Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Kordina 14:25, 02 maj 2026

Ulina napisał(a)
Pozbierałam liście czosnku nieďźwiedziego, pokroiłam i zamroziłam w pudełku...

A ja zmiksowałam i zamroziłam w silikonowej formie, potem wyjmuje kostki owijam w folię spożywczą. Ale nie mogłam pozbyć się zapach czosnku z silikonu
Eupraksja 21:52, 03 maj 2026

Gosialuk napisał(a)

Rosną gdzie chcą, a ja im pozwalam. To moje pierwsze wiosenne kwiaty, razem z ciemiernikami.

Właśnie ta naturalność jest u Ciebie zachwycająca!
ElzbietaFranka 16:48, 08 maj 2026

Gosialuk napisał(a)
Pierwsze pąki dużych bergenii.

Miodunka

Przynajmniej jedna gillenia przeżyła.

Białe zawilce od Iwonki też zaczynają wychodzić

U mnie bergenie nie kwitną. Nie wiem jak im dogodzi. Mam ich ok 50 szt a kwitną 2 szt. Kupiłam nowe 2 lata temu i ledwo żyją co prawda kwitną, ale wyglądają gorzej niż były kupione. W ogóle przeglądając fotki jakoś wcześniej ogród mi się lepiej prezentował wszystko obficie kwitło. Teraz eksperymentuje i coraz to gorzej to wychodzi.

Miodunki chyba kupią są u sąsiada po 25 zł ale ładne kępiaste

Wczoraj kupiłam 2 donice gilenii też ładne po 25 zł. Kilka lat temu kupiłam w Albam... Drobiazgi i do tej pory nie mogą się zebrać. Bardzo ja lubię.

Zawilce u mnie dopiero co wychodzą. Nie mogę jeszcze motyka ruszyć bo roślinki maleńkie.

Gosiu oj dużo tego masz, aby to wszystko okiełznać to trzeba zasuwać.
Pozdrawiam
anabuko1 12:39, 11 maj 2026

Fajnie, że ci bergenia zakwitła.
Moje ledwo wypuszczają listki. Sarny całkowicie je obżarły
Gosialuk 11:36, 17 maj 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

U mnie bergenie nie kwitną. Nie wiem jak im dogodzi. Mam ich ok 50 szt a kwitną 2 szt. Kupiłam nowe 2 lata temu i ledwo żyją co prawda kwitną, ale wyglądają gorzej niż były kupione. W ogóle przeglądając fotki jakoś wcześniej ogród mi się lepiej prezentował wszystko obficie kwitło. Teraz eksperymentuje i coraz to gorzej to wychodzi.

Miodunki chyba kupią są u sąsiada po 25 zł ale ładne kępiaste

Wczoraj kupiłam 2 donice gilenii też ładne po 25 zł. Kilka lat temu kupiłam w Albam... Drobiazgi i do tej pory nie mogą się zebrać. Bardzo ja lubię.

Zawilce u mnie dopiero co wychodzą. Nie mogę jeszcze motyka ruszyć bo roślinki maleńkie.

Gosiu oj dużo tego masz, aby to wszystko okiełznać to trzeba zasuwać.
Pozdrawiam

U mnie też nie wszystkie bergenie kwitną, ale rosną w zagęszczeniu i od północnej strony.
Gillenie będą u mnie pierwszy rok, jestem ich ciekawa, ale ruszyły wszystkie 3. Im te zeszłoroczne pędy zasychają?
Ja w ogóle motyki nie używam, mam tak gęsto. Chwasty wydłubuję takim ustrojstwem do chwastów, a na brzegach rabat łopata idzie w ruch.
Robić jest co, ale tak zawsze było, nawet na początku, tylko asortyment robót trochę inny. U mnie jest tak, że w sobotę pracuję, a w niedzielę jak jest pogoda wybieramy się na wędrówkę jakimś szlakiem. Dzisiaj mżawka, to nadrabiam zaległości na ogrodowisku. Pasowałoby zdjęcia porobić aktualne, ale mi się za bardzo nie chce wychodzić. Poczekam na okienko pogodowe.
anabuko1 napisał(a)
Fajnie, że ci bergenia zakwitła.
Moje ledwo wypuszczają listki. Sarny całkowicie je obżarły

Aniu sarny wybierają sobie różne kąski. U mnie smaczniejsze okazały się bodziszki, funkie, parzydła i rdest. Jednak za każdym pobytem na działce mogę sobie pooglądać jak spacerują.
Dziś nawet fotkę chciałam im zrobić tak blisko były, ale niestety otwarcie drzwi ich spłoszyło.
ajka 13:55, 17 maj 2026

Ja mam gilenie od jakichś trzech lat, trochę przeżyły bo były przesadzone w różne miejsca, ale są już duże, wszystkie przetrwały przesadzanie. I nie mają suchych pędów.Wycinlalam to co suche wczesną wiosną.
Ulina 15:47, 17 maj 2026

Musiałam sprawdzić co to jest gilenia Też wypatruję nowych sadzonek jak Ty- czekałam na gaurę,one odbiły, teraz czekam na ich siewki. A tarczownica chyba zmarzła
U mnie zawilce nie rosną, przesadziłam jedną sadzonkę pod dom i czekam. Hakonki wyglądają dramatycznie, co roku to samo obserwuję. Nie wszystkie roślinki nadają się do mojego ogrodu.
Za to z bergenią wielkolistną nie mam problemu, w zeszłymntoku pięknie kwitła, w tym niespecjalnie.
mirkaka 17:47, 17 maj 2026

Kordina napisał(a)

Gosiu, ale nie każdy może pochwalić się prywatnym bagienkiem

Bożenka zawsze w punkt
April 11:25, 20 maj 2026

Łączka z pierwiosnkami super
Margo2 22:21, 20 maj 2026

Oj tak, pierwiosnki wyglądają super.
Ciekawe, dlaczego te nie smakują sarnom, a japońskie wyjadają.
Chcą być takie światowe?