Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 14:44, 21 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Masz lampy, więc pewnie dadzą radę
A to nie te ostre gorzej kiełkują? Słodkie chyba są dość szybkie.

Od 9 stycznia wykiełkowała na razie papryka Pomidorowa a Caryca i inna że sklepu:Czerwona duża nic nie pokazują. W ubiegłym roku też słabo kiełkowały mi te duże papryki, najlepiej sprawują się te siane z nasion zebranych z marketowych długich papryk. Dlatego te wysieję później. Ostrych to dosłownie potrzebuję max cztery krzaczki, bo u nas słabo idą( mało jemy).
anpi 14:53, 21 sty 2025

Urszulla napisał(a)
Myślisz, że w tym roku wiosna przyjdzie szybko? Osobiście wolałabym jeszcze zimę a nie w maju anomalia. U nas ferie w 2 połowie lutego.

Na razie wygląda jakby miała być szybko, ale mi też na razie się do wiosny nie spieszy, bo jeszcze nie skończyłam zaplanowanych"domowych rzeczy". Choć oczywiście tęskno do słońca, zieleni i kolorowych kwiatów i chętnie już bym pogrzebała w ziemi! Ale cieplejsza pogoda już mnie nie utrzyma tak w domu i chata zejdzie na drugi plan!
MagdaLenka 15:06, 21 sty 2025

Ja też w styczniu i lutym mam w harmonogramie projekty "wewnątrzdomowe". Jeszcze nie wszystkie plany zrealizowane, więc do wiosny mi nie spieszno. Paprykę będę wysiewać dopiero w lutym.
Rojodziejowa 17:09, 21 sty 2025

Z tymi paprykami sklepowymi mam bardzo kiepskie doświadczenia. Z kupionych wykiełkowała mi jedynie dwa lata temu Ożarowska. Nasiona od kogoś, zebrane przez siebie albo ze sklepowej papryki są jakieś chętniejsze do kiełkowania.
April 07:34, 23 sty 2025

Już wysiewy? Ktoś tu wybitnie nie może się doczekać wiosny
Margo2 12:04, 31 sty 2025

Strasznie żałuję, że nie będe robiła wysiewów, chyba, że kupię lampę. Nie mam odpowiednich parapetów, to znaczy okien skierowanych w dobrym kierunku, bo mam wschód i zachód.
Patrycja_KG_Lu 15:14, 31 sty 2025

Margo2 napisał(a)
Strasznie żałuję, że nie będe robiła wysiewów, chyba, że kupię lampę. Nie mam odpowiednich parapetów, to znaczy okien skierowanych w dobrym kierunku, bo mam wschód i zachód.

Ja dwa lata temu byłam bez lampy z oknem od wschodu. Pomidorki siane po 15 marca w miarę dały radę, w każdym razie był zbiór owoców. W zeszłym roku kupiłam bardzo tanie lampy (4 sztuki za około 45 zł). Zbiór miałam mega duży. Polecam.
GorAna 19:41, 31 sty 2025

Abniu, widzę prace ogrodnicze już rozpoczęte
Ja mam w swojej miejscowości Pana od pięknych rozsad więc nie muszę się o to martwić
Pozdrawiam wiosennie
Kordina 22:10, 31 sty 2025

Margo2 napisał(a)

U mnie sprawdziła się szklarenka okienna, którą sama sobie skonstruowałam, używałam tanie podszafkowe ledy z Biedry. 2 lata mają moje półki i niedługo znowu przyniosę ze stryszku
anpi 23:53, 31 sty 2025

MagdaLenka napisał(a)
Ja też w styczniu i lutym mam w harmonogramie projekty "wewnątrzdomowe". Jeszcze nie wszystkie plany zrealizowane, więc do wiosny mi nie spieszno. Paprykę będę wysiewać dopiero w lutym.

Pogoda jest taka, że już ciągnie do ogrodu. Słoneczko, +10 st. a nawet więcej i ptaszki śpiewają! A wolałabym by mnie jeszcze nie kusiła, bo wtedy dom idzie w odstawkę.

Kilka papryk skiełkowanych już posadziłam do doniczek i rosną, doświetlam. Resztę posadzę jutro, bo też skiełkowała( oprócz Carycy). Po niedzieli będę dawać do kiełkowania, albo od razu siać już wszystkie.