Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

akanta 19:34, 01 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Witam gości, zapraszam serdecznie.
Haniu, rabata o której piszesz jest największa jak do tej pory, to ta półkolista i rzeczywiście dobrze się wzdłuż niej spaceruje. Ma tylko jeden minus, wymaga cholernie dużo pracy. Specjalnie dla Hani:

A tutaj "aleja róż", też się nią fajnie spaceruje do altany:
Piękne widoki i jakie ilości i wielkość Twoich róż-niesamowite wprost!
akanta 19:52, 01 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Skoro mam tu projektanta, to spróbuję to wykorzystać, ale proszę też o radę wszystkich gości, bo jak zwykle mam wątpliwości.
Teren koło mojej alejki z głogów po prawej stronie jest zupełnie pusty i spory, teraz wysiany jest tam trawnik, na jednej części planuję krąg ogniskowy, oddzielony od reszty żywopłotem. Ten żywopłot ma być posadzony w prostokąt w pozotałej części i oczami wyobraźni widzę coś w tym rodzaju:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/171-ogrody-angielskie-vann-garden-z-ogrodem-wodnym-wg-gertrudy-jekyll/photos
czyli podłużną rabatę na środku ze strzyżonymi kulami w rytmie po cztery na początku, środku i końcu rabaty, tyle że moje będą z żywotnika, bo boję się że bukszpan przemarznie. To wszystko otoczone żywopłotem, w ten sposób będzie kolejne wnętrze ogrodowe, to już postanowione.
I w tym miejscu pojawia się problem - z czego ten żywopłot. Czy posadzić z ligustru, graba, buka który szybko urośnie, czy z żywotników, które się będzie też strzygło, czy w końcu z cisa, który rośnie bardzo, bardzo powoli i będę miała ten żywopłot najwcześniej za 15 lat, jak już pewnie będę miała wnuki.
Ligustr, graby i buki będą łyse zimą i ciągle trzeba je będzie strzyc, żywotniki - czy nie wyłysieją za kilka lat, zwłaszcza od północnej strony?
Co byście zrobili? W sensie co byście posadzili?
Najpiękniejsze są i dla mnie ogrody Gertrudy J..Jest moim GURU!
hanka_andrus 20:29, 01 cze 2012

Gabrysiu,lejesz miód na moje serce i dajesz nadzieję,że i u mnie coś wyjdzie,Na razie zbieram siły i roślinki.
akanta 20:37, 01 cze 2012

Gabriela napisał(a)
U mnie rano była mgła i nie ruszając się z tarasu zrobiłam takie zdjęcia:

A potem mgła zaczęła opadać i...

Te lazurowe błekity to niebiański widok! Już na taki zachorowałam!
Bogdzia 21:04, 01 cze 2012

Jednak to dobrze jak mozna poznac osobiscie własciciela ogrodu. Jak teraz patrzę to ten ogród tak pasuje charakterem do Ciebie. widzę jak w nim jesteś , chodzisz , pielisz. Fajnie że mogłam Ciebie i innych poznac.Dzięki że zechciałas przyjechac.
Krys 21:10, 01 cze 2012

Gabriela napisał(a)

Gabrysiu bardzo miło mi było Cie poznać u Bożenki Masz piekny ogród i tyle różności
Często podziwiam .Powiedz proszę jak nazywa się ta roślinka z białymi pióropuszami,też ja mam i w tym roku urosła du a nie wiem ile jeszcze urośnie
akanta 21:24, 01 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Witam ponownie, w ogrodzie coraz bardziej czuje się jesień. A mimo to w najlepsze kwitną niektóre róże, liście im poodrastały, to dobrze, bo będą silniejsze przed zimą, np.
Mary Rose

Schneewitchen

A tej White Fairy wydaje się chyba że jest czerwiec:

Zakwitła powtórnie moja ulubiona Eden Rose, tu mocno kwiat zwiesił głowę

A te róże też są piękne - to mój naturalny karmnik dla ptaków, na kilkadziesiąt metrów

Fajna jest ta werbena, bardzo dobrze się przez nią robi zdjęcia, radzę spróbować:

Wiciokrzew Dropmore Scarlet też kwitnie obficie

Znany tym co tu zaglądają kawałek rabaty
Róże przepiękne i takie wielkie,zdrowe -w naszym klimacie ? to możliwe? Dowód jast na to że tak! U Gabrysi!
akanta 21:55, 01 cze 2012

bogumila_bienko napisał(a)
Jeżeli ....w przyszłości będą nasionka -to proszę o pamięć.Szukam takich wypełniaczy,bardzo mi się podoba i nie znam tej roślinki.

Myśle,że znam tą roślinkę - to jest Mięta meksykańska.Wysiałam ją z pakiecika.
monteverde 23:02, 10 cze 2012

Gabrysiu, ta rabata jak u Gertrudy Jekyll
a ta ostróżka jak się nazywa? jest przepiękna
marzena 23:06, 10 cze 2012

Gabrielo, pięknie u Ciebie
często zaglądam, ale chyba nieczęsto piszę - więc nadrabiam...