Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 18:25, 17 lip 2012

bogumila_bienko napisał(a)
Kleome prześliczna...przegapiłam nasionka w tym roku,a miałam ochotę ją wysiać...
Ośmiał widzę po raz pierwszy - bardzo ciekawa roślinka.Pozdrawiam serdecznie.

Kleome to moje tegoroczne odkrycie. Widziałam je w ogrodzie u nas na wsi, ale taki równy rządek z nich rosnący przy kartoflanym polu jakoś nie wyglądał mi dobrze. Szkoda, że w tej mieszance nie było takiego z białymi kwiatami.
popcorn 18:32, 17 lip 2012

Gabrysiu,
u Ciebie jak w Anlii - wzroku nie można oderwać! Widać że wzorce masz takie a nie inne Pięknie u Ciebie, a jak wszystko cudnie kwitnie!! A jaki trawnik!! Ja jak przyjadę po 2 tyg to będzie pobojowisko

Mam pytanie - w tle rośnie u Ciebie róża pomarszczona, rosa rugosa? Czy to inna odmiana?
Ile ma lat, jak nisko ją ścinasz co roku?

dziękuję,
Karolina
Gabriela 18:48, 17 lip 2012

Karola, tak, to rosa rugosa, a raczej dwie jej różne odmiany - pełna i pojedyncza. W tym roku pierwszy raz ją wycięłam "na rzadko", sadziłam ją w 2004 r. Trzeba obcinać owocki, wtedy kwitnie dłużej i obficiej, no i przycinać na wiosnę owoce z zeszłego roku, a raczej resztki niewyjedzone do końca przez ptaki. Mam taki naturalny karmnik dla nich z tej róży. W tym roku róża jest rzadsza, ale wyrastają młode, silne pędy, jest nie do zdarcia, rozmnaża się przez rozłogi i trzeba uważać żeby się nie rozłaziła za bardzo.
Co do ogrodu po dwóch tygodniach bez ogrodnika, czyli bez NAS, to każdy przypomina pobojowisko.
Bogdzia 21:46, 17 lip 2012

Gabriela napisał(a)
Bogdziu, ja nie zadroszczę, wiem że i im wyrosną chwasty, ale wiesz ja to mam tak, że nie wydaje mi się, że u sąsiada trawa bardziej zielona, tylko że ja mam większe i dorodniejsze chwasty niż są u sąsiada.

Chciałam wkleić ładne kwiatki, a tu błąd systemu mi się pokazuje i nie da się....

Próbuję jeszcze raz - i są:

Śliczne liliowce.
betysia 11:30, 18 lip 2012

Gabrysiu

upalnie, gorace i niemal pustynne pozdrowienia przesylam !!!!!!
dziekuje za wizyte i ....aaaa usciski od futrzaka
Milego dnia zycze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

barbara_kraj... 16:08, 18 lip 2012

Gabriela napisał(a)
(...)
Ale i tak jest kolorowo:
Przede wszystkim są liliowce, niezawodne jak zawsze. W Anglii w tych ogrodach, które widziałam, wcale nie ma takich wielkich, wypasionych odmian, są raczej drobnokwiatowe, dają plamę koloru.

Po co Ci do Anglii jeździć, jak ogród angielski masz u siebie?))

Acha, mój wielosił 'obudził' się
Celina 20:56, 18 lip 2012

I w tym momencie nie wytrzymałam i zawyłam!!! A moje to co?!!! na trzy- kwitnie pół!!! Dlaczego??
A tak im dogadzam!!
Gabrysiu -pienkne som !!

popcorn 21:01, 18 lip 2012

Dzieki Gabrysiu za info nt róży pomarszcznej Tak samo robię. Ale czytałam że niektórzy ją "do łysego" tną na wiosnę i odrastają mocne silne pędy.
pozdrawiam!
ell 22:01, 18 lip 2012

Gabrysiu chciałam zobaczyć nową ławeczkę, ale ni chu, chu.
Za to liliowce masz bajkowe - szczególnie te rózowe. Niesamowite kolorki - ogród jak z bajki.
danuta_ 22:40, 18 lip 2012

Witaj Gabrysiu! Zajrzałam z zaproszenia ELL w poszukiwaniu liliowców..... i jestem po wielkim wrażeniem pieknego ogrodu - jest cudownie