Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Wiolka5_7 19:17, 25 lip 2018

Na tle tuji lepiej będzie widać Ml, Gracki mniej kontrastują z tujami...więc jak wolisz
mrokasia 19:43, 25 lip 2018

Kupiłam 2 gracki. Liczę na to że szybko urosną, bo oczywiście wielkie nie są.
Wykopałam perowskie, rozchodniki, szałwie i liliowce i....kicha .
Nie wiem jak to posadzić, kryzys mam .
kaz742011 21:12, 25 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Tulam, wspieram, weny życzę. Będzie dobrze .
anna_t 21:16, 25 lip 2018

Kurczę Kasia ja też takich Misz maszowych rabat układać nie umiem dlatego poszłam w minimalizm ciężka sprawa
Kasia_CS 21:42, 25 lip 2018

mrokasia napisał(a)

Nie łam się! Natchnienie jeszcze przyjdzie, może dziś Ci się przyśni jak to posadzić albo po prostu odpoczniesz przez noc od tematu i też ze świeżą głową wstaniesz

Ja z kolei na spontanie ID przeniosłam i mi się nawet podoba. Muszę tylko tą kocimiętkę na niską wymienić i będzie lepiej-dojdę w końcu do ładu z tą moją rabatą.,
paulina_ns 21:47, 25 lip 2018

Gracki dobry wybór moim zdaniem są ładniejsze od Ml no i większe ja też miałam już roślin nie przesadzać, a jednak trochę pozmieniałam, my ogrodniczki chyba już tak mamy,że zawsze będzie wg nas coś nie tak
mrokasia 21:52, 25 lip 2018

kaz742011 napisał(a)

Tulam, wspieram, weny życzę. Będzie dobrze .

Oby Twoje życzenie się spełniło. Jutro chyba wstanę o świcie i od razu pójdę w rabatę. Najwyżej trochę później do biura pojadę...
mrokasia 21:57, 25 lip 2018

anna_t napisał(a)
Kurczę Kasia ja też takich Misz maszowych rabat układać nie umiem dlatego poszłam w minimalizm ciężka sprawa

No ciężka...
Z jednej strony wkurza mnie, że takie naciapane a z drugiej bardzo podobają mi się takie różnorodne, kolorowe rabaty i tak właśnie chciałam mieć tutaj.
I tak jest już lepiej, bo trochę pogrupowałam rośliny, ale to jeszcze nie to.

Aaaa i rozsunęłam trochę Himalayki i w sam róg za Pissardi posadzę gracka - muszę jutro dokupić. To była Twoja sugestia .
Gruszka_na_w... 21:59, 25 lip 2018

Kasiu, każda rabata, żeby dobrze wyglądała potrzebuje proporcji. Dumam od wczoraj nad tą Twoją i coś mi intuicja podpowiada, że wyczuwałaś zaburzenie w tym miejscu. Tam ewidentnie brakuje środkowego piętra.
Są wysokie już tuje, a średnie piętro robiła tylko ta pęcherznica i częściowo wierzba. Obie lekko zgrzytały, bo nic ich nie łączy- ani kolor, ani pokrój.
Pomysł z wprowadzeniem drzewka, to dobry krok. Zacznie się coś dziać nieco wyżej.
Byliny, które masz sprawdzą się jako niski stan średni. Hortensje rozwiążą problem w narożniku. Trzeba by zrobić burzę mózgów, z czego tam zrobić spójne średnie piętro, jeśli odżegnujesz się od szpaleru hortensjowego.
Więcej wyższych traw i na ich tle pogrupowane byliny, które masz?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 22:04, 25 lip 2018

Kasia_CS napisał(a)

Nie łam się! Natchnienie jeszcze przyjdzie, może dziś Ci się przyśni jak to posadzić albo po prostu odpoczniesz przez noc od tematu i też ze świeżą głową wstaniesz

Ja z kolei na spontanie ID przeniosłam i mi się nawet podoba. Muszę tylko tą kocimiętkę na niską wymienić i będzie lepiej-dojdę w końcu do ładu z tą moją rabatą.,

Mam nadzieję, że mi się nie będzie ta rabata śnić tylko rano wstanę, spojrzę świeżym okiem i już . Zaraz poszukam jeszcze natchnienia w necie...

Ty widzę na pełnych obrotach .
A ja kolejny raz próbują z kocimiętką. Dostałam od Iwonki, ścięłam do zera i posadziłam w minihortkach na bonsajowej. Już odbija. Zobaczymy co koty na to, bo jak jedną nie wsadziłam na rabatę tylko do doniczki to spotkał ją los tej od Ciebie...