Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Milka 15:42, 19 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Krysia, ja też bywam u Ciebie i nie przesadzaj. Tzn. przesadzaj, ale roślinki.

Martek, miejsce do siedzenia-leżenia właśnie nabyłam, będę się chwalić, ale wątpię żebym usiedziała. Nawet jak chodzę po ogrodzie z moją ulubioną filiżanką w róże z zieloną herbatą, to zawsze ona idzie precz i zaczynam skubać, wracam po sekator, łopatkę, widełki, itp, itd.
Założę się że też tak masz. A spokoju to ogrodnik nie osiąga przecież nigdy. Za to mąż ogrodnika - tak.

ha, ha...jakbyś mnie opisywała, tez tak mam
barbara_kraj... 23:48, 19 cze 2012

A ja wypatrzylam u Ciebie kwitnące wielosiły. Są wielki i pięknie kwitną. Mam z nimi wieczny kłopot, po prostu mi nie kwitną i dziwię się... dlaczego?
Nasion rutewki jest ci u mnie sporo, jak dojrzeją, to chętnie Ci Gabrysiu podeślę. Myślę, że to w sierpniu będzie na pewno. Tylko przypomnij się!
Ja z sianiem rutewki się nie patyczkuję, strząsam nasiona na ziemię i zostawiam je same sobie. Trzeba tylko pamiętać, aby w tym miejscu ziemię w spokoju zostawić. Wzejdą jak nic!
Basiaw 08:48, 22 cze 2012

Gabrysiu, nie będę oryginalna wzdychająć, jak u Ciebie pięknie

Mam pytanko - na jednym zdjeciu widzę bardzo ładną podporę po której maszeruje powojnik, taką rozszerzającą się u góry. Czy gdzieś ją kupowałaś czy była robiona na zamówienie? Szukam czegoś ładnego dla rózy pnącej i nie mogę nic znaleźć, znczy nic, co mi się spodoba
Lena 08:55, 22 cze 2012

Gabriela napisał(a)
Irenko, tu i ówdzie schludnie w miarę, a na 1/3 ciągle budowa, a na połowie oprócz trawnika jeszcze nic nie ma, tu masz dowody:
Wyrównan ziemia pod kolejne trawniki i schody naprzeciwko "jekylowej", a reszta dalej zarośnięta, jest ciągle mokro, nie ma jak skosić trawy, ani jak wyplewić z tej gliny, bo razem z chwastem wychodzi wielka bryła ziemi i zostaje dziura. A trawnik już jest "po kostki" i koniczyna zaczyna w nim kwitnąć.

A placyk pod ławkę już się robi, dzisiaj po obejrzeniu i zmierzeniu okazało się że trzeba go powiększyć, bo się ławka nie zmieści. Ławka przyjedzie w czwartek i jest piękna i bardzo "ogrodowiskowa", zobaczycie sami.. Placyk przez ten deszcz powstaje b. powoli.
Tylko te drzewka obok są jak z horroru, to te martwe głogi. Ale nie chcę teraz robić dziur w trawniku, wyrzuci się je jesienią i posadzi nowe. Więc narazie będzie i straszno i smieszno. Żeby polepszyć wrażenie ogólne, będą kwiaty w ładnych donicach, które przywiozłam z Włoch i z Niemiec.

Gabrysiu a mi się te bukszpanowe poduchy na trawniku bardzo podobają

Widzę zmiany się szykują - już sobie wyobrażam jaką cudo ławkę zamówiłaś - masz dobry gust więc spodziewam się rewelacji
joannaW 09:27, 22 cze 2012

Piękny ogród, ja też niedawno sie sprowadziłam w okolice krakowa i jestem cieka ile pracy mnie czeka zeby mieć tak wspanioały ogród. Ja dopiero zaczynam, chętnie skozystam z rad... przyjmę nadwyzki roślin.... pozdrawiam serdecznie i zycze wytrwałosci
popcorn 09:47, 22 cze 2012

Gabrysiu ciagle sie nie moge nadziwic jak wielka dzialke macie!!! Ciekawe jaka lawke zamowilas? Mam ochote na taka Danusiowa, ale drooogie sa...
Placyk bedzie super!! A co posadzisz zamiast tych martwych glogow?
pozdrawiam!
Karolina
Milka 11:50, 22 cze 2012

Gabrysia, mimo tych wszystkich mankamentów co wymieniasz, jest super; to przecież ogród w fazie tworzenia, choć wiadomo, czasami cierpliwości brak i pogoda też nie sprzyja, albo 31 albo 11 i deszcz; ja też mam podobne odczucia, ale przychodzi dzień i nagle widzę ogród w nowej odsłonie
kibicuję, popatruję i czekam na ławkę i doniczki
Dzidka 00:07, 23 cze 2012

popcarol napisał(a)
Ciekawe jaka lawke zamowilas? Mam ochote na taka Danusiowa, ale drooogie sa...
Placyk bedzie super!!
Karolina

A ja wiem jaką.
Mogę tylko napisać, że i tobie się ona spodoba.
Gabriela 20:35, 26 cze 2012

No proszę, ja tu wcale nie zaglądałam a Wy i owszem.
No to zabieram się za odpowiadanie, ale będzie bez zdjęć, bo mało mam teraz czasu i dla ogrodu i dla siebie.

barbara_krajewska napisał(a)
A ja wypatrzylam u Ciebie kwitnące wielosiły. Są wielki i pięknie kwitną. Mam z nimi wieczny kłopot, po prostu mi nie kwitną i dziwię się... dlaczego?
Nasion rutewki jest ci u mnie sporo, jak dojrzeją, to chętnie Ci Gabrysiu podeślę. Myślę, że to w sierpniu będzie na pewno. Tylko przypomnij się!
Ja z sianiem rutewki się nie patyczkuję, strząsam nasiona na ziemię i zostawiam je same sobie. Trzeba tylko pamiętać, aby w tym miejscu ziemię w spokoju zostawić. Wzejdą jak nic!

Co do wielosiłów, to wiele nie pomogę, dziwne że nie chcą kwitnąć, przecież wysiewają się same.
A z zostawianiem ziemi w spokoju po wysiewie, to szkoda gadać. Pani Basia wypieliła mi w sobotę werbeny, orliki, wilczomlecze i goździki brodate co miały być pełne, wszystko to wysiałam wiosną. Ręce mi opadły, nawet nie miałam siły się wściec i nakrzyczeć.

Basiaw napisał(a)

Mam pytanko - na jednym zdjeciu widzę bardzo ładną podporę po której maszeruje powojnik, taką rozszerzającą się u góry. Czy gdzieś ją kupowałaś czy była robiona na zamówienie? Szukam czegoś ładnego dla rózy pnącej i nie mogę nic znaleźć, znczy nic, co mi się spodoba

Basiu, podpory kupiłam w OBI, po prostu. Ale one nie są wysokie, pod większą różę się taka nie nada. Ten powojnik to Arabelka, nie wyrasta wysoko.

Placyk nieskończony, bo pan który zamówił cegłę u innego pana, bo było jej stanowczo za mało, zadzwonił do mnie w zeszłym tygodniu i powiedział, że tamten pan zapomniał ją zamówić i muszę czekać do końca czerwca, chyba że zapłacę 150 zł za kuriera. Cegła nie jest warta wiele więcej, chyba zwariowali, więc czekam. Jakieś fatum nad tym placykiem, a ławka czeka, doniczki obsadzone czekają, ech.
Zamiast martwych głogów posadzę głogi żywe, cztery ożyły, więc się nie poddaję.
Bilans generalnie jest taki: wyplewione pełnowartościowe roślinki, zapuszczone pozostałe rabaty w fazie czyszczenia, brak placyku. A i jeszcze nierówno nawieziony trawnik, bo zabrakło nawozu, koszmar. Dzisiaj pooglądałam wypieszczone ogrody na Dolnym Śląsku i żal mi że to nie u mnie.
No, doła złapałam. W dodatku siedzę jeszcze w robocie.
Niech mnie ktoś przytuli!

hanka_andrus 20:47, 26 cze 2012

Gabrysiu,masz ode mnie głaski! Nie przejmuj się u nas cały tydzień jak nie deszcz ,to wichury,zimnica,do ogrodu daleko,a zielsko rośnie w najlepsze!
Chwasty też muszą żyć.A Dolnoślązaczki się zawzięły ,żeby była glanc -pomada w ogrodach,to i było czyściutko!
Łyknij morskiego wiaterku,zaraz ci lżej będzie!