Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 11:38, 21 lip 2012

Nareszcie zakwitły lilie. Nie będzie ich w tym sezonie dużo, bo przemarzły w maju, ale zawsze coś...

agata_chrosc... 19:49, 21 lip 2012

Monic napisał(a)

Moniko, znowu pędzę z pytaniem. Tym razem o Eden Rose. Czytam o niej i czytam i już sama nie wiem. Czy żeby wysoko urosła to trzeba zostawić jej głowne pędy nie cięte na wiosnę (jak u pnących) czy ciąć jak rabatową? Chciałabym żeby urosła jak najwyższa bo jest z tyłu rabaty. Jak nie urośnie to ją przesadzę bliżej, a z tyłu dam Widgewood Rose. Wystarczy żeby do jakiegoś 1,8m urosła. Co radzisz?

Tak, trzeba zostawić główne pędy, przyciąć tylko kosmetycznie, typowo dla pnącej róży. Mnie się to nie udaje, bo co roku wymarza do kopca, ale u Ciebie cieplej, więc powinno być OK. Bardzo Ci tego życzę, żeby urosła wielka, pnąca, obsypana kwiatami. To śliczna róża.

Wielkie dzięki! I za informacje i za życzenia. Będę na nią chuchać i dmuchać to może się odwdzięczy? Pozdrawiam ciepło
agata_chrosc... 20:31, 21 lip 2012

Moniko, mam jeszcze wielką prośbę. Czy dałabyś radę tu zerknąć https://www.ogrodowisko.pl/watek/1583-ogrod-w-holandii?page=172
i napisać co o tym myślisz? Chodzi o plan różanki oczywiście pozdrowienia jak zwykle
Monic 22:02, 21 lip 2012

Agatko, odpisałam u Ciebie. Zapomniałam jednak wspomnieć, że można jeszcze dosadzić gdzieś białe lilie - będzie piękny zapach
Monic 22:03, 21 lip 2012

Przedstawię dzisiaj nowe nabytki - kupiłam dwie hortensje Levana. Ciekawa odmiana. Ma piękne, wielkie, zwiewne kwiatostany i mocny wzrost. Obie zamieszkały na rabacie przed domem

Ubiegłoroczne Limelighty niebawem zakwitną :heja
Monic 22:46, 21 lip 2012

I jeszcze kilka fotek z ogrodu

Księżniczka z Kent

James Galway - ciut ciemniejszy niż zawsze, bo rozwinięty w czasie pochmurnym

Artemis

St. Swithun

Cottage Rose

Queen of Sweden

William & Catherine

agata_chrosc... 22:52, 21 lip 2012

Te róże to jest coś niesamowitego! Tym razem Artemis mnie zabiła! Hortensje wspaniałe i to chyba jakaś zupełna nowość? Dzięki za pomysł z liliami - pomyślę
Monic 09:42, 22 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Te róże to jest coś niesamowitego! Tym razem Artemis mnie zabiła! Hortensje wspaniałe i to chyba jakaś zupełna nowość? Dzięki za pomysł z liliami - pomyślę

Artemis jest u mnie pierwszy sezon, więc na razie w fazie obserwacji i niewiele mogę o niej powiedzieć. Na pewno jest różą zdrową, a co do kwitnienia, powtarzalności i wzrostu nie powiem wiele. Jesienią będę wiedziała więcej
Hortensja Levana to raczej nowość wśród hortensji. Charakteryzuje się silnym wzrostem, nawet do 5m, ale właśnie o dużą mi chodziło. Bardzo mi się podobają jej kwiaty.
Monic 09:44, 22 lip 2012

Dzisiaj wczesnym rankiem poszłam na spacer po ogrodzie - jak zwykle w nocnych ciuszkach, bo kto mnie tam widzi w tych polach A tu niespodzianka - w ogodzie podglądacze! Nie dość, że bażancia rodzina z małymi (śliczniusie), to jeszcze inny jegomość. Wróciłam do domu po aparat, żeby go uwiecznić. Bażanty uciekły szybciutko, ale szanowny Pan udawał ukrytego za cisowym żywopłotem:

Zauważony zaczął przechadzać się dostojnym krokiem po ogrodzie obserwując mnie bacznie.

Chyba niezbyt mu się to fotografowanie spodobało, bo (wciąż spokojnym i dostojnym krokiem) odszedł na tył ogrodu. Nie chcąc go straszyć odeszłam i ja. U nas dość niebezpieczne ogrodzenie z gałęzi i nie chciałabym, żeby zrobił sobie krzywdę uciekając w popłochu.

agata_chrosc... 19:23, 22 lip 2012

ALe super! Prawdziwy koziołek
Nigdzie tu nie mogę tej Larissy znaleźć. Może ona ma jakąś inną nazwę? A na Artemis w takim razie poczekamy Pozdrowienia.