Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

koliber 11:07, 05 cze 2018

Anda napisał(a)

To wyglada na dzialanie kwieciaka malinowca. Teraz oprysk raczej juz nic nie da, bo samiczka juz jaja zlozyla. W sezonie powstaje tylko jedna generacja. Wystarczy zebrac wszystkie uszkodzone paki, ale nie dawac ich na kompost. W srodku beda sie rozwijac larwy.

Edit W celu wzmocnienia rosliny mozesz zrobic oprysk herbatka ze skrzypu lub rozcienczona gnojowka ze skrzypu. Przytnij pedy do pierwszego 5-ciolistka, a niedlugo znow zakwitnie. No chyba ze to roza historyczna, jednorazowo kwitnaca, to nie

Mam pytanie odnośnie oprysku herbatą ze skrzypu
Oprysk robimy zaparzoną herbatą bez rozcieńczania???
Gosialuk 14:38, 05 cze 2018

To ma być zaczątek nasadzeń łąkowych. Plewię tylko do momentu, aż rośliny nabiorą masy. Margerytki już tak gęsto się rozrosły, że plewienie tam juz odpadło. Tojeść też tworzy zwarty łan, a warunki ma tam bardzo dobre. Liczę, że da radę w tamtym miejscu.
Gosialuk 22:42, 05 cze 2018

Anetko ja wyczytałam, że herbatę ze skrzypu rozcieńczamy w stosunku 1:4 lub 1:5.
Ja do tego jeszcze nie doszłam, zasilę na razie jakimś florowitem dolistnie. Gnojówką już podlałam. Czytałam gdzieś, że zasilanie dolistne jest bardziej efektywne, bo dociera w całości bezpośrednio do rośliny.
koliber 11:09, 06 cze 2018

Dziękuję Muszę doczytać
Katkak 22:58, 06 cze 2018

Ale pięknie, naturalnie i taka przestrzeń, można rozwinąć skrzydła . Ja miałam przetacznik, ale się go pozbyłam bo strasznie mączniaka łapał.
Doranma 21:13, 07 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
To ma być zaczątek nasadzeń łąkowych. Plewię tylko do momentu, aż rośliny nabiorą masy. Margerytki już tak gęsto się rozrosły, że plewienie tam juz odpadło. Tojeść też tworzy zwarty łan, a warunki ma tam bardzo dobre. Liczę, że da radę w tamtym miejscu.

A to zupełnie inna sprawa
Sobota już pojutrze, wiesz?
Gosialuk 21:44, 07 cze 2018

Właściwie to w piątek już się tam wybieramy.
Gosialuk 21:03, 12 cze 2018

Kolejny upalny i gorący weekend. Niewiele się chciało działać. Trochę pograbiłam podsuszone siano na kompost, ale tylko tam gdzie był cień. Uzbierała się taka górka.

Powyrywałam trochę chwasty, a wieczorem podlewanie prawie wszystkich roślin posadzonych tej wiosny.
Bodziszki koło schodów z malutkich sadzonek w ciągu roku zrobiły się całkiem duże. Będę im szukać innego miejsca.

Tytoń Green ... od Gosi się zaaklimatyzował, a już miałam obawy, że nie przeżyje tych upałów.

U mnie też róże kwitną = całe dwie sztuki. Kupowane jako róża pnąca czerwona. Są ciemnoróżowe, a czy pnące to się okaże. W tamtym roku przesadzone jesienią w nowe miejsce.

Waclaw 21:11, 12 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
Anetko ja wyczytałam, że herbatę ze skrzypu rozcieńczamy w stosunku 1:4 lub 1:5.
Ja do tego jeszcze nie doszłam, zasilę na razie jakimś florowitem dolistnie. Gnojówką już podlałam. Czytałam gdzieś, że zasilanie dolistne jest bardziej efektywne, bo dociera w całości bezpośrednio do rośliny.

Gosiu, a jak zasilasz florovitem? Oprysk zraszaczem czy po prostu z konewki prysznic na roślinę?
Gosialuk 21:16, 12 cze 2018

To kępa świerzbnicy. Sporo jej rośnie w łące. Ta akurat w takim bladym odcieniu kwiatów. Mocno się rozsiewa. Jak spotkam bordową knautie, to na pewno ją do siebie zaproszę. Ta roślinka dobrze się tu czuje.

Jednoroczna rudbekia rozsiewa się wytrwale. Wystarczy tylko przesadzić siewki.

Pierwsza tawułka. Może dlatego, że ma najbardziej słoneczną miejscówkę.

Proso rózgowate Heavy Metal. Miało wystawać nad szałwią, ale szałwia jest zdecydowanie bujniejsza. Tu widok od tyłu.