Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 18:48, 13 maj 2018

Zbiera się na burzę, ciekawe czy popada czy znów pójdzie nie wiadomo gdzie. Dziś zwerykulowaliśmy trawnik, posypałam nawozem i ustawiłam podlewanie bo jakoś nie wierzę tej burzy...
Trochę dziś pogrzebałam w ziemi, wykopałam i oddałam sąsiadom jedną wierzbę hakuro, poprzesadzałam kilka roślin, wycięłam przekwitłe kwiaty bergeniom, wykopałam tulipany EE i ułożyłam w skrzynce do wysuszenia.

Czosnki powoli przekwitają. Wykopać, zostawić???
Toszka 19:42, 13 maj 2018

Wyczytałam na holenderskiej stronie producenta czosnków, że zaleca się, aby co 2-3 lata koniecznie wykopać. Zazwyczaj wykopuję w sierpień-wrzesień i zawsze mam podzielone cebule. Zazwyczaj 2-3, ale bywa i więcej. Wykopywane wczesniej jeszcze się nie dzielą. Część Giant White nie wykopałam w zeszłym roku. I w tym, te niewykopane nie kwitły. A te wykopane, ze zmienionym kompostem na świeży kwitną bardzo ładnie. Nie wykopuję tylko główkowych i w tym roku mam ich stanowczo więcej.

Edit. u mnie z tych wielkich chmur spadło słownie CZTERY krople... i chmury zniknęły...za bardzo czekam na deszcz.
UrsaMaior 19:57, 13 maj 2018

U mnie nie spadło NIC. A tak ciemno było i wiatr się zerwał:/
mrokasia 22:12, 13 maj 2018

U mnie też nic . Ochłodziło się znacznie i wieje ale nie pada.
tulucy 22:38, 13 maj 2018

Się zebrało i poszło w siną dal. Spadło kilka kropli. Wieje.

Ta angielska mnie mocno kusi. Ale i koreańska też
inka74 23:36, 13 maj 2018

Frontowa bardzo elegancka. U mnie białe czosnki zastrajkowały posadzone 2 lata temu. Pojedyńcze listki tylko wypuściły. I czosnki Giganteum - te nic nie wypuściły a rok wcześniej obłędne były.
paulina_ns 06:32, 14 maj 2018

Pociesze Cie,że u mnie też bez deszczu się obeszło,ciemne chmury były i na tym koniec
eVka 06:57, 14 maj 2018

Coś niedeszczowa wiosna się w tym roku trafiła, oby lato nie nadrobiło za mocno.
Co do cebulek nie pomogę. Nie wykopuję swoich. Mam nadzieję, że nie będę żałować ale tez gdzieś czytałam, że powinno się wykonywać czochy.
mrokasia 08:14, 14 maj 2018

Toszka napisał(a)
Wyczytałam na holenderskiej stronie producenta czosnków, że zaleca się, aby co 2-3 lata koniecznie wykopać. Zazwyczaj wykopuję w sierpień-wrzesień i zawsze mam podzielone cebule. Zazwyczaj 2-3, ale bywa i więcej. Wykopywane wczesniej jeszcze się nie dzielą.

Dzięki Toszko .
A teraz wyciąć te przekwitnięte czy zostawić?
mrokasia 08:15, 14 maj 2018

tulucy napisał(a)
Się zebrało i poszło w siną dal. Spadło kilka kropli. Wieje.

Ta angielska mnie mocno kusi. Ale i koreańska też

Ano kusi, kusi...