Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 07:58, 10 cze 2012

Miłej niedzieli życzę wszystkim
Gabriela 22:15, 10 cze 2012

Fantastycznie zestawienie białych piwonii z błękitnym bodziszkiem.
Nawet nie wiedziałam, że są piwonie "sztywnołodygowe". Mam kilka, ale wszystkie są pokładają, zwłaszcza po deszczu. Znasz nazwy tych z "sztywnych" Moniko?
Monic 18:18, 14 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Fantastycznie zestawienie białych piwonii z błękitnym bodziszkiem.
Nawet nie wiedziałam, że są piwonie "sztywnołodygowe". Mam kilka, ale wszystkie są pokładają, zwłaszcza po deszczu. Znasz nazwy tych z "sztywnych" Moniko?

Gabrysiu, Ewelina ma własnie wyjątkowo sztywne łodygi. Z pełnych - Noemie Demay"-Calot 1867 i np. Lura Dessert. Ładnie trzyma się również pełna Festiva Maxima i Bowl of Beauty.

Pochylające się mają jednak też swój urok
Monic 18:22, 14 cze 2012

U mnie piwonie już przekwitają powoli. Jest jeszcze kilka odmian, które dopoiero otworzą kwiaty, ale to już będzie niewiele.

Niebawem rozkwitną na szczęście róze i będzie dużo kwiatów.
Zakwitł już pierwszy rózany kwiat Colette
Gabriela 18:26, 14 cze 2012

A u mnie Festiva Maxima leży na całego, jeszcze w tym roku przy tych deszczach, to właściwie cały czas miały kwiaty zwieszone, mimo że są podparte.
Ogród wygląda wspaniale, zieleń po tej wodzie z nieba ma wspaniały kolor, to trzeba przyznać.
Pozdrawiam.
an_tre 18:27, 14 cze 2012

Moniko masz cudne odmiany piwonii i piękne kompozycje wokół nich, patrząc na nie wraca dobry humor
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
marzena 22:03, 15 cze 2012

an_tre napisał(a)
Moniko masz cudne odmiany piwonii i piękne kompozycje wokół nich, patrząc na nie wraca dobry humor

zgadzam się z Anią co do pierwszej części ! a humor mam nie najgorszy, więc akurat nie muszę go poprawiać
Monic 08:12, 16 cze 2012

Gabriela napisał(a)
A u mnie Festiva Maxima leży na całego, jeszcze w tym roku przy tych deszczach, to właściwie cały czas miały kwiaty zwieszone, mimo że są podparte.
Ogród wygląda wspaniale, zieleń po tej wodzie z nieba ma wspaniały kolor, to trzeba przyznać.
Pozdrawiam.

Ja nie podpieram żadnych piwonii. Może moje jeszcze zbyt młode? Festiwa, jak napisałam - w miarę się trzyma, ale widać, że to nie typowa sztywnołodygowa, jak Ewelina - ta stoi zupełnie na baczność, a jest już sporą kępą. Chyba te o bardziej pustych kwiatach w ogóle są mocniejsze, bo lżejsze mają kwiaty. Mam jeszcze o podobnych kwiatach ciemnorózową, ale nie znam nazwy - ta też zupełnie prościutka.
Monic 08:15, 16 cze 2012

an_tre napisał(a)

Dziękuję, Aniu
Piwonie niestety powli kończą kwitnienie. Zostały już ostatnie, zwłaszcza, że deszcze je zniszczyły.
Teraz kwitnienie zaczynają powojniki. Właśnie kwitnie Ramona
Monic 08:22, 16 cze 2012

marzena napisał(a)

zgadzam się z Anią co do pierwszej części ! a humor mam nie najgorszy, więc akurat nie muszę go poprawiać

Dziękuję, Marzenko
Teraz już następuje zmiana dekoracji ogrodu z piwonii na clematisy i róże. Trochę późno, ale zaczynają się w końcu pojawiać kwiaty róz.
Colette szaleje kwiatami

Pink Swany cała w pąkach

Nareszcie ogród wypełni się kolorami.