Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 08:27, 06 maj 2022

DariaB napisał(a)
Mimo, jak piszesz suszy i zimna, roślinki dzielnie dają radę. Też się zdziwiłam, że orlik już kwitnie ale zagadka się wyjaśniła w kwestii skarpy nie pomogę bo nie mam doświadczenia, ale mocno kibicuję!

Dzięki.

Wczoraj padało, co mnie bardzo ucieszyło

LIDKA napisał(a)
Asia, Judith dobrze podpowiada.

Przykryj maly kawalek i zobaczysz co pod spodem. Taka folia czarna i dość gruba to chyba budowlana. Myśle ze chwasty wyginą.

Lidko w ubiegłym sezonie miałam ściśle ułożone worki pod tawulcami, zielsko nie przetrwało ale kłącza perzu tak, trzeba je wyjąć widłami, czekają w uśpieniu.

Przez dwa sezony miałam plandekę na oborniku i było to samo, zielonego nie było, bo światła nie było, ale kłącza perzu nie znikły więc trzeba je wyjąć niestety ręcznie.

Rojodziejowa napisał(a)
Wiesz, ja chyba też tak zrobię u siebie. Ten kawałek, gdzie jest niżej to trochę poobrywam, a tam gdzie mam najwyżej to najpierw zarzucę płachtę, a potem i tam obawiam się, że bez tej szmaty co mam przy domu nie obejdzie. Miałam próbkę tego, co się dzieje jak robiliśmy murek.

Asiu, plusem szmaty jest osłabienie chwastów, łatwiej wybrać kłącza, ale musi być co najmniej plastikowa włóknina, ta materiałowa się u mnie nie sprawdziła (miałam rozłożoną kiedyś dla testów), normalnie rosła pod nią trawa.

Chyba się nie zdecyduję na folię, zabiję też "zwierzęta" w glebie a one potrzebne są przecież.
Roocika 08:29, 06 maj 2022

Mgduska napisał(a)
Asia, ale u Ciebie już ładnie Widać efekty ciężkiej pracy i wiosnę, coraz piękniej masz

Dziękuję, cieszę się, że komuś też się podoba Magda...

Juzia napisał(a)
No się zagęściło u ciebie aż miło!

Juziu, obiecałam sobie, że będę szukać roślin na te moje bagna i nie będę się kopać z koniem. To co będzie chciało rosnąć podzielę i rozsadzę.

Niestety mój mąż jest chwilowo wyłączony z ciężkich prac i suche oczko i parę innych spraw czeka na jego powrót do zdrowia. Na to nic nie poradzę.

Buziaki
LIDKA 09:50, 06 maj 2022

Asia zdrowia dla męża.

Z tym.perzem to ja wiem bo sama kopie widlami i wybieram. Jak nie ma innych chwastów to lekko idzie.
A perz silny bardzo. Potrafi bulwy ziemniaków poprzerastać.
Rojodziejowa 09:58, 06 maj 2022

Nie zapomnę widoku, jak za domem nam sąsiad "zgleboryzarkował" swoim traktorkiem ziemię zanim trawnik zakładaliśmy i wyglądało to jakby ktoś nam cały tył zasypał pociętym sznurkiem... Na 100% nie wybraliśmy wszystkiego.. :/ No i teraz jest jak jest. Chyba bym musiała z jakims sitem metr po metrze przesiewać calość, a zawsze się człowiek spieszy i wszystko chce już
anabuko1 17:26, 06 maj 2022

Roocika napisał(a)
To parę fotek z telefonu.
Taka wiosną na północy, zimna i sucha w tym roku. Rośliny walczą dzielnie.

Czeremcha colorata rozwija kwiatki

Bodziszki kantabryjskie ładnie się zazieleniły a giętki Limelight puszczają liście

Sadziec pomarszczony Chocolade. Wyszły wszystkie 3 ale ten jest najmocniejszy

A to sadziec konopiasty sądzony jesienią (?), Jestem ciekawa co w sezonie.

ale ładna ta czeremcha.
ciekawe czy mój sadziec już wyszedł.Muszę do poszukać
mirkaka 17:37, 06 maj 2022

Cofnęłam się aż do zdjęć skarpy, masz mnóstwo roboty, może wynająć jakiegoś chłopa żeby to oczyścił i wypielił, potem rozłożysz kartony. Albo potraktować randapem, potem kartony rozłożyć. Chwasty nawet jak przetrwają to będą osłabione i dużo łatwiej będzie je wyciągać jeśli się gdzieś przebiją.
Mnie się wydaje że choć niski ,ale murek oporowy by się przydał, choć taki jak ma Sylwia, z drągów, zawsze zmniejszysz nachylenie skarpy. Można też pomyśleć o tarasowaniu tej skarpy, łatwiej byłoby sadzić, i woda nie będzie tak szybko spływać.
Pomyśl o wzięciu jakiejś pomocy męskiej.
Gruszka_na_w... 21:27, 06 maj 2022

Korzeń perzu potrafi mieć kilka metrów długości. Z nim i podagrycznikiem walka na rabatach ozdobnych jest najgorsza, bo dziad odrasta od najmniejszego kawałka korzonka.
Bardzo ładnie kwitnie ta czeremcha.
A mężowi życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Miłego weekendu Asiu!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 22:16, 06 maj 2022

Asiu, cofnęłam się, pooglądałam i powiem Ci, że masz już piękne rośliny na skarpę. Zakupy świetne. Myślę, że taki nieformowany żywopłot dobrze się sadzi "na spontana", stopniowo wypełniając wolne przestrzenie kolejnymi miłymi zakupami Podoba mi się koncepcja powtarzania roślin. Przygotowanie gleby będzie kluczowe. Ja bym to robiła kwadratami, tu gdzie chcesz posadzić rośliny - w jakimś promieniu bym zdejmowała darń, oczyszczała z perzu i podagrycznika - na ile się da - i przykrywała grubymi kartonami oraz przysypywała warstwą oczyszczonej gleby lub kompostu i dopiero ściółkowała. Sama kora na kartonie nie będzie się trzymać. Dużo pracy, dlatego chyba fajnie by było to ogarniać takimi mniejszymi wysepkami, które kiedyś się połączą w piękną całość
Milka 06:13, 07 maj 2022

LIDKA napisał(a)
Asia zdrowia dla męża.

Z tym.perzem to ja wiem bo sama kopie widlami i wybieram. Jak nie ma innych chwastów to lekko idzie.
A perz silny bardzo. Potrafi bulwy ziemniaków poprzerastać.

I u mnie walka z perzem, alez to dziadostwo!
Milka 06:16, 07 maj 2022

Asiu, kawał dobrej pracy. Wiosna na całego, na rabatach robi się busz. Sporo ciekawych roslin masz, niektóre nie znam. Ciekawa jestem tej czeremchy, czy ona pachnie?