Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Pokaż wątki Pokaż posty

Bylinowa łąka

sylwia_slomc... 12:44, 26 lip 2024

Obstawiam, że do wiosny pokażesz twoje nasadzenia pod blokiem?
antracyt 17:52, 26 lip 2024

Fajnie mieć takiego sąsiada w pobliżu Znalazłam ostatnio u siebie fragment wylinki po jakimś gadzie, najprawdopodobniej po jaszczurce(?) chociaż z zaskrońca też bym się ucieszyła.
Kordina 00:42, 27 lip 2024

Ale fajnie! Jajka zaskrońca, super! Co najmniej 4x mignął mi zaskroniec, raz prawdopodobnie zygzakowata, ale jaj nigdy nie widziałam.
anabuko1 09:44, 27 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
Widoczki, które już cieszą.

Nic dziwnego że te widoczki cieszą ciebie.
Bardzo ładnie już się prezentują.
Tej przestrzeni to ty masz, oj masz
Jeżówki teraz najpiękniejsze
Margo2 22:51, 06 sie 2024

Gosia jak zostawisz kwiatostany na zimę, to na bank będziesz miała masę siewek.
Ja nic w domu nie wysiewam, chyba, że chodzi Ci o jakieś okazy, to może faktycznie trzeba wysiewać w domu.
anabuko1 16:18, 09 sie 2024

U mnie też są zaskrońce gdzieś blisko garażu, bo często tam je widać.
Ale już się przyzwyczaiła.
Natura, czyta natura ma w sobie wszystko
Gosialuk 11:00, 11 sie 2024

Wróciłam z wakacyjnego wypoczynku bez internetu.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Obstawiam, że do wiosny pokażesz twoje nasadzenia pod blokiem?

Sylwia no nie wiem, gdyby te ślimaki tak nie zjadały wszystkiego co wysieję, to pewnie miałabym więcej zapału. A tak to dbam, dbam, posadzę i nie ma.
Nasadzenia pod blokiem pokażę, tylko muszę fotki zrobić.
antracyt napisał(a)
Fajnie mieć takiego sąsiada w pobliżu Znalazłam ostatnio u siebie fragment wylinki po jakimś gadzie, najprawdopodobniej po jaszczurce(?) chociaż z zaskrońca też bym się ucieszyła.

Też się cieszę. Jeszcze bym chciała jeże i wiewiórki u siebie zobaczyć. Myślę, że już się wylęgły maluchy, ale na wszelki wypadek nie zaglądałam tam przez ten czas.
Kordina napisał(a)
Ale fajnie! Jajka zaskrońca, super! Co najmniej 4x mignął mi zaskroniec, raz prawdopodobnie zygzakowata, ale jaj nigdy nie widziałam.

Takie podglądanie innego świata. U mnie zwierzęta i owady są bezpieczne. Czasem tylko przy kopaniu mogę im niechcący coś zrobić.
anabuko1 napisał(a)

Nic dziwnego że te widoczki cieszą ciebie.
Bardzo ładnie już się prezentują.
Tej przestrzeni to ty masz, oj masz
Jeżówki teraz najpiękniejsze

Ania ja mam wrażenie, że z mojej słonecznej łąki robi się polana. Tak przez te dziesięć lat drzewa porosły, że coraz więcej cienia tam mam. Jeżówki śliczne to fakt.
Margo2 napisał(a)
Gosia jak zostawisz kwiatostany na zimę, to na bank będziesz miała masę siewek.
Ja nic w domu nie wysiewam, chyba, że chodzi Ci o jakieś okazy, to może faktycznie trzeba wysiewać w domu.

Gosia, ja też mam siewek dużo, a te w domu, to dlatego, że mam taką manię zbierania nasionek z różnych miejsc w trakcie wędrówek, spacerów. Już nawet woreczki strunowe ze sobą noszę, bo nigdy nie wiadomo co spotkam. I potem jest wyczekiwanie co ja takiego posiałam. A czasem faktycznie coś co chcę mieć wysiewam. W ten sposób mam białe penstemony, białego ostrogowca, goździka kartuzka, żeleźniaka i czarcikęs łąkowy.
anabuko1 napisał(a)
U mnie też są zaskrońce gdzieś blisko garażu, bo często tam je widać.
Ale już się przyzwyczaiła.
Natura, czyta natura ma w sobie wszystko

Aniu u ciebie też ma dobre warunki do życia, blisko woda i to w sporych ilościach. Strefy gdzie zwierzęta mogą znaleźć schronienie kurczą się niestety.

W sobotę byliśmy na działce, oj zarosło przez te 3 tygodnie, tak że kosiliśmy z mężem na zmianę. Ja przy kwiatkach, a on wokół domku i ścieżki. Jeszcze nie skończone, bo niestety nie mogliśmy być tam całą sobotę. Ale kilka fotek ku pamięci zrobiłam.
Z tarasu

Gosialuk 11:11, 11 sie 2024

Przycięłam jaśminowca.

Obwódkę z bodziszka muszę zastąpić czymś innym, bo pożera wszystko na swojej drodze.

Przy domku. Sweet Laguna przy rynnie rośnie w tym miejscu bardzo dobrze. Tylko tą nieszczęsną wystającą rynnę muszę przemodelować, żeby się w ziemi schowała. Kolanka kupione już czekają.

Gosialuk 11:28, 11 sie 2024

Przed samym urlopem powiększałam rabatkę, żeby posadzić ostatnie nabytki i prezenty. Złożyłam pergolę (dwa lata czekała) i posadziłam przy niej clematisy President, które w końcu udało się kupić stacjonarnie. Bardzo mi się spodobała ta odmiana ze względu na głęboki, ciemno niebieski, wpadający lekko w fiolet kolor kwiatów. Jak zobaczyłam go u mamy, to chciejstwo się włączyło natychmiast. Przed nim posadziłam dwie piwonie Eweliny, jeszcze dojdzie trzecia Ewelinka jak ją przekopię i miniaturową budleję od Alicji. Dwie dziewanny fioletowe z siewu i dwa przetaczniki Marietta i dwa przetacznikowce Apollo. Jeszcze na pewno coś wcisnę, bo miejsce jest, ale wtedy chciałam wszystkie rośliny z doniczek wsadzić do gruntu, żeby miały szansę na przetrwanie.
Jak teraz patrzę na zdjęcia, to pergola wymaga jeszcze korekty ustawienia.

Tak to wygląda od strony wejścia. Z przodu nie mogę nic posadzić, bo musi być dostęp do licznika, a z tyłu skrzynki posadzę miskanta.

Poniżej jest rabata piwoniowa, więc będzie kontynuacja. Jeszcze mam w planie poszerzyć ją trochę i przed piwoniami posadzić bodziszka Rozanne. I tymi nowymi i tymi starymi.
Gosialuk 11:34, 11 sie 2024

Z siewu udała się tylko jedna sadzonka, ale jak bujnie się rozrosła. Cud, że jej nie wyrwałam, bo liście takie chwastowate. Czarcikęs łąkowy.

Schodzę w dół skarpy.