Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 13:55, 26 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)
Pomyślałam tych tawułach bo mnie tawuły żółte nie współgrają z hortkami . Póki hortki są białe to jeszcze ,jeszcze ale różowiejące i do tego ten żółty kolor -nie.

No właśnie, chyba mi te tawuły tu zgrzytają...
No dobra, a zamiast tawuł mógłby być zielony berberys green carpet? Mam kilka sztuk. Ma ładną zieleń, fajny pokrój i szybko startuje wiosną. No i ładnie by się chyba zgrywał z ice dance pod bonsajem.
zoja 14:01, 26 maj 2018

A cos kwitnacego bedzie? Czy tylko gra kolorow ulistnieniem?
Oczywiscie wiem ze hortki, ale zanim one...
mrokasia 14:11, 26 maj 2018

Figielka napisał(a)
A może berberysy kolumnowe ( erecta ) z tyłu, za tują podkrzesaną. Jesienią chyba się ładnie przebarwiają ?

Pod tują mam perovskię - ładnie wyglądała tam w zeszłym roku .
mrokasia 14:19, 26 maj 2018

zoja napisał(a)
A cos kwitnacego bedzie? Czy tylko gra kolorow ulistnieniem?
Oczywiscie wiem ze hortki, ale zanim one...

Z kwitnących hortki i perovskia. No i normalnie powinien kwitnąć teraz jaśminowiec tylko po zeszłorocznym drastycznym cięciu w tym roku nie ma kwiatów. No i właśnie różne faktury i kolory liści.

Z tą rabatą jest też taki problem, że ma różne nasłonecznienie - w części z bonsajem mało słońca a tam gdzie tujka znacznie więcej. A chciałabym by ta rabata była spójna.
MirellaB 14:22, 26 maj 2018

A brązowe trawki lubisz?
Do tych tawułek by ładnie pasowały

Edit. Dobrze przemyśl, bo za chwilę wszystko wysadzisz i na nowo będziesz robiła rabatę, a to nie jest dobry pomysł. Tylko ja trochę dopracować i będzie super
Margerytka40 14:39, 26 maj 2018

mrokasia napisał(a)

No właśnie, chyba mi te tawuły tu zgrzytają...
No dobra, a zamiast tawuł mógłby być zielony berberys green carpet? Mam kilka sztuk. Ma ładną zieleń, fajny pokrój i szybko startuje wiosną. No i ładnie by się chyba zgrywał z ice dance pod bonsajem.

Berberys byłby lepszy
natka098 14:46, 26 maj 2018

Ja bym dała pod bonsajem same ID i żurawki na przodzie tak jak są, bo on jest na tyle ładny że nie potrzebuje zbytniego towarzystwa , a po drugiej stronie hortki, seslerie, perwoske i żurawki.
Figielka 15:00, 26 maj 2018

Do cienia polecam begonie.Jednoroczne są w zielone i bordowe, a kwiatki mają różne.Na wiosnę sprzedają w 6-8 pakach.Sadzę w grupach do gruntu po trzy do pięciu i cały sezon jest coś kwitnącego.
mrokasia 15:41, 26 maj 2018

MirellaB napisał(a)
A brązowe trawki lubisz?
Do tych tawułek by ładnie pasowały

Edit. Dobrze przemyśl, bo za chwilę wszystko wysadzisz i na nowo będziesz robiła rabatę, a to nie jest dobry pomysł. Tylko ja trochę dopracować i będzie super

Brązowe trawki bardzo lubię ale... mam już na sąsiedniej rabacie . Poza tym wymarzły/wygniły mi tej zimy. Dostałam od Ani Kwartet kilka sztuk, będę obserwować .

Nie chcę wysadzać wszystkiego z tej rabaty . I napewno chcę wykorzystać w miarę możliwości rośliny, które już mam i stąd pomysł na green carpety .

mrokasia 15:43, 26 maj 2018

Margerytka40 napisał(a)

Berberys byłby lepszy

No właśnie chyba spróbuję iść w tę stronę, jakoś widzę to oczyms wyobraźni. Już wcześniej te tawuły mnie trochę drażniły i miałam plan je wysadzić na przedpłocie.