Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

April 09:00, 17 maj 2023

Też jestem ciekawa tego ciemnego przetacznika, jaki to? Piękny kolor. Bo tego drugiego to mam od Lucy, to przetacznik goryczkowaty. Też super, taki delikatny w odbiorze. Liczę że zaczną mi się siać
Kawa 10:22, 17 maj 2023

Kasiula ale masz porządek!
cudne kwiatuchy masz
wszystko takie wypasione
mrokasia 10:32, 17 maj 2023

Dziewczyny, kwiatki dziękują .

Magara, April - ten ciemnoniebieski kwiatuszek to przetacznik Lapis Lazuli. Kupiłam w zeszłym roku, to jego pierwsze kwitnienie i jestem oczarowana jego kolorem - w realu jest ciemniejszy i bardziej intensywny. Jest niski, podobno w czasie kwitnienia osiąga 20-30cm ale u mnie na razie ma może z 10cm . Zobaczymy ile będzie kwitł i jak poradzi sobie w sezonie jak inne rośliny podrosną bo oczywiście nie posadziłam go na brzegu rabaty .

Ten jasnoniebieski to też przetacznik - tak jak pisałyście - goryczkowaty . Dostałam od Lucy i też liczę na samosiew.

Zuza - ta kwitnąca biała kalina to odmiana Lanarth. Piękna jest. Kilimandżaro dopiero się zabiera za kwitnięcie a ta już cała w bieli . W zeszłym roku za to miała dosłownie 3 kwiatki .

Kasya - przegląd foto kalin zrobię specjalnie dla Ciebie . Tylko niech przestanie padać .
Mam na stanie:
- dwie koreańskie Aurory na pniu - wiecznie w mszycach ale za to pachną obłędnie
- burkwooda Anne Russel
- Ononadagę
- Kilimandżaro + odrost, który posadziłam na rabacie za domem
- Sunrise
- Lanarth
- Popcorn
- Spring Red Compact na pniu
- jakąś nn, kupioną jako "kalina japońska" .
mrokasia 11:30, 17 maj 2023

Zuza, wstawiam dla Ciebie fotkę mojej Kilimandżaro. Wydaje mi się, że Lanarth ma większe kwiaty. Ale i wcześniej je rozwinęła.
Kilimandżaro

Lanarth

TAR 11:41, 17 maj 2023

Piekne te Twoje kaliny, jeszcze do kompletu brakuje Watanabe na Onondadze nie masz mszyc? Bardzo lubie te klaine za jej fioletowe kwiatki i cudne przebarwienia jesienia.
Judith 12:41, 17 maj 2023

Kilimandżaro ma taki cudny pokrój sama z siebie?
mrokasia 13:22, 17 maj 2023

TAR napisał(a)
Piekne te Twoje kaliny, jeszcze do kompletu brakuje Watanabe na Onondadze nie masz mszyc? Bardzo lubie te klaine za jej fioletowe kwiatki i cudne przebarwienia jesienia.

Zazwyczaj Ononadaga też ma mszyce. Muszę ją obejrzeć, pewnie już są.
Też lubię jej kwiaty i liście, tylko pokrój nie za bardzo - za bardzo zwarta jest, taka zwalista.

Judith napisał(a)
Kilimandżaro ma taki cudny pokrój sama z siebie?

Tak, proszę pani, sama z siebie.
TAR 13:49, 17 maj 2023

noo taka buła ale w dobrym miejscu moze byc atutem
Martka 15:36, 17 maj 2023

Wpatruję się w jedną i drugą kalinę, Kilimandżaro i Lanarth, i nie wiem... nie widzę różnicy. Może kwiaty tej drugiej są czystszej bieli? Nie podbarwione lekko zielenią? I pąki bardziej kremowe?
Edit: Ach, kwiecie cudne, sporo już kwitnie. Mam przetacznik goryczkowaty w bieli. Właśnie zaczął.
mrokasia 16:53, 17 maj 2023

TAR napisał(a)
noo taka buła ale w dobrym miejscu moze byc atutem

Otóż to - buła . Trochę ją podkrzesuję i wtedy wygląda lżej.