Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 10:34, 30 cze 2020

Taka ciekawostka - w tym sezonie nastąpiła zmiana koloru kwiatków - z pomarańczowego na różowo-zielony. Czy to sprawka mszyc? Podoba mi się ten nowy image

Żylistki uginają się pod ciężarem kwiatów. Ten biały przyciąga do siebie dziesiątki różnych gatunków "bzyczków", przy żadnej innej roślinie nie widziałam takiej ich rozmaitości.

anpi 10:36, 30 cze 2020

Róż cudne i te ostatnie, nie znane mi rarytasami też
Doranma 10:39, 30 cze 2020

Zgrany duecik

Podwyższana przez ostatnie dwa sezony ścieżka na razie sprawdza się - po opadach można było przejść suchą nogą. Jest jednak wciąż za wąska, będzie trzeba jeszcze poszerzyć wiosną. Rabaty po obu stronach były bardzo słoneczne. Przez ostatnie lata zdominowały je drzewa i krzewy, tak że teraz niewiele gatunków już chce tam kwitnąć. Obecnie są głównie zielone. Zmieni się to, gdy zakwitną floksy.

I jeszcze kilka innych widoczków
Doranma 10:42, 30 cze 2020

Doranma 10:50, 30 cze 2020

Dziko się zrobiło

Deszcze i awaria kosiarki zrobiły swoje - zaczęła odżywać łąka. Ale że nie umiem posługiwać się kosą, więc stopniowo ją likwiduję.

W łące rosną grzyby
Doranma 10:51, 30 cze 2020

A jeszcze niedawno przywoziłam do domu takie barwne bukiety

Dobrego dnia!
Doranma 10:58, 30 cze 2020

anpi napisał(a)
Dorotko, cieszę się, że wróciłaś tu ze swoim letnim ogrodem w ferworze różnych życiowych spraw. I jak miło że mnie odwiedziłaś, choć wirtualnie Mnie też ostatnio życia wykorzystuje na maksa. I choć czasem wrzucę fotki,to na pogaduszki brak czasu. Często zwyczajnie zasypiam nad laptopem, gdy próbuję późno nadrobić zaległości forumowe i zapewniam że to nie z nudów.
Brakowało mi Twojego białego domku i jego otoczenia Ale się wszystko zagęściło, niedługo domek będzie mało widoczny
Twoja tarczownica olbrzymia. Moją muszę przesadzić, bo już kolejny rok ma zaledwie dwa liście i jeszcze nie kwitła. Ma po prostu za ciasno
Pięknie masz i tak naturalnie Siałaś jakieś warzywka?

Witaj, Aniu Dziękuję za ciepłe przyjęcie po powrocie
Oj, tak, masz rację, domku już prawie nie widać Patrzyłam wczoraj na zdjęcia z 2017 roku - byłam zaskoczona, że w tak krótkim czasie zaszła tak duża zmiana! I wcale nie jestem pewna, czy na lepsze. Wiele roślin powinnam teraz przeprowadzić, bo znalazły się nagle w cieniu i nie chcą kwitnąć lub kwitną słabo, ale niestety nie mogę się nimi zająć. Zawsze marzyłam o ogrodzie z dużymi sferami półcienia i tak się stopniowo staje, ale po latach pracy "na patelni" muszę się do tego przyzwyczaić Moja tarczownica radzi sobie dobrze, rozpycha się i dominuje inne rośliny, może dlatego że posadziłam ją u wylotu rynny?
O warzywniku marzyłam całą zimę, ale zupełnie mi się w tym roku nie darzy, od początku nic nie chciało rosnąć, ani w domu na parapecie, ani na działce. Może napiszę o tym innym razem.
Czytałam, wspominałaś o opiece na wnukami i rodzicami - rozumiem więc, jak bardzo możesz być zmęczona. Tym bardziej doceniam i dziękuję za odwiedziny Pozdrawiam serdecznie

anabuko1 08:59, 01 lip 2020

Doranma napisał(a)

Zgrany duecik

Podwyższana przez ostatnie dwa sezony ścieżka na razie sprawdza się - po opadach można było przejść suchą nogą. Jest jednak wciąż za wąska, będzie trzeba jeszcze poszerzyć wiosną. Rabaty po obu stronach były bardzo słoneczne. Przez ostatnie lata zdominowały je drzewa i krzewy, tak że teraz niewiele gatunków już chce tam kwitnąć. Obecnie są głównie zielone. Zmieni się to, gdy zakwitną floksy.

I jeszcze kilka innych widoczków

Dorotko fajnie,że jesteś i pokazujesz z nam swój piękny ogród
Piękne te twoje powojniki
I Żylistki ładniutkie.Toną w kwieciu
Pozdrawiam
Waclaw 19:43, 01 lip 2020

Katkak napisał(a)
Takimi widokami trzeba się dzielić.

Zgadzam się z Kasią
Doranma 20:56, 01 lip 2020

Waclaw napisał(a)

Zgadzam się z Kasią