Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 22:05, 25 lip 2018

paulina_ns napisał(a)
Gracki dobry wybór moim zdaniem są ładniejsze od Ml no i większe ja też miałam już roślin nie przesadzać, a jednak trochę pozmieniałam, my ogrodniczki chyba już tak mamy,że zawsze będzie wg nas coś nie tak

Ha ha ha, zaraz zajrzę do Ciebie .
mrokasia 22:22, 25 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kasiu, każda rabata, żeby dobrze wyglądała potrzebuje proporcji. Dumam od wczoraj nad tą Twoją i coś mi intuicja podpowiada, że wyczuwałaś zaburzenie w tym miejscu. Tam ewidentnie brakuje środkowego piętra.
Są wysokie już tuje, a średnie piętro robiła tylko ta pęcherznica i częściowo wierzba. Obie lekko zgrzytały, bo nic ich nie łączy- ani kolor, ani pokrój.
Pomysł z wprowadzeniem drzewka, to dobry krok. Zacznie się coś dziać nieco wyżej.
Byliny, które masz sprawdzą się jako niski stan średni. Hortensje rozwiążą problem w narożniku. Trzeba by zrobić burzę mózgów, z czego tam zrobić spójne średnie piętro, jeśli odżegnujesz się od szpaleru hortensjowego.
Więcej wyższych traw i na ich tle pogrupowane byliny, które masz?

Haniu, masz 100% racji.
Przemyślałam temat i wyszło mi, że unikałam sadzenia większych roślin, bo rabaty są wąskie. Bez sensu. Lepiej rzeczywiście posadzić na wąskiej rabacie 1 wyższą roślinę i nawet nie mieć wcale niskiego piętra niż 3-4 małe rośliny robiące to niskie piętro. Teraz to do mnie dotarło. Dlatego jednak dosadzę tam 2-3 hortensje i kilka miskantów, tak by jakoś zrównoważyć te tuje.

Jestem tylko zła na siebie, że tą Pissardi taką niską kupiłam...co prawda jest zgrabna i gęsta ale ma króciutkie gałązki... jakie ona ma przyrosty???
mrokasia 22:43, 25 lip 2018

Aha, i chciałam jeszcze dodać - w najwęższym miejscu, za limką po prawej w stronę donicy z karaganą, rosną teraz białe jeżówki Meditation White z seslerią jesienną. Te Meditation White są niskie (45cm). Zamierzam je wymienić na wysokie Alby (80cm) - przymierzyłam i od razu zobaczyłam różnicę .
Johanka77 22:54, 25 lip 2018

Dobry wieczór! Poczytałam
Trzymam kciuki za sadzenie.
Na pewno będzie ładnie
Gruszka_na_w... 23:01, 25 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Haniu, masz 100% racji.
Przemyślałam temat i wyszło mi, że unikałam sadzenia większych roślin, bo rabaty są wąskie. Bez sensu. Lepiej rzeczywiście posadzić na wąskiej rabacie 1 wyższą roślinę i nawet nie mieć wcale niskiego piętra niż 3-4 małe rośliny robiące to niskie piętro. Teraz to do mnie dotarło. Dlatego jednak dosadzę tam 2-3 hortensje i kilka miskantów, tak by jakoś zrównoważyć te tuje.

Jestem tylko zła na siebie, że tą Pissardi taką niską kupiłam...co prawda jest zgrabna i gęsta ale ma króciutkie gałązki... jakie ona ma przyrosty???

To, poza brzozami, było najszybciej rosnące drzewko w moim ogrodzie.
Dobrze wnioskujesz! Wiesz?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 23:05, 25 lip 2018

Johanka77 napisał(a)
Dobry wieczór! Poczytałam
Trzymam kciuki za sadzenie.
Na pewno będzie ładnie

Trzymaj, trzymaj .
Wiesz, że to przez Ciebie?
Johanka77 23:08, 25 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Trzymaj, trzymaj .
Wiesz, że to przez Ciebie?

No ale się przecież nie zgadzałaś...
mrokasia 23:09, 25 lip 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To, poza brzozami, było najszybciej rosnące drzewko w moim ogrodzie.
Dobrze wnioskujesz! Wiesz?

Czyli jest szansa, że szybko wystrzeli w górę???

mrokasia 23:14, 25 lip 2018

Johanka77 napisał(a)

No ale się przecież nie zgadzałaś...

Na minimalistyczną rabatę-szpaler hortkowo-miskantową nie i dalej się nie zgadzam .
Ale rozważyłam Twoją uwagę o małych roślinkach upchniętych pod tujami .
A średnie pięto najłatwiej i najładniej osiągnąć hortkami i miskantami. Tu się nie można pomylić .

Hortki będą różne, więc chyba miskanty dam takie same tj. gracki, co?
Efffa 23:19, 25 lip 2018

Nie ogarnę już tyle stron, niedawno byłam na bieżąco,