Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Bogdzia 22:27, 11 cze 2012

Gabriela napisał(a)

Bożenko, która to jest piwonia Sarah, bo nie mam pojęcia.
Wiem tylko, że ta biała z różowymi kreseczkami w środku to Festiva Maxima.
Gratuluję chleba, liczę na zdjęcia rezultatów. Warto było próbować. Teraz już powinien być zawsze dobry, jak go już "wyczułaś".

Ta jasno różowa to Sarah Bernhardt, piszą o niej że jest jasno różowa ze srebrnym odcieniem i moim zdaniem taka jest.

Gratuluję udanego wypieku, może wstaw zdjęcie do wątku chlebowego, niech wszyscy zobaczą.
Co do S. Bernhard to kiedyś ją właśnie chyba kupiłam, ale zapomniałam która to. Jest śliczna, rzeczywiście, ale w tym roku po przesadzeniu zakwitła tylko tym jednym pojedynczym kwiatem.
Dzidka 22:27, 11 cze 2012

Gabriela napisał(a)

Jolu, piszemy o lawendzie, której sadzonki w doniczkach w ramach wymiany wydałam na spotkaniu u Bogdzi. Ona jest inna i nie zimuje u nas, podobnie jak francuska bardzo mocno pachnie. Ma grube ząbkowane szare liście, sporo jej widziałam teraz we Włoszech, w jednym z ogrodów, tu jej kępy są na zdjęciu poniżej, szczegóły lepiej widać w lewym dolnym rogu.

Czy ja ją już mogę wysadzić do gruntu ?
Gabriela 22:32, 11 cze 2012

Dzidka, wątpię żeby się dobrze już ukorzeniła, zaczekaj jeszcze ze dwa tygodnie i dopiero wtedy - siup na rabatę.
Gabriela 22:35, 11 cze 2012

Ooo, Bożenko, widzę że nabijasz mi stronki. Ależ nie trzeba, nie trzeba.
shrekol 11:50, 12 cze 2012

Gabriela napisał(a)

Przemek, jak rozumiem, chcesz czubeczek tej lawendy? Kobitki rozdrapały Ci wszystko i się nie załapałeś, bidoku?.
Jasne że uszczykuję, przecież musi się rozkrzewiać. Nie wiem czy wiesz, ale ona nie zimuje u nas, tak jak oleander trzeba ją przechowywać przez zimę, ale nie w nieogrzewanej piwnicy, musi mieć światło i w miarę ciepło. Wsadzona latem do gruntu, szaleje i staje się duża, większa od "zwykłej" lawendy.

Nienei Gabryjelo na sadzonkę się załapałem tylko na arzie rosnie taka jedna prosta gałązka i się zastanawiam czy nie ułamać czubka żeby sie rozgałęziła ale już mi pomogłaś w podjęciu decyzji
AniaDS 14:53, 12 cze 2012

Gabrysiu, to zdjęcie jest zachwycające

Milka 15:28, 12 cze 2012

[Gabrysia, pięknie, schludnie, tak jak marzę u siebie chyba pora zmienić nazwę wątku
i też z przyjemnością pooglądam jakie cudne ogrody widziałaś
pozdrawiam

Gabriela 20:30, 12 cze 2012

Irenko, tu i ówdzie schludnie w miarę, a na 1/3 ciągle budowa, a na połowie oprócz trawnika jeszcze nic nie ma, tu masz dowody:
Wyrównan ziemia pod kolejne trawniki i schody naprzeciwko "jekylowej", a reszta dalej zarośnięta, jest ciągle mokro, nie ma jak skosić trawy, ani jak wyplewić z tej gliny, bo razem z chwastem wychodzi wielka bryła ziemi i zostaje dziura. A trawnik już jest "po kostki" i koniczyna zaczyna w nim kwitnąć.

A placyk pod ławkę już się robi, dzisiaj po obejrzeniu i zmierzeniu okazało się że trzeba go powiększyć, bo się ławka nie zmieści. Ławka przyjedzie w czwartek i jest piękna i bardzo "ogrodowiskowa", zobaczycie sami.. Placyk przez ten deszcz powstaje b. powoli.
Tylko te drzewka obok są jak z horroru, to te martwe głogi. Ale nie chcę teraz robić dziur w trawniku, wyrzuci się je jesienią i posadzi nowe. Więc narazie będzie i straszno i smieszno. Żeby polepszyć wrażenie ogólne, będą kwiaty w ładnych donicach, które przywiozłam z Włoch i z Niemiec.

Warzywnik w skrzyni za to kipi i znowu niepotrzebne były rurki do podlewania:

To kwitnące to rukola. A w środku najwyższe, to sześć sztuk brukselki od Ell, mam ją pierwszy raz w życiu, wygląda świetnie.
Sebek 20:36, 12 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Irenko, tu i ówdzie schludnie w miarę, a na 1/3 ciągle budowa, a na połowie oprócz trawnika jeszcze nic nie ma, tu masz dowody:
Wyrównan ziemia pod kolejne trawniki i schody naprzeciwko "jekylowej", a reszta dalej zarośnięta, jest ciągle mokro, nie ma jak skosić trawy, ani jak wyplewić z tej gliny, bo razem z chwastem wychodzi wielka bryła ziemi i zostaje dziura. A trawnik już jest "po kostki" i koniczyna zaczyna w nim kwitnąć.

Trawnika nie ma Ale będzie za to pewnie piękniejszy
Gabriela 20:40, 12 cze 2012

Mimo deszczu i zarośnięcia, zrobiłam dzisiaj zdjęcia. I w dodatku jeszcze mi się rymuje, bo się dobrze czuję i robię Hani konkurencję.