Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 21:03, 22 lip 2012

Larissa to jej właściwa nazwa. Jest do kupienia w Rosen Goenewein
http://www.rosen-goenewein.de/ADR-Rosen/Larissa.html

albo w polskiej szkółce Rosarium
agata_chrosc... 21:26, 22 lip 2012

Dzięki za linka. Moniko, a jak szeroka ona jest? Czy jak posadzę jedną to zakryje mi metr rabaty między dwoma innymi rózami?
Monic 21:41, 22 lip 2012

Chyba nie będzie tak szeroka
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.61332
agata_chrosc... 21:48, 22 lip 2012

Czyli ona jest wyższa niż szersza. To chyba 2 bym musiała tam posadzić. Dzięki
Milka 16:57, 23 lip 2012

Uroczy gość, a róże zachwycające i ciekawa ta hortensja
Monic 15:27, 03 sie 2012

Wróciłam z pobytu nad morzem z mojego ulubionego miejsca - Kołobrzegu. Wszędzie jest pięknie, zagraniczne morza cieplejsze, słońce mocniej opalające, ale jednak ja wolę to miejsce, gdzie jestem co roku od kilkunastu lat. Nawet, jeśli pokuszę się o wczasy w innych miejscach, tu zawsze wracam, choćby na kilka dni. Nigdzie nie relaksuję się tak, jak na tej kołobrzeskiej plazy z piaskiem jak mąka

i wróble... Mewy mam na myśli oczywiscie :lol: Siedząc na plaży usłyszałam jak małe dziecko wołało "Tato, zobacz jakie duże wróble!"

Tak się składa, że zawsze mam szczęście do pogody w Kołobrzegu, więc pewnie i stąd moje dobre relacje z tym miejscem

No i zachody słońca są tutaj najpiękniejsze...

Woda 19'C, czyściutka i szafirowa z daleka, niczym chorwacka

A miasto - pięknieje z roku na rok. Pamiętam jak było 17 lat temu - zupełnie inna miejscowość. Teraz wszystko 'pod' Niemców - czują się w Kolobrzegu tak dobrze, że w sezonie połowa turystów, to właśnie Niemcy. Rozmawiałam z miejscowym taksówkarzem - mówi, że 70% sprzedwanych nieruchomości w Kołobrzegu kupują właśnie nasi sąsiedzi zza Odry. Nie mogą się pogodzić z utratą Kołobrzegu - wciąż uważają, że miasto powinno być ich.

I chyba urządzający zieleń w mieście podpatrzyli u Danusi kulki bukszpanowe i stożki cisowe, bo pojawiły się takie oto elementy w centrum na skwerach

Na Starówce w oddali moja ulubiona kawiarenka - Fantazja

Ronda kołobrzeskie zdobią prześliczne figury roślinne - foki, łabędzie i inne.
Niedaleko miejsca, gdzie mieszkamy pływają łabędzie

Droga do domku...

Domek położony tuż nad Parsętą - dosłownie kilka metrów przy rzece i spływie kajakowym

Z drugiej strony, kilkanaście metrów dalej kanał - również piękne i malownicze miejsce

i stado dzikich kaczek, które dokarmiamy co roku :lol:
Monic 15:30, 03 sie 2012

I mam pytanie ogrodnicze - co to za drzewo? Rośnie w kołobrzeskim parku - piekne, z zielonymi zwisającymi gronami. Widać, że mocno się nasiewa, bo pełno maleńkich siewek było pod drzewami. Oczywiście skubnęłam sobie takie siewki i będę eksperymentować z hodowlą drzewka. Może zna ktoś nazwę?

Monic 15:40, 03 sie 2012

W ogrodzie po powrocie zastałam mnóstwo chwastów, więc od wczoraj ciężko pracuję nad odchwaszczaniem. Kwitną za to róże
William&Catherine

Pompon Flowers Circus

Clair Austin

Munstead Wood

I inne
agata_chrosc... 18:19, 03 sie 2012

No to wypiękniał nam Kołobrzeg! Ja go pamiętam jako jeszcze dość zapyziałe miasteczko, ale coś juz się zaczynało dziać. A teraz to żyć nie umierać!
Róże rzecz jasna przecudne. I właśnie w związku z różami( surprise, surprise) mam pytanie-prośbę. Zakwitła mi róża NN i jest dość niezwykła. Mogłabyś zerknąć albo do mnie https://www.ogrodowisko.pl/watek/1583-ogrod-w-holandii?page=216 , albo do wątku o identyfikacji róż i spróbować coś orzec? Bardzo bym chciała wiedzieć co ona za jedna
Pozdrowienia serdeczne jak zwykle
eliza3 21:54, 03 sie 2012

Witaj, ja też wróciłam z wakacji i też prawie z Kołobrzegu. Stacjonowałam w Sianożętach, a do Kołobrzegu jeździliśmy rowerami, jak zobaczyłam te łabędzie, to mi się tak wspominkowo zrobiło... może mijałyśmy się na ulicy...? Pozdrawiam