Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

BKosimkArt 08:01, 16 mar 2020

O u Ciebie to widać jak drzewa mogą zaszaleć fajne takie porównania...
a masz już zdjęcie podjazdu??
Iwonka 08:05, 16 mar 2020

Raportując przedwiosenne porządki przypomniałam sobie, że w sumie w zeszłym sezonie nie pokazałam metamorfozy tego właśnie kawałka ogrodu.
Gdzieś tam przewijają się fragmenty nowego kształtu, ale podsumowania nie było. Chyba dlatego, że ciągle coś mi tam zgrzyta i pewnie długo jeszcze będzie. Ale podoba mi się kierunek i tego się trzymajmy

Troszkę historii - więcej tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=86

Rok 1999-2000

Iwonka 08:05, 16 mar 2020

Po kilku latach nasadzenia nieco się rozrosły.
mrokasia 08:06, 16 mar 2020

Pissardi jak Pissardi ale magnolia!!! Co to za odmiana i jakie ma obecne wymiary (szerokość głównie)?

Idę zweryfikować swoją listę chciejstw... .
Iwonka 08:06, 16 mar 2020

Zdjęcia z 2009 roku pokazują wszystkie błędy, które wtedy popełniłam. Błędy widziane z obecnej perspektywy Lata temu byłam bardzo zadowolona z wyglądu ogródka.

Wszechobecna pstrokacizna

Osie widokowe na ... sąsiednie domy

Zachwiane proporcje

Szkoda, że wtedy nie pomyślałam o tych proporcjach... I o srebrnych świerkach, które stają się coraz większe... A żółta pęcherznica po ich prawej stronie - jest przecież ogromna!

Niektóre rośliny mocno porosły, wycięłam pęcherznicę i jałowca zostawiając na środku tylko dwa srebrne świerki.

Widać zalążek zmian. Zaczynają się drobne roszady. Malutkie roślinki idą w inne miejsca a fala po lewej stronie ulega wyprostowaniu i zaokrągleniu.

W zeszłym roku Anitka spojrzała na ten fragment ogrodu i mówi: A może zlikwidujesz te zatoczki postojowe Eureka!!! Robimy rondo

Iwonka 08:10, 16 mar 2020

BKosimkArt napisał(a)
O u Ciebie to widać jak drzewa mogą zaszaleć fajne takie porównania...
a masz już zdjęcie podjazdu??
Basiu mój watek to przestroga czego nie robić!!! Z błędów powoli wychodzę, właśnie robię podsumowanie bocznego frontu. A drzewa na prawdę szaleją, nawet te opisywane jako wolno rosnące.

mrokasia napisał(a)
Pissardi jak Pissardi ale magnolia!!! Co to za odmiana i jakie ma obecne wymiary (szerokość głównie)?

Idę zweryfikować swoją listę chciejstw... .
Kasia magnolia to jedyna wtedy dostępna Aleksandrina Nic szczególnego, ale ma piękny pokrój i liście. Kwiaty w porównaniu do Lennei Alba zwyczajne. Ale jak mróz ich nie skosi to potrafią dać czadu
BKosimkArt 08:11, 16 mar 2020

Jaki cudny ten ostatni widok!
kasiek 08:19, 16 mar 2020

O rany Iwonka ale czad fotki i relacja! Po pierwsze to jestem po wrażeniem ilości roboty - szok- ale w pełni zrozumiały, walanie się w błocie ma jakąś szczególna moc I dołączam się do grona wielbicieli porządków
Po drugie te porównania - kurcze jak te drzewa Ci urosły , niby 10 lat a taka róznica! Co do pstrokacizny o której pisałaś - mam wrażenie że na początku większość z nas lubi dużo koloru w ogrodzie bo pobudza bodźce wzrokowe i jet radosne w odbiorze, natomiast po pewnym czasie niektóre osoby, będą czuły sie zmęczone widokiem zbyt kolorowych plam i wtedy wprowadzają balansującą kolor biel. Chyba jesteśmy na podobnym etapie bo dużo rozbielamy, wyciszamy, tonujemy... Dlatego kocham tak ogrów i wnętrza - bo można je dopasowywać do zmieniającej sie melodii duszy