Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 20:24, 11 paź 2017

Msazalka18 napisał(a)

szałwia jest super chociaż szaleje u mnie ...niebieskie się rozrosły, ale białe to jakieś potwory hiihi a kwiatuszki cieszą kupiłam w tym roku dużo Więc za rok pokażą na co ich stać mam nadzieję
A na zimę ścinasz na jeża??? czy zostawiasz liście??? Jakoś skleroza u mnie galopuje coś robiłam z nimi w tamtym roku ale nie pamiętam hihiih

Też bym karaganę gdzieś przesadziła

Taaaak, szałwia to jeden z moich faworytów , mam fioletową, niebieską i różową.
Na zimę nie ścinam na krótko, przytnę tylko trochę pędy przede wszystkim tej fioletowej bo jest wysoka i mi się wykłada.
Ja nic nie ścinam na zimę chyba, że z jakiegoś powodu muszę bo np. coś brzydko wygląda albo bałagani.

Kochana, moja karagana to krzew o wysokości ponad 2 m i koronie szerokości 4m więc z przesadzaniem nie poszło by Ci tak łatwo .
Gruszka_na_w... 20:25, 11 paź 2017

mrokasia napisał(a)

A bo to tak szkoda wyciąć do ziemi taki kwitnący łan . Ale tez widzę, że trzeba ciachać bez sentymentu, chwilę będzie łyso a później znów ładnie .

No chyba, że szałwia zastrajkuje i będzie łyso cały czas.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 20:42, 11 paź 2017

DorKa napisał(a)

Jaka jesień Patrzę na te zdjęca i oczom ne wierzę ,że aktualne są..Piękna ta szałwia.
U mnie liście mało efektowne od dawna mam Czy to możliwe,że za bardzo ją przycięłam ? Jaki jest sekret długiego kwitnienia ?

Witaj Dorka , cieszę się że wpadłaś .
Szałwia robi dobrą robotę, to prawda. Choć nie każda, którą mam u siebie kwitnie tak jak ta niebieska nn.
Nie wiem w czym tkwi sekret. Chyba zależy od odmiany.
Fioletową wysoką przycięłam bardzo mocno i ładnie odrosła, ma ładne liście i kwitnie choć słabiej niż przy pierwszym kwitnieniu.
Różową przycięłam słabiej, odrosła ale bardzo słabo kwitnie, niektóre kępy nie powtórzyły kwitnienia.
Niebieska to terminator - przycięłam ją dość mocno, a ta głupia wypuściła mnóstwo wielkich liści a w ślad za nimi mnóstwo pędów kwiatowych.

Może u Ciebie te liście jakiś grzyb dopadł? Mączniak?
Msazalka18 20:52, 11 paź 2017

szałwia biała snow hill to duży krzak a kwitnie tak sobie, niebieska zdecydowanie górą ale nie wiem jaką mam odmianę ... Widocznie niebieskie tak mają I nie ma znaczenia czy pierwsze czy drugie kwitnienie, Kwiatków dużo
DorKa 20:56, 11 paź 2017

mrokasia napisał(a)

Witaj Dorka , cieszę się że wpadłaś .
Szałwia robi dobrą robotę, to prawda. Choć nie każda, którą mam u siebie kwitnie tak jak ta niebieska nn.
Nie wiem w czym tkwi sekret. Chyba zależy od odmiany.
Fioletową wysoką przycięłam bardzo mocno i ładnie odrosła, ma ładne liście i kwitnie choć słabiej niż przy pierwszym kwitnieniu.
Różową przycięłam słabiej, odrosła ale bardzo słabo kwitnie, niektóre kępy nie powtórzyły kwitnienia.
Niebieska to terminator - przycięłam ją dość mocno, a ta głupia wypuściła mnóstwo wielkich liści a w ślad za nimi mnóstwo pędów kwiatowych.

Może u Ciebie te liście jakiś grzyb dopadł? Mączniak?

chyba nie bo coś na liściach bym coś zobaczyła (czy nie ?) Znam mączniaka z moich katalp z których jedna wypadła na amen.
Nie mam pojęcia jaki jest problem. U Was tak pięknie kwitną a jak patrzę na swoje to mam ochotę wywalić. Tam gdzie rosną ziemia jest trochę gliniasta ale rosnące za nią hortensje Bobo mają się świetnie. Ale może to to ?
To też odmiana NN niebieska i raczej duża.
asiak 21:06, 11 paź 2017

Skoro mowa o szałwiach to zapytam może ktoś wie. Moja szałwia ma mocno dziurawe liście, jakby coś ją żarło. Który robaczek może ją zajadać?
mrokasia 12:31, 12 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

No chyba, że szałwia zastrajkuje i będzie łyso cały czas.

Haniu, no przedziwnie, że akurat u Ciebie coś ta szałwia strajkuje...
Ale u Ciebie i tak nie jest łyso .
mrokasia 12:32, 12 paź 2017

Msazalka18 napisał(a)
szałwia biała snow hill to duży krzak a kwitnie tak sobie, niebieska zdecydowanie górą ale nie wiem jaką mam odmianę ... Widocznie niebieskie tak mają I nie ma znaczenia czy pierwsze czy drugie kwitnienie, Kwiatków dużo

Bo może te niebieskie to podstawowa wersja a te są zazwyczaj nie do zdarcia, nie to co te inne wymyślne .
mrokasia 12:35, 12 paź 2017

DorKa napisał(a)

Tam gdzie rosną ziemia jest trochę gliniasta ale rosnące za nią hortensje Bobo mają się świetnie. Ale może to to ?
To też odmiana NN niebieska i raczej duża.

Myślę, że to może być przyczyna. Szałwie lubią przepuszczalną glebę i raczej sucho niż mokro, więc może masz rację.
mrokasia 12:36, 12 paź 2017

asiak napisał(a)
Skoro mowa o szałwiach to zapytam może ktoś wie. Moja szałwia ma mocno dziurawe liście, jakby coś ją żarło. Który robaczek może ją zajadać?

U moich też niektóre liście w dziurki. Podejrzewałam ślimaki ale to może inny wandal.