami ,by mi pasował tak w widoku na lasek ,na wprost placyku ....i co dalej pustka w głowie ....
chciałabym tak ,żeby nie było ,że rabaty wokół płotu ...

nie wiem ,gubię się w tych swoich pomysłach
DorKa 14:26, 12 lut 2019

ja wiem,że Ty ni chciałaś zasłaniać widoków ( pięknych zresztą ale teraz jak tak piszesz o tym zagajniku to fajnie by wyglądały jakieś drzewa z tyłu Jakoś tak wkomponowane,żeby widoków nie zaburzać ale dodać dynamiczności
makadamia 15:08, 12 lut 2019

Madziu, przyznam się, że nie bardzo pamiętam co gdzie jest u Ciebie w ogródku, więc mogę coś namieszać.
Ale pierwszy pomysł, jaki mi przychodzi do głowy, to zamienić L-kę w dwa kwadraty, lekko na siebie nachodzące:

Dla podkreślenia rysunku można ten pierwszy kwadrat obłożyć krawężnikiem/kostką dookoła - przez trawnik też, nie tylko przy rabatach. Podobnie jak tu.

Wtedy w prawym górnym rogu zrobi się miejsce na zagajnik brzozowy z hamaczkiem
Anda 15:58, 12 lut 2019

Madziu, jestem

Planik rzucam taki pierwszy, do przemyślenia

Tam gdzie brzozy i trawy byłby po prostu zagajnik brzozowy wsadzony w trawnik, który nie byłby koszony. Zero kancikowania. Praca kosiarki wyznaczyłaby granice rabaty. Miałabyś mniej roboty z pieleniem A gdybyś chciała ścieżkę pomiędzy brzozami, to po prostu wjechałabyś tam kosiarką i już. Psicy chyba też by sie taki lasek spodobał

Rabata z brzozami powinna zaczynać się na tej samej wysokości jak placyk. Wszystkie trzy rabaty powinny z prawej strony zaczynać się w jednym miejscu. Dopasowałam ich początki do rabaty z brzozami

Ławeczki na końcach osi widokowych.

I co Ty na to?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 17:12, 12 lut 2019

Asiu dziękuję do przemyślenia na noc ....
u mnie niestety jest spadek w stronę płotu i nie wiem jak dostosować rabaty do takich dwóch kwadratów ....
wtedy jakieś strasznie wielkie to po prawej stronie by było
inspiracja fajna ....myślę
dziękuję ,że chciało Ci się spojrzeć
Magleska 17:35, 12 lut 2019

Anda napisał(a)
Madziu, jestem

Planik rzucam taki pierwszy, do przemyślenia

Tam gdzie brzozy i trawy byłby po prostu zagajnik brzozowy wsadzony w trawnik, który nie byłby koszony. Zero kancikowania. Praca kosiarki wyznaczyłaby granice rabaty. Miałabyś mniej roboty z pieleniem A gdybyś chciała ścieżkę pomiędzy brzozami, to po prostu wjechałabyś tam kosiarką i już. Psicy chyba też by sie taki lasek spodobał

Rabata z brzozami powinna zaczynać się na tej samej wysokości jak placyk. Wszystkie trzy rabaty powinny z prawej strony zaczynać się w jednym miejscu. Dopasowałam ich początki do rabaty z brzozami

Ławeczki na końcach osi widokowych.

I co Ty na to?

Ewuś bardzo fajnie

tylko ,że czy mi te brzozy nie zasłoniłyby mi moich kochanych gór ....kurczę po całości na tej rabacie tych brzóz nie widzę -chyba .....prześpię się z tym ,dobrze

....bardziej myślę o brzozach w lewym rogu .....,a po prawej ze 3 szt ,żeby nawiązać do tych po lewej.....
o coś takiego

nie patrz na istniejące rabaty ,tylko tak ,że jest placyk z warzywnikiem i reszta pusta ,ok
te na środku jak najbardziej mi sie podoba ....a jakbym chciała ,gdzieś oczko wkomponować ....to gdzie byś go widziała ?

wiem ,że mieszam ,ale chciałabym ten tył zrobić już tak ,żeby nie przerabiać ....
Magleska 17:41, 12 lut 2019

DorKa napisał(a)
ja wiem,że Ty ni chciałaś zasłaniać widoków ( pięknych zresztą ale teraz jak tak piszesz o tym zagajniku to fajnie by wyglądały jakieś drzewa z tyłu Jakoś tak wkomponowane,żeby widoków nie zaburzać ale dodać dynamiczności

Dorka każdy punkt widzenia miły dla mnie ....dziękuję

właśnie chciałabym jakoś tak zrobić ,żeby i widoków nie zasłaniać ,ale i jakiejś tajemniczości dodać ....ech .... przynajmniej zajęłam czymś innym głowę niż wiecznym smutkiem ....
nawet zamierzam zrobić sobie na działce obok część owocowo -warzywną -nie mam pojęcia kiedy i czy wogóle syn będzie chciał sie budować ,to co ma stać odłogiem
tam już mniej więcej mam plan ....
domek ogrodnika ,sad ,jagodnik ,porzeczki ,maliny itpduży kompostownik oczywiście też
sylwia_slomc... 17:47, 12 lut 2019

A oczko nie miało być na drugiej części za siatką? Czy coś źle zrozumiałam?
Brzozy po obu stronach fajnie będa wyglądały
Czemu Vanilki wymieniasz?
Anda 17:51, 12 lut 2019

Acha, no to Cie zle zrozumialam. Myslalam, zeby dodac rabaty do istniejacych. To wieczorkiem pomysle nad czyms innym
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 17:58, 12 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
A oczko nie miało być na drugiej części za siatką? Czy coś źle zrozumiałam?
Brzozy po obu stronach fajnie będa wyglądały
Czemu Vanilki wymieniasz?

Sylwuś jeszcze sama nie wiem gdzie to oczko kombinuję
na tej drugiej części chciałabym -pewnie nie w tym sezonie -taki domek jak Twój ,sad ,maliny ,porzeczki itp....może jakś szklarenka ,ale wiesz od czego to zależy
cieszę się ,że pomysł z brzozami Ci sie podoba
vanilki wymieniam ,bo za bardzo leżą po ulewach,brzydko brązowieją za szybko i taki nieporządek robią w porządnym przedogródku ....a vanilki ,te co przeżyły, pójda gdzie indziej