Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

zoja 10:14, 20 sie 2017

A ja bylam w Obi i biedronce i sie oparlam pokusie.
Czekam na paczke w koncu juz zamkwilam i kase wydalam...
Macham
Catalinasdiary 10:35, 20 sie 2017

Wlasnie jade odebrac samochod do Wawy,
Kusisz ;p
mrokasia napisał(a)

A co do OBI - nie idź tam!!! Szaleństwo!!!
patrycja 18:08, 20 sie 2017

Witaj Kasiu Dzięki za informację w sprawie everillo. Fajnie działasz w ogrodzie i z chęcią bym od czasu do czasu do Ciebie wpadła pospacerować
mrokasia 19:04, 20 sie 2017

Patrycja, zapraszam Cię serdecznie, wpadaj kiedy chcesz . Cieszę się, że Ci się podoba .
mrokasia 21:24, 20 sie 2017

Dziewczyny, mam pytanie - muszę w tym tygodniu przesadzić 2 hortensje. To karłowe odmiany Bombshell, już przekwitły (kwiaty zielono-brązowe). Czy po przesadzeniu mogę je przyciąć? I tak są mało dekoracyjne - po deszczach pędy wyległy, liście też nieco podeschnięte. Jeśli tak - to jak? Obciąć same kwiaty czy np. 1/2 pędów? Help!
Toszka 22:05, 20 sie 2017

Kwiaty możesz obciąć,ale nie gałązki, bo pobudzisz. Gałązki mozna ciąć dopiero jak już jest zimno i liście opadną.

Przesadzaj z jak największą bryłą korzeniową, starannie upchnij ziemię i podlewaj obficie pierwsze dwa tygodnie.
MirellaB 22:12, 20 sie 2017

Ja też mam do przesadzenia hortensje Vanilki tylko moje w pełnym rozkwicie.

Toszka czy mogę je teraz przesadzić czy poczekać, aż przekwitną. Martwię się, że mogą nie zdążyć się ukorzenić
mrokasia 22:13, 20 sie 2017

Dzięki Toszko, tak zrobię .
Toszka 22:38, 20 sie 2017

MirellaB napisał(a)
Ja też mam do przesadzenia hortensje Vanilki tylko moje w pełnym rozkwicie.

Toszka czy mogę je teraz przesadzić czy poczekać, aż przekwitną. Martwię się, że mogą nie zdążyć się ukorzenić

Mirelko, tak prawdę powiedziawszy to lepiej by było na wiosnę przesadzić.
Kasia musi, to piszę co i jak, ale teraz przesadzenie jest kosztem kwiatów (których nie ma).
Wszystko też zależy od tego kiedy były sadzone hortki. Jesli w tym roku to system korzeniowy jeszcze jest mały, ale kilkuletnie korzenie mają na prawdę duże. Ucięte mogą mieć problem z wykarmieniem krzaka przed zimą.
MirellaB 02:08, 21 sie 2017

Toszka hortki 5 sztuk sadzone były w zeszłym roku wiosną. Mam je posadzone w drugim ogrodzie, ale będą robili drogę i zabierają nam ponad 30 metrów ogrodu. Niestety nie wiem kiedy zaczną. Jak w przyszłym roku latem to ok - wiosną bym wykopała tak jak radzisz, a jak wejdą w listopadzie czy styczniu to d..a - hortki stracę
Obecnie pięknie kwitną, ale nie zależy mi w tej sytuacji na ich kwiatach tylko na ocaleniu.
A gdybym je przesadziła i kwiaty ścięła, żeby krzew się nie forsował tylko w korzenie szło to coś da?

Kasiu pozwolisz, że u Ciebie moje pytanie do Toszki?