Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

monteverde 19:26, 27 paź 2011

BEATA_S 19:30, 27 paź 2011

Sebek 23:23, 28 paź 2011

tyna napisał(a)

Sebku - lepiej nie zaczynaj z różami, bo to straszna choroba li?

Oj, właśnie się zaraziłam...... I nie mam zamiaru zdrowieć

hehe
Bogdzia 11:42, 29 paź 2011

Nie wiem jak to się stało że jeszcze u Ciebie nie byłam, ale wszystko nadrobiłam. Przeczytałam cały wątek. Ciekawa historia powstawania ogrodu i ciekawe informacje o różach. Piękny ogród. Gratuluję i pozdrawiam.Bożena.
Monic 10:02, 30 paź 2011

Witam wszystkich serdecznie i dziękuję za odwiedziny.
Trzeba przyznać, że jesienna aura nas rozpieszcza. Minęły nawet nocne przymrozki i przyjemnie jest popracować w ogródku. Dawno nie miałam tak posprzątane w ogrodzie jak w tym sezonie. Faktem jest, że mieszkamy na miejscu, to też ułatwia sprawę, ale też to, że pogoda sprzyja. Szkoda tylko, że dzień taki krótki.
Wczoraj miałam dzień pt."Porządki". Najpierw na cmentarzu przy grobie mamy, a później w naszym ogrodzie. Wyplewiłam wiadro perzu - wszystko z jednej rabaty, wyrzuciłam 2 róże, kilka przesadziłam w inne miejsce i zrobiam miejsce na kolejne nowości. Przyszła już część angielskich róż, więc przygotowałam odpowiednio dołki i posadziłam je na stałe miejsce.
W ogrodzie królują barwy jesieni, która jest niezwykle piękna wszędzie i u wszystkich. Słońce, ciepło i nocne, chłodniejsze temperatury sprawiają, że wszystko pięknie się wybarwia, a brak mroziku sprzyja utrzymaniu liści na drzewach. Lasy liściaste, parki i ogrody ze starodrzewem są teraz przepiękne
Mój ogród wprawdzie nie ma wielkich drzew lisciastych, ale również jest wypełniony barwami jesieni:

bodziszki są zachwycające - po prostu płoną czerwienią

podobnie jak wiśnie japońskie:

...a to już ostatnie róże:

an_tre 10:31, 30 paź 2011

Monic jak pięknie w twoim ogrodzie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Sebek 12:04, 30 paź 2011

Bardzo kolorowo
Niage 20:04, 31 paź 2011

Piękny ogród jesienny i różyczki jeszcze masz kwitnące
Monic 11:05, 13 lis 2011

To były ostatnie migawki kolorowej jesieni.
Dzisiaj po raz pierwszy nocne przymrozki nie ustąpiły i mrozik trzyma nadal, mimo, że już godz.11.00. Przez ostatnie dni mrozik około godz. 8.00-9.00 już powoli ustępował. Chyba trzeba pomyśleć o zmianie opon na zimowe.

Muszę się wziąć za zabezpieczanie róż przed mrozem. Na razie tylko część dostała kopczyk, ale jeszcze dużo marznie i czeka na ciepłe okrycie.

Póki co moje dzisiejsze "mrożonki" uchwycone przed kilkoma minutami:

bociek 16:47, 13 lis 2011

Monic, piekny rozaniec masz w swoim ogrodzie No i bramka kamienna - super klimacik.

Co do dekli od szamba, moze cos Ci podpowiem, bo nie wiem czy juz cos robilas w tym wzgledzie, czy jeszcze nie.
My mamy dwukomorowe i tez mielismy podobny problem z ochydnymi deklami - a szambo od frontu, wiec razilo bardzo.
Wymienilismy je na zeliwne dekle takie okragle kanalizacyjne, jak wmontowane w jezdnie. Wejscie obmurowalismy lekko ponizej poziomu gruntu, wiec dekiel wychodzi na rowno z ziemia i nie daje po oczach. No i na takim deklu mozesz postawic donice. Jak posadzisz rosliny to jednak bedzie klopot z dostepem, a przy wybieraniu (zakladam, ze jednak czasami trzeba wybrac) roslinki moga ucierpiec. To tak na marginesie. Jesli bedziesz chciala, to moge zrobic fotki jak to u nas wyglada.