Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Makao 14:26, 20 sty 2024

Już cięłaś? Maj Gat

Kiedy wysiewasz pomidory?
Muszelka 15:27, 20 sty 2024

Anda napisał(a)
Wypróbuj i podziel się doświadczeniami Znam tylko metodę omączania bukszpanów przeciwko chorobie grzybowej. Jakieś właściwości antypatogenne są

Tak zrobię. Dzięki za odzew
Muszelka 15:29, 20 sty 2024

Makao napisał(a)
Już cięłaś? Maj Gat

Kiedy wysiewasz pomidory?

Aniu, kieruję się prognozą pogody. Od wczoraj zaczęło się u nas ocieplenie - do końca stycznia będzie bezdeszczowo, w ciągu dnia temperatura na plusie, w nocy lekko poniżej 0°C.

Nawet, gdy w lutym nadejdą silniejsze mrozy (co roku tak się dzieje), to przycięte kiwi i borówki bardzo dobrze to przeżywają. Kiedyś przycięłam kiwi w lutym, po mrozach i było już za późno, "płakało" (wypłynęły soki).
Wypraktywałam, że u mnie najbardziej sprawdza się cięcie styczniowe. Podobnie jest borówkami (już w styczniu są u nich widoczne pączki kwiatowe). Tnę więc bez obaw.

Róże, clematisy przycinam jesienią. Też nic się nie dzieje. Zdrowo rosną i obficie kwitną.

Pomidory sieję w połowie marca. Do posadzenia pod chmurką w połowie maja będą w sam raz.

Wcześniejsze wysiewy mają sens, gdy pomidory sadzi się w szklarniach/tunelach.

W lutym wysieję: por, seler i paprykę.
MagdaLenka 16:16, 20 sty 2024

No proszę, dobra wiadomość z tym jesiennym cięciem róż. Wszędzie podają, żeby ciąć na wiosnę. Ja chciałabym posadzić kilka sztuk przy domu w takim miejscu, gdzie zimą spada śnieg z dachu. Gdyby były cięte jesienią, to miałoby to sens, bo wtedy już śnieg im nie straszny, nie połamie ich.
Muszelka 16:23, 20 sty 2024

Mam róże okrywowe. Im cięcie jesienne niestraszne.

Zastanawiam się, czy to dobry pomysł z sadzeniem róż w miejscu, gdzie spada śnieg z dachu...

Bezpieczniej dla zdrowia roślin byłoby posadzić byliny...

Ale nie znam się. Może niech wypowie się ktoś, kogo ten problem dotyka.
UrszulaB 16:43, 20 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Twój ogród jest bardzo zadbany. Cudny masz warzywnik. Zwierzyniec dodaje uroku, taka kropka nad i.
mirkaka 11:55, 21 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
No proszę, dobra wiadomość z tym jesiennym cięciem róż. Wszędzie podają, żeby ciąć na wiosnę. Ja chciałabym posadzić kilka sztuk przy domu w takim miejscu, gdzie zimą spada śnieg z dachu. Gdyby były cięte jesienią, to miałoby to sens, bo wtedy już śnieg im nie straszny, nie połamie ich.

Jeśli jesienią zetniesz nisko to powinny dać radę, ale to zależy jakie róże masz, rabatowe tnie się nisko, ale jeśli masz krzaczaste czy parkowe to mogą się połamać. Można też zamontować na dachu płotki zabezpieczające przed zsuwaniem się śniegu
mirkaka 11:57, 21 sty 2024

Muszelka napisał(a)

Aniu, kieruję się prognozą pogody. Od wczoraj zaczęło się u nas ocieplenie - do końca stycznia będzie bezdeszczowo, w ciągu dnia temperatura na plusie, w nocy lekko poniżej 0°C.

Nawet, gdy w lutym nadejdą silniejsze mrozy (co roku tak się dzieje), to przycięte kiwi i borówki bardzo dobrze to przeżywają. Kiedyś przycięłam kiwi w lutym, po mrozach i było już za późno, "płakało" (wypłynęły soki).
Wypraktywałam, że u mnie najbardziej sprawdza się cięcie styczniowe. Podobnie jest borówkami (już w styczniu są u nich widoczne pączki kwiatowe). Tnę więc bez obaw.

Róże, clematisy przycinam jesienią. Też nic się nie dzieje. Zdrowo rosną i obficie kwitną.

Pomidory sieję w połowie marca. Do posadzenia pod chmurką w połowie maja będą w sam raz.

Wcześniejsze wysiewy mają sens, gdy pomidory sadzi się w szklarniach/tunelach.

W lutym wysieję: por, seler i paprykę.

Clematisy też przycięłam jesienią, u mnie jeszcze leży śnieg, nie mam motywacji w taką pogodę wychodzić, czekam na ocieplenie Podziwiam, że już pracujesz w ogrodzie
Makao 12:08, 21 sty 2024

Klematisa muszę przyciąć. Zawsze robię to za późno. Muszę przerzucić jego cięcie na jesień jak tak.

A masz jakąś zasadę cięcia borówek?
Muszelka 15:26, 21 sty 2024

Mirko, w sumie już jestem po zimowym cięciu, u mnie niewiele jest z tym pracy. Dwie godziny i gotowe

To jest mój trzeci ogród w życiu. Mając za sobą doświadczenia z poprzednich, tak go zaplanowałam, aby nie było w nim dużo pracy.

Wypoczywaj Twoj organizm potrzebuje jeszcze zimowej sjesty. Cieplejsza aura sama wyprowadzi Cię do ogrodu