Haniu - mam więc nadzieję,że nie jesteś buddystką
Wiem, że na Ciebie mogę liczyć
No i teraz mi przychodzi do głowy w związku z balalajką temat hartowania i niekorzystnego wpływu aktualnej pogody na ten proces ale na szczęście nie mam czasu
Ewo - i mam dla Ciebie niespodziankę / chyba/ gdyż torf jest też rodzajem próchnicy, jest to właśnie tzw. próchnica torfiasta.
Próchnicą są drobinki pochodzenia organicznego, powstałe w wyniku rozkładu materii ożywionej, zarówno roślin jak i zwierząt, a rozkład ten musi być znaczny żebyśmy mieli do czynienia z próchnicą.
I tak kompostem nazywamy - pryzmę kompostową/kompost słodki - nierozłożony/ i jej produkt finalny, ale próchnicą nazwiemy jedynie produkt finalny pryzmy kompostowej.
Wiem, że pojawia się coś takiego w sprzedaży w workach jak próchnica. Moim zdaniem jeśli producent nazywa to próchnicą to powinna to być jakaś mieszanka torfu z kompostem lub obornikiem /też jest źródłem próchnicy/. Nie powinno być tam dodatków mineralnych jak ziemia. Ja jeszcze nie miałam okazji przyjrzeć się z bliska, może ktoś miał i poda skład.
Więcej Ewo napiszę po weekendzie o tej próchnicy oraz o glebie ilastej i badaniu przepuszczalności - o tym obiecywałam już kilka razy.