Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 21:00, 20 wrz 2023

Kasiek, Krakus, Mrokasia, MartaCHo, MagdaLenka - dziękuję za Wasz zachwyt nad moją, jak to zazwyczaj u mnie, spontanicznie powstałą rabatą. Na chwilę obecną nie mam tyle czasu ani umiejętności, aby dokładnie wszystko rozrysować. Odsyłam Was do zdjęć na moim wątku. Lubię tę rabatę, więc są fotki chyba z każdego miesiąca.

Tutaj początki rozmyślań co dalej:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=258

Tu remont drewutni przy rabacie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=238

Lista roślin:
Trawy: hakone Beni Kaze, molinia Heidebraut, rozplenica Hameln
Hortensje:: Pink Anabelle, Limelight
Byliny: sadziec Baby Joe, zawilce: Serenade, Bressingham Glow, Honorine Jobert, Mont Rose, bodziszek: Max Frei, Pink Pouffe, Patrizia, tiarelle, jarzmianki, pysznogłówki, kocimiętka Purssian Blue, czyściec Hummelo, rdest Golden Arrow,JS Seven Oaks Village, rozchodnik no name (różowy), ciemny Cherry Truffle, Star Dust (biały), jeżówka Green Jewel, Roho, Southern Belle, krwiściąg wąskolistny (różowy), rutewka orlikolistna (biała).
Cebulowe: tulipan Exotic Emperor, czosnek główkowaty
Iglaki: cis kule, ciś fastigata robusta (dosadzony niedawno) 4 szt zamiast brzóz
Drzewa liściaste: brzoza Doorenbos ( po złamaniu - wielopniowa, reszta brzóz wysadzona)

Napisałam Wam rośliny które rosną od drewutni do ławeczki i klona dissectum.
Wszystko z głowy, mam nadzieję, że niewiele zgubiłam

Dalszy ciąg rabaty to długa, wąska górka. Tam rośnie dereń kousa Schmetterling i judaszowiec Hearts of Gold, jeżówki Delicious Candy, sesleria jesienna i wiele innych bylinowych drobiazgów, ciągle niedopracowanych

Dopiszę jeszcze, rabata jest na górce, patrząc z balkonu - kierunek południowy zachód.
Słońce różnie operuje w zależności od miesiąca.
Rośliny zaakceptowały tę miejscówkę, warunki glebowe, a i odstępy są na razie ok.

U każdego ta rabata będzie inaczej wyglądać a rośliny różnie rosnąć.
W ogrodzie niestety nie ma kopiuj - wklej
Ale jako inspiracja jak najbardziej, sama ciągle coś oglądam i chłonę.
Potem nic nie planuję, jakoś tak samo się powoli klaruje.
Rozmowy z innymi ogrodnikami też wiele pomagają.

Iwonka 21:10, 20 wrz 2023

zawitka napisał(a)
A czy ten himalajski bo coś takiego mi potrzeba żeby zastąpić werbenę bo lata po działce jak głupota szybko sie rozrasta i czy się rozsiewa?????

D.
Nie zauważyłam samosiewu rdestów odmianowych. Ale rdest karminowy (czerwony), ten z największymi liśćmi i największy w rozmiarze (rosnący za drewutnią ) chyba się wysiał.
Plewiąc tam ostatnio nie wyrwałam tych małych sadzonek, zobaczę co z tego wyrośnie.
Iwonka 21:12, 20 wrz 2023

MartaCho napisał(a)
Wróciłam i ja raz jeszcze do Twoich zdjęć- przepiękny ogród stworzyłaś! Cudnie skomponowane rośliny. I jeszcze ten światłocień do tego! Muszę się kiedyś wybrać do Ciebie na spacer z moim sierściuchem
Zapraszam na spacer
Szczegóły na priv.
Iwonka 21:18, 20 wrz 2023

Krakus pamiętam twój zachwyt nad hortensją Great Star, chyba dzięki Tobie kupiłam ją znajomej na prezent, a rok temu dostałam od niej patyczki. Jeśli tylko chcesz to z wiosną poproszę o kilka dla ciebie. Moja po ślimakowej akcji nie wiem czy nadaje się już na rozmnażanie. Ale na prawdę warta jest posadzenia, a ty masz dużo przestrzeni.

Kordina postaram się nie zapomnieć i sfocić. Myslę, że kwiat i tak kiedyś będzie większy. Jak pisałam Krakusowi, moja to maluszek, ale widzę zadatki na duży krzew, z bardzo dużymi liśćmi.
Zatem i kwiat pewnie kiedyś będzie imponujący.
Iwonka 21:21, 20 wrz 2023

Agatorek napisał(a)
Iwonka. Już Ci kiedyś pisałam, że jesteś mistrzynią kompozycji
Nie myliłam się .

Rabata przepiękna ❤️, jak i cały ogród.

Agatorek jak ty mnie rozpieszczasz swoimi komplementami. Buziak
Nadrabiam zaległości i podczytuję, co tam się u Ciebie działo latem.
Dałaś czadu Aga!!! Mam jeszcze troszkę do obejrzenia a potem tak ci posłodzę, że hej
Jest moc!!!
Nowa12 21:22, 20 wrz 2023

Zachwycające rabaty wypełnione po brzegi mądrze i pięknie. Ach .
Też miałabym chęć wprowadzić więcej i więcej hortensji .

Iwonka 21:41, 20 wrz 2023

Nowa12 napisał(a)
Zachwycające rabaty wypełnione po brzegi mądrze i pięknie. Ach .
Też miałabym chęć wprowadzić więcej i więcej hortensji .

Aga ja policzyłam kiedyś swoje hortensje, coś mi dzwoni że mam ponad 80, mnóstwo przez siebie rozmnożonych.
Tylko bukietowe i drzewiaste.
WYGODA i NUDA
Ogrodowe są przepiękne, ale nie mam cierpliwości.
Rok temu ktoś mi powiedział, że kwiaty hortensji kojarzą mu się z kalafiorem.
Tak mi się to zwizualizowało w głowie, że gdy front zakwitł na biało, widziałam pole kalafiorów
Kraków obsadzony hortensjami, wszyscy robią szpalery hortensjowe.
Opatrzyło mi się to bardzo. Ale nie zamieniam, bo na prawdę są wygodne.
Nie podlewam wcale i żyją. Trochę deszcz mi je ostatnio położył, ale nawet wiązać mi się nie chce.
Jest naturalistycznie Mimo sztywniactwa.
Agatorek 22:51, 20 wrz 2023

Iwonka napisał(a)

Agatorek jak ty mnie rozpieszczasz swoimi komplementami. Buziak
Nadrabiam zaległości i podczytuję, co tam się u Ciebie działo latem.
Dałaś czadu Aga!!! Mam jeszcze troszkę do obejrzenia a potem tak ci posłodzę, że hej
Jest moc!!!

Dzięki ❤️
Mam jeszcze resztki doniczek (głównie od mamy) do posadzenia, ale czekam na wenę

W przyszłym roku mam plan wyjazdu na południe pozwiedzać ogrody. Bardzo bym chciała też się wprosić do Ciebie, jeśli będzie to możliwe
sylwia_slomc... 23:53, 20 wrz 2023

Przy dużej suszy niestety czasem liście mdleją i rosną i kwitną wtedy słabo...
80 hortensji....ciekawa jestem co powiesz przy przycinaniu za jakieś 5-6 lat Małe jeszcze to szybko cięcie idzie, ale jak urosną już nie idzie tak raz dwa
Iwonka 00:00, 21 wrz 2023

Agatorek napisał(a)

Dzięki ❤️
Mam jeszcze resztki doniczek (głównie od mamy) do posadzenia, ale czekam na wenę

W przyszłym roku mam plan wyjazdu na południe pozwiedzać ogrody. Bardzo bym chciała też się wprosić do Ciebie, jeśli będzie to możliwe

Aguś zapraszam!!! Byłoby super Cię poznać
A wena w ogrodzie to podstawa!
Do zobaczenia