Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Magara 23:07, 18 maj 2023

Mgduska napisał(a)

Aster rozkrzewiony też będzie dobry

Nie znałam, wyguglałam Czy on nie jest zbyt wysoki na obwódki??? Reklamują, że 40-60 cm, hmmm...
Mgduska 08:20, 19 maj 2023

Magara napisał(a)

Nie znałam, wyguglałam Czy on nie jest zbyt wysoki na obwódki??? Reklamują, że 40-60 cm, hmmm...

Na zdyscyplinowaną obwódkę nie, ale na font rabaty jak najbardziej, bo lekko się kładzie w momencie kwitnienia. Miodunki też przecież nie stoją na baczność. Wg mnie te 60 cm to lekka przesada, raczej 40, ale ja mam go krótko, może jeszcze się nie rozkręcił. Na razie ma śliczne, jasnozielone liście - jest bardzo długo ładny. Zuza też go ma.
antracyt 09:11, 19 maj 2023

Według moich, nie za długich jeszcze, obserwacji aster rozkrzewiony dopiero z kwiatami nabiera wzrostu, ale kwiaty bardzo delikatne są w odbiorze. Ta wysokość to bardziej ażurowa jest. Na pewno jest wyższy niż 30cm, ale 60cm u mnie nie ma.
Gruszka_na_w... 21:20, 19 maj 2023

Piękny przegląd kalin! Jest co podziwiać. A te niebieskawe przetaczniki warte zapamiętania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 09:24, 20 maj 2023

Martka -

Tarcia - tak, kaliny warto mieć .

Ania - weź tylko pod uwagę, że ta Lanarth do duża rośnie, 3-4 metry wzwyż i wszerz.
Mszyce mają Koreanki, Onondaga i trochę ta moja nn.

Ajka - Roseum nie mam bo właśnie mszyce ją lubią. Koreanek miały nie lubić…

Daga - u mnie na brzegach rabat rosną m.in. kukliki, małe kocimiętki i kalaminty, czyśce, bodziszki czerwone, niskie przetaczniki i szałwie, żurawki, carexy, hakonki, scabiosy, małe bergenie. Czasem wyższe rośliny .

Magda - dzięki

mrokasia 09:42, 20 maj 2023

Mgduska - ja astra żadnego nie mam, ale ten rozkrzewiony jest ciekawy. Nie łysieje od dołu?

Iwonka - warzywnik dziękuje . Teraz patrzę na niego z przyjemnością.
Deski są pomalowane impregnatem i postawione po prostu na ziemi - po prostu stanowią obrzeża dla kwaterek w gruncie. Nie mam żadnej folii. Deski mają chyba 14 cm wysokości i 1,5 cm grubości.
Kukliki uwielbiam. Niestety, jedna kępa mi wypadła .
Żeby mieć wszystkie odmiany kalin trzeba by mieć mnóstwo miejsca .
Nowa część w tym roku będzie miała 4 lata. Czas szybko leci…

Aga - no trochę się uzbierało . Kilimandżaro podobno zawdzięcza swoją nazwę właśnie pokrojowi .

Haniu -
mrokasia 09:48, 20 maj 2023

Kupiłam sobie wczoraj siewnik do nawozów na kółkach . Nam nadzieję, że następne nawożenia wyjdą mi równiej. Mam dosyć dosiewania nawozu na jaśniejsze plamy. Podwójna robota.
TAR 20:12, 20 maj 2023

ja mam ten na kolkach i ten rozrzutowy talerzowy (tez na kolkach) rowniutko rozrzuca nawoz.

a w swoich zasobach przechowalnikowych znalazlam kalinę Rotundifolium, ktorej obecnie nie moge nigdzie dostac i kaline Tomentosum. I chyba tez mam Popcorn, a na pewno Grandiflorum. Bardzo mi sie one podobaja i z liscia i kwiata. Szkoda, ze nie pachna jak koreanskie
Magara 22:56, 20 maj 2023

Kasia - dzięki Bardzo ładną masz obwódkową różnorodność Może zdjęcia poglądowe jakieś???
Anda 08:22, 21 maj 2023

Kwiecia moc u Ciebie już Moje przełączniki dopiero się szykują.
Kaliny masz przepiękne. Sprawiłam sobie w tym roku Watanabe, na więcej nie mam niestety miejsca.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies