Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 10:15, 20 lip 2018

makadamia napisał(a)

Kasiu, generalnie uważam, że drzewko/krzew które wybierzesz w ten kąt nie powinno "włazić" na tuje.
Jeśli tuje mają być w sumie dość wysokie, a to "coś" ma rosnąć blisko nich, to powinno być zdecydowanie kolumnowe.
Jeśli miało by być "niskie i rozłożyste", to powinno rosnąć odpowiednio daleko od tuj. I wtedy zdecydowanie będzie dominowało nad całą rabatą

Też tak czuję, chciałabym żeby to coś było kolumnowe, jajowate, walcowate i chętnie bordowe. Jednak niższe niż tuje.
Chyba czegoś takiego jeszcze nie wyprodukowali...
mrokasia 10:18, 20 lip 2018

Ale co to znaczy, że jest większa? szersza? wyższa?
anna_t 10:36, 20 lip 2018

a klon crimson centry?
tylko 8-10m wysokości...
makadamia 10:44, 20 lip 2018

i szersza i wyższa

bez czarny w najlepszym przypadku nie przekroczy średnicy 5 metrów, a nigra będzie miała na pewno powyżej 5 metrów.
tylko u bza ta bryła zaczyna się od razu na ziemi, a u śliwy wyżej, w zależności od wysokości pnia.
Makao_J 10:45, 20 lip 2018

Kurcze ile wpisów. 140. Jeden dzień mnie nie było.
Zakupy zauważyłam i rozważania co posadzić zamiast pęcheżnicy.
Coś jeszcze mnie minęło?
Zana 10:46, 20 lip 2018

mrokasia napisał(a)

tiaaaa, a kto mi ciągle o conicach truje?

a poważnie - patrzyłam na te bzy od Ciebie, kiedyś już rozważałam tego Lace, ale jednak za czarny Ci on i wydaje mi się, że taka Nigra będzie bardziej lekka w odbiorze, bo te bzy to jednak masę sporych liści tworzą i taka dość zwarta bryła powstaje z nich...

Ha, ha, w kwestii konika to będę miała dla Ciebie pewną humorystyczną niespodziankę

No gdyby Black Tower miał liście takie jak Black Lace to dla mnie byłby hiciorem. Na tego ostatniego "choruję" już od dawna, ale nijak nie mogę go w moje "wizje" wkomponować.
Zana 10:48, 20 lip 2018

makadamia napisał(a)
i szersza i wyższa

bez czarny w najlepszym przypadku nie przekroczy średnicy 5 metrów, a nigra będzie miała na pewno powyżej 5 metrów.
tylko u bza ta bryła zaczyna się od razu na ziemi, a u śliwy wyżej, w zależności od wysokości pnia.

Niekoniecznie od razu od ziemi, trzeba podcinać, poformować. Na pincie są przykłady ładnie wyprowadzonych nawet na drzewka.
eVka 10:50, 20 lip 2018

Nie ogarniam tempa, wywalasz zółtą pęcherznice, chcesz coś bordowego, hm, ja mam pissardi przed szmaragdami i będę je prowadzić wysoko, a szmaragdy niżej.
Dzieję się, jakie ciekawe dysputy u Ciebie mozna przeczytać
makadamia 10:50, 20 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Też tak czuję, chciałabym żeby to coś było kolumnowe, jajowate, walcowate i chętnie bordowe. Jednak niższe niż tuje.
Chyba czegoś takiego jeszcze nie wyprodukowali...

no to wychodzi mi, że tylko black tower

mnie on nie pasował, bo wyczytałam, że w półcieniu nabiera niezbyt ładnego, zielono-bordowego odcienia, ale zdaje się, że u Ciebie miałby pełne słońce, więc nie powinno być takiego problemu
Zana 10:52, 20 lip 2018

O coś takiego, jak mi się dobrze wklei:

https://www.google.pl/search?q=bez+czarny+%27eva%27+%27black+lace%27+sambucus+nigra&rlz=1C1GGRV_enPL751PL752&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiNmtGYpq3cAhWD2SwKHWDsAGoQsAQIeQ&biw=1920&bih=947#imgrc=vhr4FRbvyeaYBM: