Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 18:30, 16 lip 2024

Magleska napisał(a)
Gosiu rozrosły Ci się i rośliny i rabaty pięknie jest takie naturalistyczne cudo wpisane w krajobraz

Madzia już rozrosło się co nieco, ale proces ciągle trwa, bo ja się chyba nigdy nie wyleczę z rozmnażania roślin. Na szczęście jest gdzie sadzić. Szkoda, że się nie zobaczyłyśmy w niedzielę.
Magara napisał(a)
Gosia, zarastasz kwitnąco Super fajnie

Daga teraz to zarastam wszystkim. Ty przez deszcze jesteś w niemocy ogrodowej, ja przez upały. Energię odzyskuję dopiero po zachodzie słońca, ale nie jest to pora na jakieś wielkie działania ogrodowe zwłaszcza, że komary też się wtedy uaktywniają.

anpi napisał(a)
Gosiu, ładne zestawienia roślin porobiłaś! Tą perłówkę sobie zapisałam, jakąś trawę z takimi białymi kłosami w tamtym roku kupiłam, ale jeszcze mi nie kwitnie, muszę sprawdzić nazwę, bo jakaś podobna miała być.
Ożanka fajnie wygląda, u mnie też zaczęła się po woli siać

Ania zestawienia to tak trochę same z siebie wychodzą, bo w dużej mierze zależą od tego gdzie się da coś posadzić i za co w danym momencie się zabiorę.
Ta trawka długo jest ładna, będziesz zadowolona.

Monia81 napisał(a)
Naturalne nasadzenia wpisujące się w krajobraz pięknie się to rozrasta i ta smotrawa, co jej robisz, że tak ładnie ci się rozrasta, ja w tamtym roku kupiłam i posadziłam na tył rabaty w półcieniu i nie wiem czy ma za sucho czy coś innego jej nie pasuje?

Monia myślę, że u Ciebie jest jednak za sucho. Twoja łączka o połowę niższa niż u mnie. Ziemię też masz bardziej przepuszczalną. Sadzonki od ciebie wczoraj posadziłam. Bardzo jestem ciekawa czy gaura i u mnie się zaaklimatyzuje. Oby.
Urszulla napisał(a)

Fantastyczne połączenia, super Ci wyszło i rabaty prezentują się na bogato

Ula jest co raz lepiej. Jeszcze jesienią przywiozę od mamy ze 4 spore sadzonki Anabelek, bo już od dwóch lat je dla mnie hoduje.
Urszulla napisał(a)

Nie znałam nazwy, tojeści bo zawsze mówiło się " kacze dzioby", nie wiedziałam że się rozłazi. Bardzo? Mam małą ssdzonkę

A krwiściągi z siewu, Zdolna jesteś

Co do ślimaków, właśnie testuję wapno tlenkowe. Podobno skutecznie je ogranicza, a jest korzystne dla gleby.

Ula tojeść orszelinowa rozłazi się podobnie jak tojeść kropkowana. Nie wypuszcza długich rozłogów, ale też nie tworzy zwartej kępy. Najlepiej jak ma sama dla siebie kawałek miejsca. I też zależy od warunków, jak bardziej sucho, to i rozłażenie się mniejsze. Nie jest grzeczną bylinką, która nie będzie zawłaszczała sąsiedniego terytorium.
Krwiściągi się udały z siewu zimowego. Mała w tym moja zasługa. Ale ślimaki za nimi nie przepadają, bo nawet malutkie sadzonki przeżyły.
Ja kupiłam granulki z żelazem. Po wieczornym polowaniu zobaczę czy ilość tych wredot choć trochę zmalała. Wczoraj sypałam, bo posadziłam dary od dziewczyn.

Kordina napisał(a)
Ulla wapno tlenkowe? muszę poczytać co to za związek, daj znać jakie efekty
Gosia coraz bujniej u Ciebie, widzę, że hortensje pnące mamy mniej więcej na takim samym etapie wzrostu

Bożenko, to jest ta lepsza. Ale z podpór, że są w końcu bardzo się cieszę. Ciekawa jestem kiedy dorośnie do barierki?
Monia81 19:39, 16 lip 2024

Też mi się wydaje, że ta moja smotrawa ma za sucho, spróbuję ją przesadzić jeszcze gdzie indziej, może to pomoże dziękuję raz jeszcze za odwiedzinki bardzo się cieszę, że mogłyśmy się na żywo zobaczyć
Alija 21:17, 16 lip 2024

Gosia, bardzo dziękuję za niedzielną wycieczkę, dzięki Tobie mogłam zobaczyć trzy piękne ogrody
i oczywiście poznać właścicielki. To była wspaniała wyprawa. Pozdrawiam serdecznie.
Urszulla 08:18, 17 lip 2024

Fajnie, że się zorganizowałyście lepiej się pisze na forum gdy zna się czyjś ogròd
Alija 18:01, 22 lip 2024

Gosia, jak tam u Ciebie z wodą? U nas koszmar, wszystkie burze nas omijają, nic nie pada.
Margo2 22:39, 23 lip 2024

U mnie ostatni deszcz był tydzień temu w sobotę.
Też czekam na opady.
Super rabaty się porobiły.
A kto mógł wyżreć sadzonki naparstnicy?
Gosialuk 07:21, 24 lip 2024

Monia81 napisał(a)
Też mi się wydaje, że ta moja smotrawa ma za sucho, spróbuję ją przesadzić jeszcze gdzie indziej, może to pomoże dziękuję raz jeszcze za odwiedzinki bardzo się cieszę, że mogłyśmy się na żywo zobaczyć

Monia do następnego razu.
Gosialuk 07:24, 24 lip 2024

Alija napisał(a)
Gosia, bardzo dziękuję za niedzielną wycieczkę, dzięki Tobie mogłam zobaczyć trzy piękne ogrody
i oczywiście poznać właścicielki. To była wspaniała wyprawa. Pozdrawiam serdecznie.

Alicjo to ja dziękuję za przemiłe towarzystwo. U mnie deszczu nie brakuje. Teraz właśnie będę sadzić ostatnie resztki z balkonu.
Gosialuk 07:26, 24 lip 2024

Urszulla napisał(a)
Fajnie, że się zorganizowałyście lepiej się pisze na forum gdy zna się czyjś ogròd

Ula wykorzystałam okazję, że miałam weekend tylko dla siebie. Może po 15 tym września uda się odwiedzić ciebie i Madzię.
Gosialuk 07:29, 24 lip 2024

Margo2 napisał(a)
U mnie ostatni deszcz był tydzień temu w sobotę.
Też czekam na opady.
Super rabaty się porobiły.
A kto mógł wyżreć sadzonki naparstnicy?

Gosia zagęściło się już trochę. A naparstnicy wszamały wstrętne ślimaki golasy.