Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Sebek 23:31, 07 mar 2013

Ale super z tymi przebiśniegami I widzę, że też Cię wzięło na wianki - śliczne
Pszczelarnia 10:13, 08 mar 2013

Oczar zachwyca. Znakomicie kwitnie. Patrząc na Twojego postanawiam sobie, że mojemu muszę coś zrobić.
A mail doszedł? Bo coś na łączach jest nie "tenteges".
AniaDS 13:04, 08 mar 2013

Czarowny ten oczar, wiosną zapachniało

I trochę lata z okazji naszego święta
tomgroch 21:35, 08 mar 2013

Gabriela napisał(a)

Jeszcze zdjęcia, marzy mi się taka kompozycja z ogrodu Beth Chato, może będzie taką inspiracją jak jekylowa? Wy się znacie na trawach, może ktoś wie co to za niewysokie miskanty?

Gabrielo ta żółta to Carex elata 'Aurea' - takie gabaryty to tylko na wilgotnej glinie
Zielona kępa to któryś z małych miskantów (może Krater, Yakushima Dwarf albo coś w tym stylu)
pozdrawiam
tomek
Gabriela 21:44, 08 mar 2013

Dziękuję Tomku, nawet bardziej mi chodziło o tego zielonego miskanta, w tym ogrodzie był w zaskakującej kompozycji z drobnym, żółtym liliowcem, a pod spodem te niebieskie bodziszki i funkie.
Zrobiłam tam chyba z 10 zdjęć, prawie każdy centymetr tej rabaty
Gabriela 21:50, 08 mar 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Oczar zachwyca. Znakomicie kwitnie. Patrząc na Twojego postanawiam sobie, że mojemu muszę coś zrobić.

Ewa, Ty go nie zmuszaj, tylko proś żeby zakwitł w przyszłym roku i to ładnie. Chyba jednak wszystko zależy od miejsca, już o tym Ania Asc pisała u siebie, ale się powtórzę - słoneczne miejsce lub półsłoneczne i lekko kwaśna dobra ziemia. Takie miejsce i taka ziemia z przyzwoitym kompostem jest u mnie pod tym oczarem, bo on rośnie na żółtej rabacie.
A że go głaskałam przez cały zeszły rok, to już inna sprawa.
Szkoda tylko, że nie wiem co to za odmiana, podobny do "Pallidy", przynajmniej na zdjęciach, jest jasnożółty.
Gabriela 21:51, 08 mar 2013

AniaDS napisał(a)
Czarowny ten oczar, wiosną zapachniało

I trochę lata z okazji naszego święta

Aniu, co to za piękność mi zostawiłaś?
Gabriela 22:02, 08 mar 2013

aldonaz napisał(a)
No to już mam odpowiedź w sprawie mojego oczara - Twój kwitnie, bo kosztował 40 a mój z Tesco zaledwie 8 zł...A tak poważnie kupiłam jeszcze wtedy trzy magnolie i ani jedna nie kwitła, nie wiem co jest nie tak z tymi roślinami kupionymi u nich.

Niestety, na 99 % masz rację w tym przypadku. Ja byłam dzisiaj w Tesco i zobaczyłam cały wielki stół z kolorowymi pudełkami z magnoliami, porzeczkami, powojnikami, itd. Wszystkie miały zielone listki i pędy i generalnie były rachityczne. Kosztowały ok. 15 zł.
Ludzie kupują oczami te kolorowe opakowania i jak teraz jakiś laik sobie kupi i wsadzi do ziemi, to skutek wiadomy do przewidzenia - z rośliny nic nie będzie. A męczenie w doniczce w domu do maja też nie przyniesie sukcesu.
Chyba lepiej kupować tego typu rośliny w sklepach ogrodniczych, kosztują więcej ale też są dużo większe i z tego powodu mają lepszy start w naszych ogrodach.

vita 16:06, 09 mar 2013

Gabriela napisał(a)
Mam zamiar dokupić jeszcze dwa egzemplarze i posadzić wzdłuż tego płotu z innymi krzewami i drzewami.

Doskonały pomysł, jak się zadomowią i rozrosną, to efekt kwitnienia może być zjawiskowy.
Z przebiśniegami jest jak piszesz, u mnie z kupionych cebul nie zostało nic. A z posadzonych w fazie kwitnienia- i owszem. Czytałam gdzieś, że rozsadza się je kwitnące, ale zignorowałam wówczas tę informację.
barbara_kraj... 17:11, 09 mar 2013

vita napisał(a)
(...)

Z przebiśniegami jest jak piszesz, u mnie z kupionych cebul nie zostało nic. A z posadzonych w fazie kwitnienia- i owszem. Czytałam gdzieś, że rozsadza się je kwitnące, ale zignorowałam wówczas tę informację.

Tak? Nie wiedziałam. Moje omal nie przepadły. Sporo straciłam w ub.zimę. Te, które się zachowały muszę przesadzić do zasadowej ziemi. Na razie rosną w kwasie, bo pod świerkiem, z którego sypią się igły na potęgę No i za mało słońca mają!