Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

anka_ 18:26, 29 cze 2018

Gosiu bardzo się cieszę że będziemy miały okazję się spotkać ☺
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Waclaw 20:57, 30 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
Wacku mi również miło, że zaglądasz. Czytałam i oglądałam relacje z Twoich podróży.

Gosialuk 17:31, 01 lip 2018

Miałam chwilę przerwy w działaniach ogrodowych. W końcu wybraliśmy się w piątek i mogłam coś porobić.
Ponieważ było pochmurno i chłodno, a w ziemi odpowiednio wilgotno, to stwierdziłam, że wezmę się za przesadzanie.
Na pierwszy rzut poszły bodziszki kantabryjskie. Pomału obsadzam wokół domku, żeby było wygodniej kosić. Jeszcze szpeci folia przy fundamencie i nie wiem co z nią zrobić. Czytałam, że odwija się ją i kładzie pod opaskę, albo specjalnymi listwami montuje do ścian. Na razie opaski nie planuję. Mogę ją trochę obciąć, tylko na jakiej wysokości nad gruntem?

Potem kółeczka wokół świdośliwy wypełniłam wiosennymi astrami. A wokół krzewuszki bodziszkiem. Ten kamień, to z wykopu pod fundamenty, ukrył się pod trawą i dopiero jak sąsiad kosił łąkę to coś zazgrzytało. We dwójkę z mężem ledwo daliśmy radę przesunąć go trochę. Myślę, że z drugiej strony przy skarpie też zrobię taki suchy murek to w sam raz się nada.

Gosialuk 17:39, 01 lip 2018

Jeszcze wokół jaśminowca posadziłam dąbrówkę rozłogową. Zawsze to jakaś ochrona dla krzewów przed chwastami i kosą męża też. Wszystko jeszcze malutkie i nie bardzo widoczne wśród trawy.

Wiosenne pierwiosnki ze skrzynki balkonowej znalazły swoje miejsce w gruncie.

Tytoń do Gosi zawiązuje pąki.

Krwiściąg kwitnie. Ciekawe czy będą siewki i czy je rozpoznam.

Waclaw 17:45, 01 lip 2018

Taki piaskowiec ja niedawno kupowałem a Ty nadziałce dobywasz. Darmo!

Widzę kachonki All Gold. Ja dopiero kupię. Muszę 6 szt.
Gosialuk 19:18, 01 lip 2018

One u mnie wolno rosną, a podobają mi się takie wielgachne kępy. Na pewno jeszcze parę lat poczekam.
Gosialuk 19:42, 01 lip 2018

Dziś zimno nas z działki wygoniło. W Rzeszowie teraz 13 stopni i przelotny deszcz. Jednak przed wyjazdem porobiłam trochę zdjęć, więc przedstawiam aktualne.
Pierwszy floks, faktycznie taki mocno różowy kolorek, ale nie wiem jaka odmiana.

Smotrawa pięknie kwitnie. Tej nie zdążyłam jednak przesadzić przez pogodę. Już doczeka do jesieni.

A tu w miejscu docelowym.

Gosialuk 19:50, 01 lip 2018

Wacku to moja najstarsza hakonechloa. Już widać, że z roku na rok jest jej więcej.

Tawułki w pełni kwitnienia.

Gosialuk 19:55, 01 lip 2018

Sadziec purpurowy ładnie rośnie. Mam nadzieję, że doczekam się wielkiej kępy. Ciekawa jestem jak będzie kwitł ten mniejszy sadziec pomarszczony Chocolate.
W miejscu tego wykopanego przez sarny posiałam onętki, ale ślimaki je zjadły. Teraz rośnie tam kłosowiec i firletka od Kasi. Może będą mniej smaczne.

A tak się mają moje wiosną sadzone roślinki. Przez te deszcze widać, że ruszyły i się mocno tam zazieleniło. Rudbekia w pąkach, a przetacznik od Gosi kwitnie. Raz zasiliłam je gnojówką. Teraz gnojówka ze skrzypu się kisi.

Gosialuk 20:18, 01 lip 2018

Przytulia oplewiona troszkę pięknie kwitnie, choć na leżąco. W łące pojawia się też ta o białych kwiatach.

Pojawił się nostrzyk żółty. Choć na poboczu drogi na działkę więcej go rośnie.

Lilie w śmiałku darniowym.

I milołajek łapie kolorek. Wszystkie posadzone siewki ładnie się przyjęły i myślę, że w przyszłym roku dadzą pokaz.