Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 08:56, 16 mar 2020

BKosimkArt napisał(a)
Jaki cudny ten ostatni widok!

Basiu ostatni już w lekkim remoncie, a skoro się podoba to znaczy, że kierunek dobry

kasiek napisał(a)
O rany Iwonka ale czad fotki i relacja! Po pierwsze to jestem po wrażeniem ilości roboty - szok- ale w pełni zrozumiały, walanie się w błocie ma jakąś szczególna moc I dołączam się do grona wielbicieli porządków
Po drugie te porównania - kurcze jak te drzewa Ci urosły , niby 10 lat a taka róznica! Co do pstrokacizny o której pisałaś - mam wrażenie że na początku większość z nas lubi dużo koloru w ogrodzie bo pobudza bodźce wzrokowe i jet radosne w odbiorze, natomiast po pewnym czasie niektóre osoby, będą czuły sie zmęczone widokiem zbyt kolorowych plam i wtedy wprowadzają balansującą kolor biel. Chyba jesteśmy na podobnym etapie bo dużo rozbielamy, wyciszamy, tonujemy... Dlatego kocham tak ogrów i wnętrza - bo można je dopasowywać do zmieniającej sie melodii duszy

Porządkowanie nawet w błocie daje niesamowita frajdę, dobrze, że jest nas więcej. No i widzisz, ile mam miejsca na krokusowe łany
Cieszę się, że zmobilizowałam się do porównania, może pomoże nie tylko mnie
Od ciebie nauczyłam się patrzeć przez zdjęcia, dają zupełnie inne spojrzenie na zmienianą rzeczywistość.
I tak jak piszesz, pstrokacizna, różnorodność jest etapem wielu ogrodników. Patrząc wstecz taka tez była moda, wygrał ten kto jej nie ulegał albo mądrze sadził.
Iwonka 09:26, 16 mar 2020

Anitki eureka nabiera rozmachu A zaczynamy oczywiście od węża

Czerwcowe upały nie pomagają kopać w ciężkiej glinie, ale jest cel, jest wena i robota idzie do przodu

Wąż zatacza coraz szersze kręgi Trawnik u mnie najbrzydszy, idziemy na całość No prawie

Podkrzesany srebrny świerk miał być miniaturką, nie był.
Miałam z niego formować niwaki, znudziło mi się.
Miałam ciąć go w zgrabną kulę, no bez sensu.

Za to liściasty dereń kousa nadał lekkości temu miejscu a wrzosy powędrowały na wrzosowisko.

5 szt dereni IH wreszcie znalazło swoją miejscówkę. Od kwietnia biegałam z nimi nie wiedząc gdzie je posadzić.

Umbra na pniu wypełniła lukę w kierunku sąsiada. To jej 3 miejscówka w ogrodzie

I nieco dalsza perspektywa...

Niestety przybył światłowód i psuje kadr
Iwonka 09:27, 16 mar 2020

Pomysł z rondem jak dla mnie bomba. DZIĘKUJĘ ANITKA
Druga osoba, której całus przesyłam to Wiklasia Napisała kiedyś, że kamienne obwódki dają wrażenie ciężkiego dołu. Masz rację, ale trochę czasu zajęła mi myśl, jak to będzie bez nich. Moja pedantyczna natura długo nie wyobrażała sobie bez nich ogrodu. Szczęśliwie w którymś momencie kamień zaczął mi ciążyć i zniknął z obwódek. No prawie wszystkich
Agania 10:14, 16 mar 2020

Iwonka ale jedziesz ze zmianami i przesadzankami, super będzie ta rabatka na krokusy
Uwielbiam u Ciebie ten widok z góry i te idealne stożki coniki kiedy one tak narażone na przędziorki, może to też dzięki bezpośredniej bliskości oczka mają wilgotne powietrze.
Porównania super, aTy z maleństwem no nie do poznania prawdziwa matka polka
Iwonka 11:54, 16 mar 2020

Agania napisał(a)
Iwonka ale jedziesz ze zmianami i przesadzankami, super będzie ta rabatka na krokusy
Uwielbiam u Ciebie ten widok z góry i te idealne stożki coniki kiedy one tak narażone na przędziorki, może to też dzięki bezpośredniej bliskości oczka mają wilgotne powietrze.
Porównania super, aTy z maleństwem no nie do poznania prawdziwa matka polka

Dokumentacja nowej rabaty na przedwiośniu fajnie pokazuje, że tej pory roku w roślinności mi brak. I czegoś na obwódki, ale na nie przyjdzie pora latem.
Widok jest z okienka sypialni, widać całą tę część bardzo dobrze. Świerki conica też mnie dziwią, są w tym miejscu 20 lat, może wilgoć z oczka faktycznie pomaga. To ostatnie trzy egzemplarze jakie mi zostały. 6 szt niestety nie przetrwało.
Porównania zawsze są ciekawe. A ja faktycznie nie do poznania (inna fryzura) A maleństwo w lipcu kończy 20 lat
BKosimkArt 15:18, 16 mar 2020

O matko cudne linie wyszły! Ja to jednak lubię te faliste... i teraz widzę że masz tu podjazd o którym mówiłaś.. bardzo podobnie faktycznie, tylko u Ciebie zdecydowanie lepiej to wygląda... ja też dziś w tym miejscu poprawiam łuki i dziabnę chyba od razu nową rabatę na drzewa... powstanie bardzo podobny łuk jak u Ciebie tylko u mnie bez ronda.
Waclaw 18:09, 16 mar 2020

relacja bardzo mi sie spodobała.
Ja jestem na początku drogi. Przydało by się takie doświadczenie w projektowaniu przestrzeni