Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 21:25, 12 cze 2018

Astry alpejskie też rosną bujniej niż się spodziewałam. Zasłaniają krzewuszkę Nana Purpurea w czasie kwitnienia.

Szałwie. Cztery rodzaje. Tylko różowa rozkłada się na boki, więc to raczej nie kwestia stanowiska. Przesadzę ją w łąkę, tam będzie miała dużo miejsca.

Firletka chalcedońska jest widoczna z daleka.

Sadziec. Tegoroczne sadzonki.

Waclaw 21:57, 12 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
Astry alpejskie też rosną bujniej niż się spodziewałam. Zasłaniają krzewuszkę Nana Purpurea w czasie kwitnienia.

Szałwie. Cztery rodzaje. Tylko różowa rozkłada się na boki, więc to raczej nie kwestia stanowiska. Przesadzę ją w łąkę, tam będzie miała dużo miejsca.

Firletka chalcedońska jest widoczna z daleka.

Sadziec. Tegoroczne sadzonki.

Fajne roślinki.
Ja późną wiosna posadziłem astry alpejskie ale dwie sadzonki mi wypadły .
wciąż dokupuję
Roocika 22:29, 12 cze 2018

Witam Gosiu Wypatrzylam piękny domek w cudnej okolicy. Muszę wrócić i obejrzeć dokładniej Pozdrawiam
Gosialuk 22:31, 12 cze 2018

Wacku Stosując florowit spryskuję zraszaczem, ewentualnie można go dać do opryskiwacza i taki oprysk zasilający wykonać. W tym roku na działce jeszcze tego nie robiłam. Podlałam gnojówką z pokrzyw na razie.

Dużo roślin kupowałam pojedynczo - na rozmnożenie. Część na mojej ziemi nie chciała rosnąć, albo rosła byle jak. Na przykład lawenda była cały czas marna, ostrogowce wyginęły po zimie, jakiś rozchodnik przepadł. Teraz obserwuję, co u mnie dobrze rośnie nawet bez specjalnego ulepszania gleby. I te rośliny będę rozmnażać, żeby zajmowały coraz większe przestrzenie.
Waclaw 22:44, 12 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
Wacku Stosując florowit spryskuję zraszaczem, ewentualnie można go dać do opryskiwacza i taki oprysk zasilający wykonać. W tym roku na działce jeszcze tego nie robiłam. Podlałam gnojówką z pokrzyw na razie.

Dużo roślin kupowałam pojedynczo - na rozmnożenie. Część na mojej ziemi nie chciała rosnąć, albo rosła byle jak. Na przykład lawenda była cały czas marna, ostrogowce wyginęły po zimie, jakiś rozchodnik przepadł. Teraz obserwuję, co u mnie dobrze rośnie nawet bez specjalnego ulepszania gleby. I te rośliny będę rozmnażać, żeby zajmowały coraz większe przestrzenie.

Dziękuję za radę.
Jeśli chodzi o wybór roślin - popieram
Gosialuk 23:14, 12 cze 2018

Po krótkiej przerwie ciąg dalszy.
Floksy, przetacznik od Gosi zapączkowany i będzie kwitł. Tylko jedna sadzonka się nie przyjęła, a i to dlatego, że ją sarny trochę potarmosiły.

A tu floksy w towarzystwie rozchodników.

Z nowych nasadzeń padła niestety szałwia omszona. Wyschła na wiór. Może jej jeszcze jakieś zwierzątko od spodu pomogło, bo inne roślinki dały radę. Na zdjęciu widać też ubiegłoroczne siewki jeżówek przesadzone w nowe miejsca. Listki trochę podeschły, ale w sumie trzymają się nieźle. Niektóre będą kwitły.
Czy powinnam wyciąć pąki kwiatowe, żeby ich bardziej nie osłabiać?

Tojeść kropkowana kwitnie. Dopiero w przyszłym roku pokaże co potrafi. Może się tam rozrastać dowoli.

Gosialuk 23:24, 12 cze 2018

Podoba mi się ten widok.

I w zbliżeniu.

W pobliżu rośnie krwawnica pospolita. Jeśli dobrze rozpoznałam.

Kwitnie żywokost.
Waclaw 23:27, 12 cze 2018

Kwitnie żywokost.

żywokost rośnie na dobrych glebach. U mnie nad stawem, na razie go wykaszam.
Gosialuk 23:38, 12 cze 2018

Widoczki bardziej ogólne. Panorama od lewej do prawej w czterech odsłonach.

Waclaw 23:40, 12 cze 2018

Ładnie masz Gosiu ale to już chyba pisałem