Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Pokaż wątki Pokaż posty

Bylinowa łąka

Gosialuk 22:42, 25 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Oj Gosia też bym piętra miała. Co teraz z tymi jajkami zrobisz on wróci jak myślisz.

Ja raz miałam przygodę z gniazdem szerszeni. Obserwowałam z daleka wyczailsm dokładnie gdzie to gniazdo i następnego dnia z samego rana zanim jeszcze śpią opryskałam.
Też musiałam uciekac nawet rano. 2 x podchody ranne robiłam ale dałam radę

Rlu szerszenie bardziej nieprzyjemne i groźniejsze. Zaskrońca się nie boję, tylko zaskoczona byłam.
Gosialuk 22:50, 25 lip 2024

Magara napisał(a)
Oj, Gosia, przygody współczuję
Ja na tym zdjęciu wiele nie widzę, ale jak chcesz to podam Ci namiary na herpetologa, do którego ja pisałam. TARcia mi podsunęła pomysł z Poznańskim Uniwersytetem Przyrodniczym, znalazłam artykuł o wężach i speca Pan bardzo miły, komunikatywny, odpisał w przeciągu doby
Chyba lepiej wiedzieć co się ma w ogrodzie i co z tym robić Zaskrońce pożyteczne Jeżeli to one to może warto wiedzieć jak postępować, żeby jaj nie zniszczyć?
Namiarami służę

Daga namiary niepotrzebne miałam czas dokładnie się przyjrzeć i to na 100 zaskroniec. Dziś już go nie widziałam, ale na wszelki wypadek nie ruszałam miejsca gdzie złożył jaja. Z tego co czytałam to najpóźniej za dwa miesiące wylęgną się młode i pójdą szukać innego lokum.
Zaskoczona byłam wczoraj, bo się go tam w ogóle nie spodziewałam. Jaja bezpieczne, przynajmniej jeśli o mnie chodzi.
Gosialuk 22:52, 25 lip 2024

Alija napisał(a)
Gosia, to miałaś fajne spotkanie. My też mamy zaskrońca, jakiś czas temu widzieliśmy go, jak się wygrzewał na brzegu stawu. Jak było więcej wody to widziałam, jak sobie płynie z jednego brzegu na drugi, fajny widok.

Mamy ogrody, to i mamy bliskie spotkania trzeciego stopnia z różnego rodzaju stworzeniami. Zaskrońce akurat z tych bezpiecznych.
Alija 22:57, 25 lip 2024

Gosia, zapomniałam się pochwalić, dzisiaj w końcu padał u nas normalny deszcz, trochę rano i po południu.
Jaka radość, w końcu cały ogród podlany. Pozdrawiam.
Gosialuk 23:00, 25 lip 2024

Urszulla napisał(a)

Na tyły skrzynki jakąś trawę albo cisa.
A bodziszek Rozanne najlepszy jest zwisający z murka, raczej celowałabym w innego bodziszka.

A co bym chciała, ostatnio mi wpadła baptysja w oko u Ciebie, ale nie wiem czy jesteś w stanie zrobić sadzonkę. I nie wiem czy przetrwa najazd ślimaków

Na tyły te same typy mam. Myślę jednak, że cisa może być niewygodnie przycinać jak już urośnie. Mam takiego miskanta wysokiego, o pionowym pokroju i chyba jego tam wsadzę. Jak mi się nie będzie podobało, to zawsze mogę przesadzić.
Na babtysję zerknę, ale nie wiem czy coś się uda oddzielić, bo ona nie lubi przesadzania, a więc i dzielenia pewnie też.

Gosialuk 23:04, 25 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Muszę na tel oblukać bo węża widzę ale co za on tom już ślepa, ale jak sobie powiększę to może dopatrzę.

Sylwia na 100 zaskroniec.

Wysadziłam dziś ostatnie sadzoneczki i mam stan doniczek na O. Zeszło mi do późna, podlewałam już z czołówką, więc żadnych fotek nie ma.
Magara 23:18, 25 lip 2024

Stan doniczek "zero" - powód do dumy
Monia81 07:20, 26 lip 2024

Gosialuk napisał(a)

Sylwia na 100 zaskroniec.

Wysadziłam dziś ostatnie sadzoneczki i mam stan doniczek na O. Zeszło mi do późna, podlewałam już z czołówką, więc żadnych fotek nie ma.

Też w tym tygodniu mi zaskroniec mignął przed nogami, a że pełzających nie lubię to się lekko ja spłoszyłam zazdraszczam stanu 0 doniczkowego, mi w tym tygodniu sporo ubyło, ale jeszcze sporo zostało, a że przy sadzeniu od razu robię lekkie tetrisy to dłużej schodzi
Gosialuk 09:31, 26 lip 2024

Alija napisał(a)
Gosia, zapomniałam się pochwalić, dzisiaj w końcu padał u nas normalny deszcz, trochę rano i po południu.
Jaka radość, w końcu cały ogród podlany. Pozdrawiam.

A ja sobie właśnie myślałam co u ciebie z deszczem, ale sił już brakło na pisanie.
Gosialuk 09:35, 26 lip 2024

Magara napisał(a)
Stan doniczek "zero" - powód do dumy
Monia81 napisał(a)

Też w tym tygodniu mi zaskroniec mignął przed nogami, a że pełzających nie lubię to się lekko ja spłoszyłam zazdraszczam stanu 0 doniczkowego, mi w tym tygodniu sporo ubyło, ale jeszcze sporo zostało, a że przy sadzeniu od razu robię lekkie tetrisy to dłużej schodzi

Całą środę spędziłam na działce i dopiero w czwartek udało się skończyć. W przyszłym sezonie nic nie wysiewam. Ciekawe ile wytrwam w tym postanowieniu.