Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

mira 14:55, 23 maj 2013

Gabrysia kulki czadowe na patykach i kwiecie majowe rozweselają -
bodziszki śliczne no - to się nazbierało

muszę zobaczyć ofertę tej Bergeni bo trawy to mnie interesują

pozdrawiam
reni 16:09, 23 maj 2013

normalny kolorowy zawrót głowy, pięknie..orliki cudne widzę że łubin już rozkwita
Joku 16:43, 23 maj 2013

Gabrysiu, dziękuję za obrazki rabaty "króliczouszej" bo się dopominałam. Pięknie prezentują się byliny jednego rodzaju sadzone "w masie".
Na rabacie Jeckyllowej rozpoznałam bodziszki: korzeniasty (różowy), Renarda (niebieski) i żałobny (brązowawo - czerwony). Chociaż do konca pewna nie jestem.
Masz też trochę bylin, których nie rozpoznaję.
bogumila 16:49, 23 maj 2013

Łany bodziszków prezentują się pięknie...bardzo je lubię...
Gabriela 17:02, 23 maj 2013

"Masa" na króliczouszej pojawiła się po roku od obsadzenia, sprawdziły mi się te wszystkie rośliny, właśnie tak miały kwitnąć. Za jakiś czas będą jeszcze piwonie chińskie - białe, rożowe w różnych odcieniach, amarantowe, wszystkie posadzone w sierpniu 2011 roku i mają dużo pąków. A potem pnące na kratach - róże i błękitny wilec, wiciokrzew. Ta rabata jest zakończona, nie będę przy niej dłubać, w sensie zmieniać nasadzeń. Wczesną wiosną jest tam dużo żółtych drobnych narcyzów, ale jest jeszcze miejsce na inne.
Odwiedzę Was wieczorem, bo teraz do pracy wracać mi trzeba.
Pszczelarnia 17:16, 23 maj 2013

Pokaz bodziszkowy i komentarze fachowe - tak lubię. Ja przygodę bodziszkową rozpoczęłam rok temu, bodziszkiem (od) Joli, o którym myślałam, że zginął i przepadł. Żałowałam go, bo on był żałobny. Ale jest i ma się dobrze.

Ja dlatego pytałam o ilość sadzonych roślin, bo ta masa mnie zdumiewa.
Celina 19:43, 23 maj 2013

Gabrysiu , Twoja króliczousza szybciej zakwitnie od mojej. Jak zakwitnie to pstryknij fotkę i daj mi znać ,gdybym się zagapiła.
Ja swojej nie pozwalam kwitnąć bo wydaje mi sie ,że nie za bardzo są te kwiaty. Trzymam ją ze względu na liście Ale moze źle robię? Moje obwódki tej wielkości co Twoje, więc może w dużej ilości to kwiecie nie wyglada aż tak nieciekawie?

Teraz jak sie przyglądam tej rabacie to widzę ,że mamy tak samo obsadzone: królicza, piwonie, irysy.
Ale Twoje wszystko już w kwieciu,a moje dopiero szykuje sie do startu.
Urszulla 19:51, 23 maj 2013

Świetne iryskowo
uszy też mam ale obcinam kwiecie...wolę niskie
eliza3 20:18, 23 maj 2013

Gabriela napisał(a)
Króliczousza w pełni swej urody. Szkoda tylko że najbardziej żywotne okazały się te fioletowe irysy z żółtą bródką, a nie te, które są w tej masie tylko tu i ówdzie - bardzo ciemmnofioletowe i takie łososiowe, oba gatunki jeszcze nie zakwitły. Piwonie majowe nie wszystkie zakwitły, bo za młode. Kulki z terakoty już się przydały.

Gabrysiu, piękna ta rabata, jestem zachwycona. Powiedz mi jaką ma wystawę?
Gabriela 20:33, 23 maj 2013

Ela, to jest południowa strona drugiego domu, rano jest cień, a potem słońce przez cały dzień. Róże, piwonie, irysy muszą mieć dużo słońca.

Celina, zaraz obetnę czyśćcowi (co za paskudna nazwa, swoją drogą) te łodygi z których rozwiną się kwiaty, ale na razie zostawiłam, pasy roślin tworzą piętra i dobrze to wygląda. Te kwiaty się pokładają trochę i są takie raczej niepozorne, różowe więc przy obwódce nie ma to sensu, na rabacie w jakimś gąszczu może być, ale też niedługo.

Ewo - Pszczółko , ma większej części okrągłej 'angielki", na króliczouszej i rabacie przed domem, za domem i pomiędzy domami, prawie że na całej jekylowej jest już gęsto jak należy, tzn. plewi się wiosną, a potem chwasty nie bardzo mają jak rosnąć. To był stan długo przeze mnie oczekiwany, bo zmniejsza zdecydowanie ilość pracy.
Żółta ognista dopiero musi do tego dorosnąć, podobnie rabaty którymi otoczona jest altana, chociaż tam jest trochę łatwiej, bo są same róże i hortensje. No i moja długa skarpa, która w tym roku ma być bardzo ale to bardzo kwiatowa, bo tak została obsiana i obsadzona. Chyba zwariowałam do reszty, kto to wszystko obczyści i oplewi?. No ale u mnie pomysły rodzą się długo i w bólach. Może mnie znowu Anglia natchnie w czerwcu?
A to mnie wzięło na opowieści.
Dziękuję że Wam się podoba króliczousza. To tylko przypomnę jak było na początku i jak urosło przez ponad rok:
Robiłam ją we wrześniu 2011 roku.

Lipiec 2012 - róże zmarzły do samej ziemi.

Ze dwa tygodnie temu.

Dzisiaj już widzieliście.