Mowisz ,że za czarny? A mi się tak strasznie podoba,że tez na mojej bylinówce chciałam go w rogu posadzić bo wiosna tam łyso a on pięknie kwitnie. Nie widziałam nigdy dużego krzaka tylko takie mikruski...z kwiatami wyglądal obłędnie
W tym roku jak Pan przyszedł z dłuuugim sekatorem i mi je poprzycinał i przerzedził w srodku gałęzie to na nowo je polubiłam( te Nigry znaczy).Nawet owoce jadalne mają
tak mi się wydaje... wczoraj sporo fot oglądałam w necie i mimo, że piękne są to jednak za masywne mi się wydają, nawet te kolumnowe... oczywiście, nie że w ogóle tylko na tę moją rabatę, u Ciebie może być super
poza tym jakoś za bardzo mi się wydają podobne do pęcherznicy tylko bordowej a tych mam już pod dostatkiem .
Mi ten Black Lace przypomina klona palmowego a z różowymi kwiatami to czad Widziałam wiosną w Ogrodach Swiata w Berlinie i obfociłam cała rabatę nie wiedząc ,że to bez! Koniecznie chciałabym go mieć ,ale trochę mnie przystopowałaś...może faktycznie na zielonej rabacie taki czarny akcent będzie za agresywny?
Owszem, dlatego jak ktoś lubi jednolite szpalery, to mu nie doradzam na siłę kompozycji z różnorodnych roślin tylko dlatego, że sama tak wolę.
Ale jeśli ktoś ma np.: cały ogród w kołach a chce sobie zrobić szpaler hortek, bo się naoglądał takich na ogrodowisku i chce tak samo, to mu zwrócę uwagę, bo to już nie jest kwestia mojego osobistego gustu, tylko obiektywnych zasad projektowania, które od gustu nie zależą.
Ogólnie, czasami trudno na forum rozróżnić, co jest jeszcze "wdrażaniem sprawdzonych rozwiązań" a co już tylko owczym pędem.
Kasiu, generalnie uważam, że drzewko/krzew które wybierzesz w ten kąt nie powinno "włazić" na tuje.
Jeśli tuje mają być w sumie dość wysokie, a to "coś" ma rosnąć blisko nich, to powinno być zdecydowanie kolumnowe.
Jeśli miało by być "niskie i rozłożyste", to powinno rosnąć odpowiednio daleko od tuj. I wtedy zdecydowanie będzie dominowało nad całą rabatą
W moim osobistym odbiorze to właśnie bez jest "lżejszy" niż niry, bo mniejszy i ma delikatniejsze liście.
Tak na marginesie, to jest jedyna roślina o ciemnym ulistnieniu którą zdecydowanie chciałabym mieć, bo generalnie za bordo nie przepadam.
Niestety, w moim ogródku nie chce się zmieścić, a black tower, który miał być jego kolumnowym odpowiednikiem, to już nie to samo...
Wiesz co, wydaje mi się że to też zależy od wielkości tej rabaty, bo on mały nie jest... a u mnie rabatki wąziutkie więc wg u mnie stanowiłby zbyt mocny akcent. Musiałabym go podkrzesać od dołu i mocno kontrolować wielkość i gęstość. Wole po prostu coś lżejszego. Ale u Ciebie jest chyba znacznie więcej miejsca no i masz duże drzewa, które zmieniają proporcje. Nie sugeruj sie mną, pomyśl na spokojnie, pooglądaj foty z ogrodów.