Iwonka
21:00, 20 wrz 2023

Kasiek, Krakus, Mrokasia, MartaCHo, MagdaLenka - dziękuję za Wasz zachwyt nad moją, jak to zazwyczaj u mnie, spontanicznie powstałą rabatą. Na chwilę obecną nie mam tyle czasu ani umiejętności, aby dokładnie wszystko rozrysować. Odsyłam Was do zdjęć na moim wątku. Lubię tę rabatę, więc są fotki chyba z każdego miesiąca.
Tutaj początki rozmyślań co dalej:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=258
Tu remont drewutni przy rabacie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=238
Lista roślin:
Trawy: hakone Beni Kaze, molinia Heidebraut, rozplenica Hameln
Hortensje:: Pink Anabelle, Limelight
Byliny: sadziec Baby Joe, zawilce: Serenade, Bressingham Glow, Honorine Jobert, Mont Rose, bodziszek: Max Frei, Pink Pouffe, Patrizia, tiarelle, jarzmianki, pysznogłówki, kocimiętka Purssian Blue, czyściec Hummelo, rdest Golden Arrow,JS Seven Oaks Village, rozchodnik no name (różowy), ciemny Cherry Truffle, Star Dust (biały), jeżówka Green Jewel, Roho, Southern Belle, krwiściąg wąskolistny (różowy), rutewka orlikolistna (biała).
Cebulowe: tulipan Exotic Emperor, czosnek główkowaty
Iglaki: cis kule, ciś fastigata robusta (dosadzony niedawno) 4 szt zamiast brzóz
Drzewa liściaste: brzoza Doorenbos ( po złamaniu - wielopniowa, reszta brzóz wysadzona)
Napisałam Wam rośliny które rosną od drewutni do ławeczki i klona dissectum.
Wszystko z głowy, mam nadzieję, że niewiele zgubiłam
Dalszy ciąg rabaty to długa, wąska górka. Tam rośnie dereń kousa Schmetterling i judaszowiec Hearts of Gold, jeżówki Delicious Candy, sesleria jesienna i wiele innych bylinowych drobiazgów, ciągle niedopracowanych
Dopiszę jeszcze, rabata jest na górce, patrząc z balkonu - kierunek południowy zachód.
Słońce różnie operuje w zależności od miesiąca.
Rośliny zaakceptowały tę miejscówkę, warunki glebowe, a i odstępy są na razie ok.
U każdego ta rabata będzie inaczej wyglądać a rośliny różnie rosnąć.
W ogrodzie niestety nie ma kopiuj - wklej
Ale jako inspiracja jak najbardziej, sama ciągle coś oglądam i chłonę.
Potem nic nie planuję, jakoś tak samo się powoli klaruje.
Rozmowy z innymi ogrodnikami też wiele pomagają.
Tutaj początki rozmyślań co dalej:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=258
Tu remont drewutni przy rabacie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=238
Lista roślin:
Trawy: hakone Beni Kaze, molinia Heidebraut, rozplenica Hameln
Hortensje:: Pink Anabelle, Limelight
Byliny: sadziec Baby Joe, zawilce: Serenade, Bressingham Glow, Honorine Jobert, Mont Rose, bodziszek: Max Frei, Pink Pouffe, Patrizia, tiarelle, jarzmianki, pysznogłówki, kocimiętka Purssian Blue, czyściec Hummelo, rdest Golden Arrow,JS Seven Oaks Village, rozchodnik no name (różowy), ciemny Cherry Truffle, Star Dust (biały), jeżówka Green Jewel, Roho, Southern Belle, krwiściąg wąskolistny (różowy), rutewka orlikolistna (biała).
Cebulowe: tulipan Exotic Emperor, czosnek główkowaty
Iglaki: cis kule, ciś fastigata robusta (dosadzony niedawno) 4 szt zamiast brzóz
Drzewa liściaste: brzoza Doorenbos ( po złamaniu - wielopniowa, reszta brzóz wysadzona)
Napisałam Wam rośliny które rosną od drewutni do ławeczki i klona dissectum.
Wszystko z głowy, mam nadzieję, że niewiele zgubiłam

Dalszy ciąg rabaty to długa, wąska górka. Tam rośnie dereń kousa Schmetterling i judaszowiec Hearts of Gold, jeżówki Delicious Candy, sesleria jesienna i wiele innych bylinowych drobiazgów, ciągle niedopracowanych

Dopiszę jeszcze, rabata jest na górce, patrząc z balkonu - kierunek południowy zachód.
Słońce różnie operuje w zależności od miesiąca.
Rośliny zaakceptowały tę miejscówkę, warunki glebowe, a i odstępy są na razie ok.
U każdego ta rabata będzie inaczej wyglądać a rośliny różnie rosnąć.
W ogrodzie niestety nie ma kopiuj - wklej

Ale jako inspiracja jak najbardziej, sama ciągle coś oglądam i chłonę.
Potem nic nie planuję, jakoś tak samo się powoli klaruje.
Rozmowy z innymi ogrodnikami też wiele pomagają.